Suvi
Kesä ja kärpäset
15.07.2021
Aika moni ihminen odottaa kesää ja sen iloja koko pitkän talven. Normaalikesältä odotetaan festareita, mökkeilyä, grilliruokaa ja ihan vaan vapaata aikaa. Suolisairaana odotteluun liittyy pienoinen twisti: mitä maha sanoo kaikesta, onko rauhallinen, tuleeko ruuista kipuja, miten mun lääkkeet ja aurinko, onko siellä mihin menenkään vessaa, pärjäänkö, jaksanko.
Se, minkä pitäisi olla odotettua ja hauskaa, saattaakin kääntyä stressiksi.
Mitä jos. Entä jos. Jos kuitenkin ja mitä sitten.
Olisiko parempi vain jäädä kotiin?
Kroonisen sairauden ei kannata kuitenkaan antaa pilata kesää ja lomaa. Kuten nimikin sanoo, ongelma on muuten krooninen. Eikä sairauden vuoksi kannata uhrata kaikkea.
Toki sairaus pitää ottaa huomioon, mutta sen ei kannata antaa määrätä kaikesta ja jättää kesää kokematta.
Ensimmäisenä kannattaa selvittää lääkkeet ja aurinko, pitääkö suojautua erityisen hyvin, vai riittääkö normaali suojaustaso. Lääkereaktiot ovat toki yksilöllisiä, mutta aurinko aiheuttaa joidenkin lääkkeiden kanssa yleisesti ongelmia. Muuten omaan lääkitykseen kannattaa suhtautua kuin hampaiden pesuun: vaikka aina ei huvittaisi tai jaksaisi, niin pidemmän päälle se pieni vaiva on kannattavaa. Ja lääkityksistä saattaa olla yllättävää iloakin: moni on todennut, että lääkittyjä ihmisiä ei kaikenlaiset hyttiäiset ja muut verenimijät pahemmin kiusaa! Ilo se on pienikin ilo!
Kesäiset ruuat ja vieraat vessat voivat sitten olla suurempi murhe. Mutta niistäkin selviää! Huoltoasemilla on nykyisin todella hyviä ja ilmaisia vessoja. IBD-yhdistyksen jäsenedulla, eli vessapassilla, on pääsyt mm. festareilla bajamaja-jonojen ohi, kun on sitä henkilökunnalle näyttänyt. Joku oli päässyt jopa VIP-vessaan, kun oli todella kiire! Vaatii toki hieman rohkeutta kertoa julkisesti ja näyttää sitä passia, mutta hätä ei lue lakia. Ja kannattaa myös muistaa ettet ole taatusti yksin. Meitä on Suomessa jo yli 50 000, et ole harvinaisuus etkä outo, vessapassin käyttö ei ole noloa!
Ruuat voivat olla hankalia, ja ihan kaikkea ei ehkä kannata ainakaan reissun päällä syödä. Jos tiedät että joku ruoka ärsyttää varmasti, älä turhaan kiusaa itseäsi ja mahaasi. Kannattaa pakata reissuun mukaan jotain turvaruokaa, jonka taatusti uskaltaa syödä, jos ei löydy mitään sopivaa. Makkara voi olla rajua, mutta niitäkin on monenlaisia. Ja esim. kuoriminen voi auttaa joissain tapauksessa. Se onnistuu nuotiollakin: riivi hampailla kuorta hissukseen samaa tahtia kun syöt ja pudota kuoret makkarapaperiin. Välttämättä kukaan ei edes huomaa ja saat osallistua kuten muutkin.
Mansikat, herneet, jäätelö, kaikki grilliruoka, ehkä salaatti, tai jokin muu sesonkiruoka voi olla koettelemus. Mutta kaikkea ei kannata itseltään kieltää. Älä syö yksin koko mansikkarovetta ja osta hernelitrakin kimpassa jonkun kanssa. Koita pitää vatsasi tykkäämistä rutiineista ja ruuista kiinni, ja poikkea niistä vain silloin tällöin. Äläkä ota reissussa suuria riskejä, vaikkapa katukeittiöiden kanssa. Jos vessoja on harvakseltaan, syö mahdollisimman tuttuja juttuja. Mutta jos voit mökillä omia vaikka puuceen liki itsellesi, voit antaa itsellesi enemmän vapauksia.
C-ANPROM/FI/IBDD/0161
03/2023