Merja Partio-Uitti
Muistithan ottaa influenssarokotteen?
15.01.2021
Jokavuotinen influenssakausi on alkamassa ja koronapandemiakaan ei ota vielä laantuakseen. Oletkin ehkä jo suojautunut influenssalta ja ottanut rokotteen. Ei pidä myöskään unohtaa tehokasta käsihygieniaa, kasvomaskeja sekä sosiaalisten kontaktien välttämistä ja turvavälien merkitystä infektioiden torjunnassa.
Loka-marraskuusta lähtien rokotteita on ollut jaossa niin kunnallisissa kuin yksityisissäkin terveydenhuollon pisteissä. Rokotteita on saanut ajanvarauksella ja jonottamalla. Kysyntä on ollut poikkeuksellisen suurta. Rokotteet ovat jopa loppuneet jo joistain paikoista. Aikaisempina vuosina rokotteita on jouduttu jopa hävittämään eli heittämään roskiin, koska niiden kysyntä on ollut huomattavasti vähäisempää kuin tänä vuonna.
Kynnys maksuttomaan influenssarokotteeseen on nykyään hyvin matala. THL määrittelee sen niin, että rokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa on riski tai joiden terveydelle siitä on merkittävää hyötyä. Erityisesti painotetaan tiettyjä riskiryhmiä, joiden etenkin tulisi rokote ottaa. Näitä ovat muun muassa sairauden ja hoidon vuoksi influenssalle alttiit henkilöt sekä riskiryhmien lähipiiriin kuuluvat henkilöt. IBD-potilaat ja heidän lähipiirinsä voivat saada rokotteen muun muassa omalta terveysasemaltaan, työterveyshuollostaan, sairaaloiden rokotuspisteistä, yksityisiltä lääkäriasemilta, koulujen ja oppilaitosten terveyden huollosta. Influenssarokotteen voi ostaa apteekista lääkärin reseptillä ja pistättää sen jossain terveydenhuollon toimipisteessä. Tietoa rokotuspaikoista voit etsiä oman kuntasi verkkosivuilta tai esimerkiksi oman sairaalasi tai poliklinikkasi IBD-hoitajalta.
Tiettyjen riskiryhmien rokotusajankohdista ohjeistetaan muita tarkemmin. Ihmisten, jotka saavat elimistön puolustuskykyyn/puolustusjärjestelmään vaikuttavaa hoitoa tulisi ottaa rokote hoitojen välissä tai ainakin 1-2 viikkoa ennen tai jälkeen hoidon. Tällaisia potilaita ovat esimerkiksi IBD-potilaat, joita hoidetaan biologisilla lääkkeillä. Muun elimistön puolustuskykyyn vaikuttavan lääkehoidon aikana (kortisoni, metotreksaatti, atsatiopriini, merkaptopuriini ja siklosporiini) rokotteen voi tarvittaessa ottaa muulloinkin. Rokotteen suojateho saattaa tällöin vain olla hieman heikompi. Rokotteen tehoon vaikuttavat perustaudin ja käytettyjen lääkkeiden lisäksi myös rokotettavan ikä.
Jos et ole ottanut influenssarokotetta, niin vielä ehtii! Epidemia etenee vaiheittain eri puolilla Suomea ja maailmalla. Influenssaepidemia kestää Suomessa pitkälle kevääseen ja myös sen aikana voi ottaa rokotteen.
Lisätietoja aiheesta:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/influenssarokote
C-ANPROM/FI/IBDD/0071
11/2022