Soile Salo-Hartikainen

IBD ja iho

15.05.2021

Iholla ja sen hyvinvoinnilla on suuri merkitys terveyden, hyvinvoinnin, mukavuuden ja esteettisen ulkonäön vuoksi. Ihon hoitoon syystäkin kiinnitetään huomiota ja ihon hyvinvointi tulee päivittäin esiin, varsinkin talviaikana ja vanhenemisen tai sairastamisen myötä. Ihon hyvinvointiin panostetaan ja vanhenemisen aiheuttamia muutoksia yritetään hidastaa.

Ihon tehtävänä on suojella kemikaaleja, mikrobeja, UV-valoa, hankautumista ja iskuja vastaan. Se myöskin estää veden haihtumista elimistöstä, tuottaa D-vitamiinia, toimii lämmönsäätelijä ja välittää tuntoaistimuksia. Ihon kerrokset ovat orvaskesi ja sen alla verinahka. Näiden alla on ihonalaista rasvaa.

Ikääntyessään iho ohenee, sen toimintakyky heikkenee ja se vaurioituu herkästi. Kädenselkiin, kyynärvarsiin ja sääriin voi tulla mustelmia ja haavaumia vähäisistäkin iskuista. Myöskin verisuonten määrä vähenee ja haavat parantuvat hitaasti. Ikääntyvän ihon puolustuskyky heikkenee bakteeri-, virus- ja hiivatulehduksia vastaan. Kuuman sieto heikkenee ja hikoilu vähenee.

Iholle voi myös ilmaantua erilaisia ihotauteja, onhan iho ihmisen suurin elin. Näitä ovat muun muassa akne, atooppinen ihottuma, käsi-ihottuma, psoriaasi, ja nokkosihottuma eli urtikaria. Ihosairauksia hoidetaan erilaisin lääkityksin muun muassa paikallisesti ja myös valohoidolla.

Myös IBD-sairauksiin voi liittyä ihosairauksia liitännäissairauksina: näitä ovat muun muassa kyhmyruusu, joka on ihottuma, joka ilmenee erityisesti säärien etupinnoilla, joskus myös reisissä tai kyynärvarsissa. Se ilmenee sinipunaisina, aristavina kyhmyinä, ja myös kuumetta voi esiintyä. Kyhmyruusu liittyy aktiiviseen suolitautiin ja kyhmyt paranevat muutamassa viikossa tai muutamassa kuukaudessa.

Toinen IBD:hen liittyvä sairaus on pyoderma gangrenosum eli haavautuva ihotulehdus. Se aiheuttaa kivuliaita, pieniä paiseita alaraajoihin, joskus niitä on muualla vartalolla tai päässä. Myöhemmin nämä haavautuvat ja alkavat märkiä. Haavaumat voivat myös kehittyä ihorikkoihin tai leikkaushaavoihin. Suolitaudin aktiivisuudella ei ole merkitystä pyoderma gandrenosumin synnyssä.

Kuten muillakin lääkkeillä, joillakin IBD sairauksiin käytettävillä lääkkeillä voi olla ihoon liittyviä haittavaikutuksia. Katsoin eri lääkeryhmistä 10 yleisesti haavaisen koliitin tai Crohnin taudin hoidossa käytettävän lääkkeen haittavaikutuksia. Ehkä yleisimpiä näistä olivat ihottuma, ihon kutina ja punoitus, jotka oli mainittu 9 lääkkeen osalla. Muita ihoon liittyviä mainittuja haittavaikutuksia olivat kuiva iho, nokkosrokko, valoherkkyys, ihon kesiminen, ihon pigmentaation lisääntyminen, rakkulat ihossa, karvatupen punoitus, ihotulehdukset ja muut iho-ongelmat. Vaikutukset vaihtelivat harvinaisista melko harvinaisiin, yleisiin, hyvin yleisiin ja tuntemattomaan. Mikäli epäilet käytössä olevan lääkkeesi aiheuttavan häiritseviä iho-ongelmia, ole yhteydessä hoitavaan yksikköösi. Lääkitystä ei pidä lopettaa omatoimisesti.

Näin keväällä ja kesällä iho saadessaan kosteutta ja kevyesti aurinkoa se voi ehkä paremmin. Kuitenkin kannattaa muistaa se, että ihon paahtaminen auringossa ei kenenkään iholle hyväksi eikä varsinkaan silloin, jos käytössä on biologiset lääkkeet tai muut immunosuppressiiviset lääkehoidot. Potilaiden on tavanomaiseen tapaan syytä rajoittaa altistumista auringolle ja UV-säteilylle käyttämällä suojaavia vaatteita sekä aurinkovoiteita, joissa on korkea suojakerroin.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0136
01/2023