Sirpa
IBD ja työnhaku
26.08.2021
Olen äskettäin alkanut etsimään sivusilmällä uutta työpaikkaa.
Siitä on monta vuotta aikaa, kun olen viimeksi hakenut töitä. Silloin olin juuri siinä IBD-diagnoosin kynnyksellä ja opettelin vasta elämään koko asian kanssa. En oikein vielä itsekään tiennyt, mitä koko IBD tarkoitti ja mitä tuleman piti.
Nyt tilanne on aivan toinen.
IBD:n takia olen päätynyt tekemään kaikenlaisia vapaaehtoishommia, joista on ollut minulle hyötyä työelämässäkin. Jos jotain, IBD:n ansiosta olen nyt pätevämpi monessa asiassa. Olen nyt parempi esimerkiksi yleisön edessä puhumisessa. Olen myös osallistunut erilaisiin kehitysyhteistöihin, joiden ansiosta osaan nyt paremmin kehittää asioita omassa työssäni. Olen sairauteni takia tavannut valtavan paljon fiksuja ihmisiä, joiden kanssa käymäni keskustelut ovat tehneet minustakin fiksumman. Olen tämän sanonut jo monta kertaa, mutta sanon vielä kerran: IBD on antanut minulle paljon enemmän kuin se on ottanut.
Siksi en aio sairauttani työnhaussa peitellä, vaan aion mainita sen vahvuutena.
Nyt varmasti joku miettii, että herranjestas sentään, tuolla ammut omaan jalkaan. Se voi hyvin olla niinkin. Toisaalta, nykyisessä työssäni sairauteni on ollut tiedossa ihan alkuajoista asti, eikä se ole vaikuttanut yhtään mihinkään. Ennemminkin vapaaehtoisena kartuttamistani tiedoista ja taidoista on työpaikallani hyödytty. Edellisessä työtehtävässäni jopa teimme yhteistyötä IBD ja muut suolistosairaudet ry:n kanssa.
Haluan uskoa, että on olemassa muitakin työnantajia, jotka näkevät työntekijät ensisijaisesti ihmisinä, joilla on erilaisia kykyjä ja taitoja. Jokin mahdollinen sairaus on sitten vain yksi pieni osa kokonaisuutta.
Jos olet miettinyt, että onko sairaudesta pakko kertoa työhaastattelussa niin lyhyesti sanottuna ei ole. Eikä siitä saa haastattelija kysyäkään, ellei se liity todella oleellisesti työn erityispiirteisiin ja työstä selviytymiseen. Sellaisessa tapauksessa kannattaa itsekin olla avoin asiasta, sillä se todennäköisesti tulisi ilmi ennemmin tai myöhemmin. Kertomista kannattaa harkita myös silloin, jos sairaus näkyy selvästi ulospäin.
Sairaudesta kannattaa kuitenkin kertoa viimeistään työhöntulotarkastuksessa. Työterveyslääkäri tai -hoitajat eivät saa kertoa kenenkään terveystietoja työnantajalle. Työhöntulotarkastuksessa selvitetään vain se, että oletko sopiva työhön johon sinut on palkattu.
Minä olen kertonut sairauksistani työhöntulotarkastuksessa, ja olen silti ollut lääkärin mielestä sopiva työhön. Tilanne on enemmänkin keskustelu kuin kuulustelu, eikä sitä kannata pelätä. Aina voi myös lohduttautua sillä ajatuksella, että harva meistä on kaikin puolin täysin terve. Jos kriteerinä työpaikan saannille olisi 100% terveys, ei missään olisi tarpeeksi työntekijöitä.
C-ANPROM/FI/IBDD/0155
03/2023