Simo

Tekstiä, kuvaa ja nyt myös ääntä IBD:stä!

15.05.2019

IBD ja vertaistuki

Maaliskuussa laajensin suolesta kertovaa viestintääni itselleni kaikista vieraimpaan muotoon: ääneen. Yhdessä Henna-Marian kanssa lörpöttelimme kahteen mikkiin skeidaa ja välillä myös asiaa. Nyt Suoli suorana -podcast on kuunneltavissa Crohn ja Colitis ry:n soundcloudissa. Nyt muuten arvostan ammatikseen superlonikopissa istuvia ihan uudella tavalla, ihan helppoa ei ole puhua samaan aikaan paljon ja asiaa.

Aiheina olemme jo julkaistuissa jaksoissa käsitelleet ravitsemusta ja terveellisiä elämäntapoja. Molemmat ovat siitä haastavia aiheita, ettei kumpaakaan löydy suoranaista elämää mullistavaa vastausta IBD-potilaalle. Silti molemmilla on aika suuri vaikutus suolisairaan elämään. Ruokalusikallinen herneitä voi aiheuttaa toimiston siirtymistä saniteettitiloihin ja kaksi tasahyppyä yökerhon tanssilattialla voi tuoda mukanaan muutakin kuin pelkkää ympäröivien ihmisten loputonta ihailua. Yhtä haastavia aiheita käsittelemme myös seuraavassa jaksossa, joista yksi julkaistaan tällä viikolla Maailman IBD-päivän tietämillä!

On mielestäni erityisen hienoa, että pitkäsikaissairaudet saavat paljon huomiota. Jos kukaan muu kuin lääkärit ja potilaat eivät tietäisi, mistä viiden minuutin välein käyvästä vessanovesta olisi kyse, potilaiden ja varsinkin diagnosoimattomien potilaiden elämä olisi heittämällä vaikeampaa. Hätätilanteessa vessaan pääsy tai uutena potilaana pieni aavistus oman suolen tulehdusasteesta ovat todellisia hartioiden keventäjiä. Virallisten suolenjuhlintapäivien ja -viikkojen lisäksi Suomessa aiheesta viestintä on paremmalla mallilla kuin Nokialla. Niillä ei ole edes podcastia. Kuitenkin yhä saan terveyskeskuksessa miettiä, mitä vastaan kysymykseen: ”Nostatko paitaa niin katsotaan sitä sun j-pussia?”. Toisaalta eihän gastroenterologia nyt kaikkien erikoisala voi ollakaan. Vastaan usein: ”Tarvitset siihen tähystimen”.