Sirpa
Vessapassi – Tärkeä apuväline sairastaville
12.12.2019
Puhun nyt pelkästään omista kokemuksistani IBD:tä sairastavana henkilönä. Vessapassiahan voi tarvita montaa muutakin sairautta sairastava henkilö. Joku voi tarvita sitä enemmän ja useammin kuin minä, joku vähemmän ja harvemmin. Yhteistä meillä kaikilla kuitenkin on se, että meillä on yksi tai useampi diagnosoitu sairaus, joka edellyttää nopeaa pääsyä vessaan. Lisäksi olemme maksaneet jäsenmaksun johonkin niistä yhdistyksistä, joiden jäsenetu Vessapassi on.
Minä vilauttelen Vessapassia täällä omilla kulmillani lähinnä Matkahuollossa, sillä se on tienoon ainoa maksullinen vessa. Kuljen paljon busseilla ja usein sinne vessaan on jo kiire, kun asemalle asti kotoa ehtii. Akuutissa ollessani laskin, että vessakäyntini maksullisissa vessoissa olisivat maksaneet yhden päivän aikana keskimäärin 3 euroa. Matkustin silloin päivittäin töihin toiselle paikkakunnalle bussilla. Jos oletetaan, että kävisin maksullisessa vessassa viitenä päivänä viikossa kuukauden ajan, niin tuo keskimääräinen 3 euroa päivässä tarkoittaisi 60 euroa kuussa! Se alkaa olla jo aika tuntuva summa siellä lääke- ja lääkärikulujen rinnalla. Minulla ei välttämättä olisi ollut varaa maksaa tuota summaa silloin akuuttiaikoina, kun terveydenhoitokulut jo nielaisivat ison osan sairaslomien valmiiksi rokottamista tuloista.
Muualla meidän kulmilla on paljon maksuttomia vessoja, eikä niihin koskaan ole ollut jonoa. En ole käynyt vuosiin festareilla tai muissa tungospaikoissa, siispä en ole koskaan joutunut testaamaan Vessapassia jonotustilanteessa. IBD esimerkiksi kuitenkin on sellainen sairaus, että se ei jonottele. IBD-tyyppi ei siis huvikseen heiluttele toisten jonottajien edessä Vessapassia kuin jotain VIP-lippua päästäkseen muuten vaan jonon ohi, vaan silloin on jo oikeasti hätä kädessä ja kohta myös housussa. Vessapassin haltijalla ei ole aikaa odottaa vuoroaan. En halua uskoa, että kukaan meistä käyttää Vessapassia jonon ohittamiseen, ellei ole ihan oikeasti pakko.
Nämä kaksi asiaa mielestäni kertovat jo sen, miksi korttia ei pitäisi kopioida tai käyttää muuten väärin. Tavalliselle tallaajalle euron vessamaksu silloin tällöin ei ole mitään verrattuna niihin euromääriin, joita näitä sairauksia sairastava voi joutua käyttämään. Tavallisella suolentoiminnalla tai pidätyskyvyllä varustettu ihminen pystyy myös odottamaan sen hetken pidempään jonossa, kun taas näitä sairauksia sairastava ei vaan kerta kaikkiaan pysty. Minä en pysty edes remissiossa pidättämään kauaa sellaisen hädän iskiessä, vaikka se iskeekin harvemmin.
Kun tuli ilmi, että Vessapassia kopioidaan ja sitä käyttää sellaisetkin, jotka eivät sitä tarvitse, aloin jännittää sen käyttöä. Mitä jos minua ei uskotakaan enkä pääse vessaan ilman rahaa tai jonon ohi silloin, kun olisi pakko?
Tätä ei välttämättä moni meikäläinenkään ajattele, mutta Vessapassi on meille tärkeä apuväline, siinä missä valkoinen keppi sokeille tai vaikkapa pyörätuoli liikuntarajoitteiselle.
Eihän käytetä väärin Vessapassia niin kuin emme käytä muitakaan sairastavien apuvälineitä oikeasti tarvitsematta niitä. Tarkoitan tällä myös kortin antamista kopioitavaksi. Sehän on kuin sahaisi oksaa itsensä alta.
Miksi Vessapassi on jäsenmaksun myötä saatava jäsenetu: https://crohnjacolitis.fi/yleinen/vessapassi-jasenetu/
C-ANPROM/FI/IBDD/0328
03/2023