Karoliina Ylänne
Leikkauspäivä – mitä nyt tapahtuu?
12.09.2018
Leikkauspäivä koittaa, mitä silloin tapahtuu? Kun esivalmistelut on tehty kotona esikäynnillä annettujen ohjeiden mukaan, alkaa jännitys varmasti olla huipussaan. Tässä kirjoituksessa käydään läpi, mitä tapahtuu leikkauspäivänä ja osastolla heti leikkauksen jälkeen. Käytännöt saattavat hieman erota eri sairaaloissa, mutta isot linjat varmasti ovat yhteneväiset.
Leikkauspäivänä meidän sairaalassa saavutaan suoraan leikkausosastolle. Leikkausosastolla sairaanhoitaja ottaa sinut vastaan ja ohjaa sinut vaihtamaan leikkausvaatteet päälle. Tämän jälkeen hoitaja haastattelee sinua vielä lyhyesti eli kysyy onko valmistautuminen kotona mennyt ohjeiden mukaan. Sen jälkeen hoitaja antaa sinulle esilääkkeen (jos näin on sovittu) ja istut vielä ehkä hetkeksi odottamaan. Odotustilassa saatat tavata muita leikkaukseen meneviä ihmisiä, jotka myös odottelevat leikkaukseen pääsyä.
Jos leikkauspäätös tehdään osastohoidon aikana ja olet jo osastolla leikkauspäivänä, vaihdat leikkausvaatteet päälle osastolla. Osaston sairaanhoitaja lähtee saattamaan sinut leikkaussaliin sovittuna ajankohtana.
Leikkaussaliin mennään kävellen. Leikkaussalin henkilökunta esittelee itsensä sinulle ja he alkavat kysyä tarkistuslistan mukaan, kuka olet ja mihin leikkaukseen olet tulossa. Tämä voi tuntua vähän hurjalta: eikö kukaan tiedä kuka olen ja mihin olen tulossa? Älä pelkää, tällä vain varmistetaan että kyseessä on varmasti oikea henkilö ja oikea toimenpide.
Kun kaikki varmistukset on tehty, sinut nukutetaan ja seuraavan kerran heräät heräämössä. Heräämössä sinun vointiasi seurataan leikkauksen jälkeen niin kauan, kunnes sinut on turvallista siirtää osastolle toipumaan. Tämä tarkoittaa sitä, että olet jo hyvin heräteltävissä, kivut ovat hallinnassa ja kaikki elintoiminnot ovat tasaiset (mm. verenpaine, hengitys, virtsan tulo). Sinut hakemaan tuleva sairaanhoitaja saa tiedon siitä, miten leikkaus on mennyt ja missä vaiheessa toipumisesi on. Jo heräämössä sinut saatetaan auttaa ensimmäisen kerran istumaan. Monien tutkimusten mukaan mahdollisimman nopea liikkeelle lähteminen leikkauksen jälkeen nopeuttaa toipumistasi. Toipuminen alkaa jo heräämössä.
Osastolle saapuessa käydään läpi miten saat hälytettyä henkilökunnan paikalle ja tarkistetaan, että kaikki mahdolliset seurantalaitteet on asianmukaisesti kytketty ja vointisi on edelleen hyvä. Usein ensimmäisiä asioita on myös läheisille soittaminen ja ilmoittaminen, että nyt ollaan toipumassa ja leikkaus on ohi. Läheiset saavat tulla vierailulle jo heti leikkauksen jälkeen, mutta usein väsymys on vielä niin voimakasta että saatat torkahdella ”kesken lauseen”. Usein vain läheisimmät tulevat heti leikkauksen jälkeen vierailemaan, ja muut vasta sitten kun toipuminen on vähän pidemmällä.
Osaston henkilökunta ohjaa sinua päivä päivältä eteenpäin toipumisessasi ja tapaat lääkärit aina lääkärinkierrolla. Toipumistasi seurataan päivittäin. Tärkeää leikkauksen jälkeen on se, että kivut tai esim. pahoinvointi eivät estä sinua toipumasta ja saat hyvät ohjeet toipumiseen. Oikeaa ylösnousutekniikkaa käyttäen voit nousta vuoteen reunalle istumaan tai sängyn vierelle seisomaan ilman, että sinun tarvitsee pelätä esim. haavan repeämistä. Kaikessa toipumisessa huomioidaan kokonaistilanne, eli jos kivut ovat kovia ja vointi huono, niin silloin hoidetaan kipua ja odotetaan, että olo helpottuu ennen kuin väkisin viedään sinut käytävälle kävelemään. Toipuminen vaatii lempeää rohkeutta, eli pieniä pelkoja pitää usein voittaa, jotta toipuminen edistyy. Leikkaus on iso muutos ja siitä toipuminen on aikaa vievä prosessi. Tämä voi säikäyttää, mutta keskustellen, kysellen ja kuunnellen päästään yhteistuumin eteenpäin. Henkilökunta on sinua varten.
Seuraavassa tekstissäni käydään läpi tarkemmin, mitä kaikkea osastolla toipuessa tapahtuu.
C-ANPROM/FI/IBDD/0213
01/2022