Reunapaikka IBD-blogi

Sirpa

IBD-viikko 1.-7.12. Kukapa täällä terve olisi?

02.12.2021

IBD ja vertaistuki

Kirjoitin aiemmin, että haen töitä ja että aion kertoa työhaastatteluissa sairastavani IBD:tä. Näin myös tein. En tietysti kertonut sitä ihan kaikissa haastatteluissa, ainoastaan sellaisissa joista oli vahva tunne, että siitä yrityksestä saattaisi ihan tosissaan tulla uusi työpaikkani.

Minulla ei ollut mitään paineita saada uutta työpaikkaa, joten ajattelin käyttää tilaisuuden hyväkseni ja tehdä oman empiirisen tutkimukseni. Tuloksista voisin sitten raportoida teille.

Yksi valintakriteerini uudelle työpaikalle oli, että minun pitää saada olla oma itseni ja tulla valituksi ilman, että kaunistelen mitään itsestäni tai osaamisestani. Yleensähän sitä on aina tullut vähän ryppyjä siloteltua paremmin päin, ettei vaan jäisi työpaikka saamatta. Sairauksista ei ole uskaltanut kertoa. Nehän vielä luulevat, että makaan vaan saikulla viikosta toiseen.

Kerroin lopulta vain kahdelle yritykselle IBD:stä ja että käyn sen takia infuusiohoidossa 2 kuukauden välein. Toisessa reaktio oli suhteellisen neutraali, vähän hämmästynyt ja yllättynyt. Ehkä siksi siihen ei osattu sanoa siinä hetkessä mitään, enkä osannut Teamsin välityksellä tulkita reaktiota sen enempää.Toisessa kävin kahdessa haastattelussa ihan paikan päällä ja keskustelin monen eri ihmisen kanssa. Siellä reaktio oli vaihteleva aina neutraalista kiinnostuneeseen, että jaa mikäs se semmoinen IBD on? Tokaisipa yksi henkilö vielä, että no kukapa täällä terve olisi!

No niinpä. Kukapa täällä tosiaan täysin terve olisi? Siitä tuli sitten minun uusi työpaikkani.

Tiedän, että tämä tuntuu monesta kaukaiselta utopialta, koska oma työnantaja ei ymmärrä eikä jousta. Toiset eivät edes uskalla kertoa sairaudestaan työpaikalla työn menettämisen pelossa. Minäkin olen ollut sellaisessa työpaikassa ja juuri siksi en halua siihen tilanteeseen enää koskaan.

Toivon, että sairauksista aletaan puhua avoimemmin työelämässä ja herätään huomaamaan, että 100 prosenttisesti terve henkilöstö on puhdas myytti. Sairauksista puhumatta jättäminen ei poista sairauksia, mutta avoimuus luo hyvinvointia.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0199
11/2021