Merja Partio-Uitti

Kapseliendoskopia

08.01.2019

Gastroenterologi Perttu Lahtinen käsitteli marraskuun 2018 blogitekstissään erilaisia ohutsuolen tutkimusmenetelmiä. Kerron omassa blogiteksissäni hieman enemmän kapseliendoskopiasta. Tämä tutkimus on ollut jo kohta toistakymmentä vuotta käytössä ja se on yksi vaihtoehto, joka antaa lisätietoa ohutsuolen tilanteesta.

Kapseliendoskopia on kajoamaton ja yleensä helposti toteutettava ja miellyttävä tutkimus potilaalle. Tavallisimpia tutkimussyitä IBD-potilaille ovat Crohnin taudin laajuuden selvittäminen, verenvuoto ohutsuolesta tai vaikeat, epäselvät imeytymishäiriöt, raudanpuuteanemia sekä vatsakivut. Tutkimusta ei suoriteta raskaana oleville naisille eikä potilaille, joilla on suolitukosoireita tai todettu aiemmin ahtaita kohtia (strikturoita) ohutsuolessa. Jos sinulla on insuliinipumppu tai sydämen tahdistin, ole varmuuden vuoksi aina edeltävästi yhteydessä tutkimuksen suorittavaan yksikköön. Ennen kapseliendoskopiaan tuloa perustutkimukset eli kolono- ja gastroskopia täytyvät olla tehtyinä.

Kapselit ovat kertakäyttöisiä ja kooltaan 26 x 11 mm. Yhden kapselin hinta on noin 500 euroa ja koko kapseliendoskopialaitteisto maksaa 30 00 – 40 000 euroa. Tämän vuoksi kaikissa Suomen sairaaloissa ei suorita näitä tutkimuksia. Kapselissa on linssi, valolähde, paristo ja radiolähetin.

Kapseliendoskopiaan oikeaoppinen valmistautuminen on hyvin tärkeää. 12 tunnin paasto on välttämätön edeltävästi, jotta tutkimus voidaan suorittaa luotettavasti. Tutkimusta edeltävänä päivänä ei saa syödä mitään kiinteää ruokaa. Ainoastaan kirkkaita nesteitä (vesi, kirkas mehu, tee, musta kahvi, liha-, kala- ja kasvisliemi) saa nauttia. Kello 22 jälkeen voi nauttia ainoastaan vettä ja ottaa tärkeät lääkkeet. Kaksi tuntia ennen tutkimusta on oltava myös juomatta. Rautalääkitys on tauotettava jo viikkoa ennen tutkimusta.

Kapseliendoskopiaa varten niellään ison vitamiinipillerin/lääketabletin kokoinen kapseli veden kanssa. Kapselin nieleminen onnistuu hyvin jo alakouluikäisiltä lapsilta. Kapseli etenee ruoansulatuskanavan läpi ruoan tavoin suoliston peristaltiikan (suoliston supistusliikkeen) vaikutuksesta. Se ottaa samalla kuvia suolistosta (kaksi kuvaa sekunnissa). Kuvat tallentuvat radiosignaaleina potilaan iholle kiinnitettyjen anturien tai vyön kautta pieneen vastaanottimeen, jota kannetaan olkalaukussa tai vyötäröllä. Kahdeksan tunnin aikana saadaan noin 57 000 kuvaa. Tiedot siirretään tallentimesta tietokoneeseen lääkärin suorittamaa kuva-analyysia varten.

Tutkimus aloitetaan aikaisin aamulla, koska se kestää yleensä 8-12 tuntia. Tutkimusta varten kannattaa pukeutua mukaviin ja väljiin vaatteisiin. Tunnin kuluttua kapselin nielaisusta tarkistetaan paikannuslaitteen avulla kapselin sijainti. Mikäli kapseli on edennyt mahalaukusta ohutsuolen puolelle, voi lähteä kotiin sairaalasta. Laitteet palautetaan sairaalaan joko samana iltana tai seuraavana aamuna.  Jos kapseli ei ole vielä edennyt riittävästi, voidaan suolen motiliteettiä lisätä lääkeinjektiolla (metoklopramidihydrokloridi). Joskus harvoin kapseli joudutaan viemään mahantähystimen avulla ohutsuolen puolelle, jos se ei sinne omin avuin etene. Saat hoitajalta tarkat ohjeet juomisesta ja syömisestä tutkimuksen aikana. Yleensä parin tunnin kuluttua saa juoda ja neljän tunnin kuluttua syödä. Marjakeittoja ja maitotuotteita pyydetään välttämään, jotta hyvä näkyväisyys suolistossa ei kärsisi nauhoituksen aikana. Fyysisesti raskaita tehtäviä sekä voimakasta kumartelua ja kyykistelyä on vältettävä tutkimuksen aikana, jotteivät ihoon kiinnitetyt anturit irtoa ja tallennuslaite vaurioidu. Töihin tai kouluun voi kuitenkin hyvin mennä näiden rajoitusten puitteissa.

Yleensä kapseli poistuu elimistöstä muutaman päivän kuluttua ulosteen mukana. Lapsipotilaiden (< 16 v.) sekä J-pussi – ja avannepotilaiden kohdalla seurataan kapselin poistuminen elimistöstä. Mikäli potilas ei ole havainnut kapselin poistumista viikon kuluttua, voidaan tarvittaessa tehdä vatsan röntgentutkimus. Kaikkia potilaita koskee se, että kapselin ollessa elimistössä täytyy välttää voimakkaita sähkömagneettisia kenttiä. Magneettitutkimuksia ei voi tällöin tehdä, myöskään lentokentän turvatarkastusporttien läpi ei voi kulkea eikä käyttää radioamatöörien laitteita. Elimistössä oleva kapseli hälyttää turvatarkastuksessa. Jos olet menossa lentomatkalle heti kapseliendoskopian jälkeen, muistathan pyytää todistuksen hoitohenkilökunnalta turvatarkastusta varten.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0286
01/2023