Karoliina Ylänne

Leikkauksen jälkeen reippain pienin askelin!

11.12.2018

Leikkaus on ohi ja ensimmäinen leikkauksen jälkeinen toipumispäivä on edessä. Tässä vaiheessa olet mahdollisesti ollut jo ensimmäisiä kertoja liikkeellä. Aika nopeaa, eikö? Kaikki ei kuitenkaan ole samalla tavalla kuin ennen leikkausta ja toipumiseen menee oma aikansa. Edellisessä tekstissä puhuin lempeästä rohkeudesta. Nyt sitä tarvitaan. Joskus toipuminen on nopeaa ja toisinaan siinä tarvitaan paljon sisua ja haasteitakin voi toki tulla. Jos jokin pelottaa tai mietityttää, kannattaa kysyä ja puhua, jotta turhat pelot eivät hidasta toipumistasi. Sinä olet avainasemassa ja ammattilaiset ovat sinua tukemassa.

Ensimmäisinä päivinä isompien leikkauksien jälkeen sinulle annetaan nestettä suonensisäisesti, sinulla voi olla kipupumppu ja virtsakatetri tai jopa nenä-maha-letku. Vaikka se voi tuntua hurjalta, niin näidenkin kanssa liikkuminen on mahdollista. Tärkeää on se, että kivut ovat hyvin hallinnassa ja noudatat osastolta saatuja kuntoutumisohjeita. Silloin liikkeelle lähteminen on turvallista ja kaikkien ”temppujen” on tarkoitus edistää toipumistasi. Jo toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä mennään suihkuun ja voinnin mukaan siirrytään pikkuhiljaa nestemäisestä ruoasta kohti kiinteää ruokaa. 

Osastolla ollessa saat jo kotiinlähtöä valmistavaa ohjausta. Jos sinulle on tehty avanne, saat apua ja tukea avannesidoksen vaihtoon ja avannehoitaja tai osaston henkilökunta auttavat sinua valitsemaan sinulle sopivan avannesidoksen. Jos leikkauksen jälkeen sinulla jatkuu kotona verisuonitukoksia estävä pistoshoito, saat harjoitella pistämistä jo sairaalassa ollessasi. Saat ohjeet haavanhoitoon, liikkumiseen ja ravitsemukseen leikkauksen jälkeen. 

Osastolla ollessa tapaat hoitajien lisäksi lääkäreitä ja tarpeen mukaan fysioterapeutin, avannehoitajan ja sosiaalityöntekijän. Sinulle voidaan myös järjestää keskusteluapua, jos siihen on tarvetta. Läheiset ovat myös erittäin tervetulleita sairaalaan ja me otamme myös heidät mielellään mukaan mm. avannesidoksen vaihtoharjoituksiin. Sairaalassa ollessa kannattaa vaalia myös levon mahdollisuutta ja aina ei välttämättä ole hyvä, jos vieraita on kokoajan paikalla. Kolmen hengen huoneessa voi hulinaa olla liikaa, jos kaikilla on jatkuvasti vieraita ja jos vielä huonekaveri on kovin kipeä. 

Leikkauksen jälkeen pääset kotiin heti, kun vointisi sallii. Tärkeitä asioita ovat, että pystyt syömään, liikkumaan ja käymään mm. vessassa itsenäisesti ja että osaat itse tehdä avannesidosvaihdon (jos sinulle on tehty avanne). Kotiin lähtiessä hoitaja tai lääkäri käy kanssasi läpi reseptit, sairausloman, kotihoito-ohjeet mm. haavanhoitoon, lääkitykseen, liikkumiseen, tarvittaviin apuvälineisiin tai tarvikkeisiin. Samalla saat ohjeet siitä, milloin sinun tulee ottaa yhteyttä tai hakeutua päivystykseen. Avanneleikatut potilaat saavat myös ilmaisjakelukaavakkeen tarvikkeita varten ja avannehoitajan yhteystiedot, jos sidoksen tai avanteen kanssa tulisi ongelmia. Saat myös osastolta sen verran avannetarvikkeita, että pääset alkuun. 

Osastolla ollessa voi jo tehdä mielikuvaharjoituksia siitä, minkälaista on mennä kotiin ja miten mm. nousen kotona sängystä samalla tekniikalla ja miten hoidan kaupassa käymiset, jos leikkauksen jälkeen ei saakaan nostaa ”kahvipannua painavampaa” kuukauteen. Pelkällä salaatilla ja vessapaperilla ei pääse pitkälle, jos kaupasta ei saa kantaa mehuja, maitoa tai muuta painavaa. Eli tukijoukkoja kannatta kartoittaa jo ennen leikkausta tai viimeistään osastolla ennen kotiutusta.  

Leikkauksen jälkeen sopeutuminen vie aikansa, mutta pikkuhiljaa asiat yleensä järjestyvät. Apua on saatavilla jos tuntuu siltä, että ei pärjää tai että sopeutuminen on ihan mahdoton ajatus. Leikkauksen jälkeen voi kuitenkin alkaa uusi parempi elämä ja siitä voi myös nauttia, kun kaiken hyväksyy osaksi elämää.

Tsemppiä jokaiselle leikkauksesta toipuvalle!

 

C-APROM/FI/ENTY/0838
02/2022