Merja Partio-Uitti

Suun terveys Crohnin tautia sairastavilla

15.07.2019

Terve suu ja hampaisto ovat tärkeä osa yleisterveyttämme. Aikuisiällä suun terveydellä on paljon vaikutuksia yleiseen terveydentilaan ja hyvinvointiin. Hoitamattomat hammassairaudet ovat yhteydessä moniin sairauksiin, kuten sepelvaltimotautiin, diabetekseen ja lihavuuteen. Tulehdukselliset suolistosairaudet yhdistetään hampaan kiinnityskudossairauksiin ja reikiintymiseen.

Suun terveydestä voi huolehtia itse tehokkaalla omahoidolla ja säännöllisillä tarkastuskäynneillä hammaslääkärissä. Elintavat ja terveellinen ravitsemus, napostelun välttäminen ja hampaiden harjaus aamuin illoin fluorihammastahnalla ovat omahoidon kulmakiviä.

Kaikille IBD-potilaille suun terveydellä on suuri merkitys sen vuoksi, että sairauden hoidossa käytetään puolustuskykyyn vaikuttavaa lääkitystä. Lääkitys saattaa alentaa puolustuskykyä, jolloin on tärkeä ennaltaehkäistä tulehduksia myös suun ja hampaiston alueella. Tulehdukset pitäisikin hoitaa kuntoon ennen kuin puolustuskykyyn vaikuttavia lääkityksiä aloitetaan. Säännölliset tarkastukset ja hoitoon hakeutuminen ajoissa on hyvin tärkeää hyvän omahoidon lisäksi.

Crohnin tautiin saattaa liittyä huulten ja kasvojen turvotusta, ientulehdusta, aftoja ja poskien limakalvojen paksuuntumista. Ikenet saattavat olla voimakkaan punaiset ja turvoksissa. Näitä suuoireita voi esiintyä jopa vuosia ennen suolioireita. Suun limakalvomuutokset voivat olla myös oireettomia. Hammaslääkäri voi epäillä IBD-sairautta löytäessään potilaalta edellä mainittuja muutoksia sekä todetessaan vaurioita hampaan kiilteessä. Crohnin tautia sairastavalla voi esiintyä hetuloita ja mukulakivimäisiä muutoksia ikenen ja suun limakalvon poimujen alueelle. Nämä voivat aiheuttavaa kivuliaita haavaumia ja ikenen liikakasvua. Ne saattavat myös helposti ärtyä syödessä ja hampaita harjatessa. Aktiivista Crohnin tautia sairastavilla on myös todettu enemmän hammasperäisiä tulehduspesäkkeitä kuin potilailla, joiden tauti on lievempi.

Aftat ovat suun kipeitä haavaumia, jotka uusiutuvat ajoittain ja paranevat itsekseen viikossa tai parissa. Toistuvat aftat voivat liittyä Crohnin tautiin ja keliakiaan. Aftat ovat tosin hyvin yleisiä muillakin. Niitä esiintyy noin 20 %:lla väestöstä ja ne ovat yleisempiä lapsilla ja nuorilla kuin aikuisilla. Taipumus aftoihin kulkee suvussa. Tytöillä ja nuorilla aikuisilla ne oireilevat tavallisesti kuukautiskierron lopussa. Aftojen synnystä on olemassa erilaisia teorioita.  Oletetaan, että aftoja aiheuttavat natriumlauryylisulfaattia sisältävät hammastahnat, joita myydään tavallisissa marketeissa. Henkinen stressi ja myöhäinen nukkumaanmeno saattavat myös lisätä aftojen ilmaantumista. Samoin tekevät myös raudan, foolihapon ja B-vitamiinin puute.

Aftojen uusiutumista on vaikea estää. Aika tekee tehtävänsä, sillä kuten edellä mainittiin, aikuisilla ne ovat nuoria harvinaisempia. Apteekista kannattaa hankkia natriumlauryylisulfaattia sisältämätöntä hammastahnaa. Lisäksi apteekista löytyy aftojen hoitoon ilman reseptiä saatavia valmisteita. Kipulääkkeitä voi käyttää tarvittaessa. Jos nämä konstit eivät auta, kannattaa aftoja mennä näyttämään lääkärille.

Crohnin tautiin yhdistetään myös huulitulehdus, jolloin oireena on kiinteä turvotus huulessa, tavallisesti vain ylä- tai alahuulessa. Huulitulehdusta epäiltäessä kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Crohnin taudissa käytetään lääkkeitä, joilla saattaa olla suuhun kohdistuvia haittavaikutuksia. Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat limakalvomuutokset, suun kuivuminen ja sieni-infektiot. Suun kuivuminen ja sieni-infektiot lisäävät hampaiden reikiintymisriskiä. Reikiintyminen eli hammaskaries on krooninen infektiosairaus, joka aiheuttaa eriasteisia hampaan kovakudosvaurioita eli kansanomaisesti reikiä.

IBD-sairaus kuluttaa voimavaroja ja joskus saattaa tuntua siltä, ettei enää millään jaksaisi panostaa suun ja hampaiden hoitoon. Suun terveyden omahoito on pääsääntöisesti kuitenkin helppoa ja yksinkertaista ja osa arjen rutiineja. Ruokailun säännöllisyys ja terveellisyys sekä napostelun välttäminen hyödyttävät kaikkia. Vettä suositellaan janojuomaksi. Hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja hammasvälien puhdistus päivittäin ovat hyvää suuhygieniaa. Ksylitolipastilleja tai purukumia kannattaa käyttää ruokailun jälkeen, koska ne ehkäisevät hampaiden reikiintymistä ja lisäävät syljen eritystä. Runsas ksylitolivalmisteiden käyttö saattaa aiheuttaa vatsavaivoja, etenkin ripulia. Jos suu on kuiva ja veden juominen ei tunnu auttavan, voi apteekista ostaa erilaisia suun kostutukseen tarkoitettuja kosteutusaineita.

Säännöllisestä D-vitamiinin käytöstä on hyötyä niin hampaiden kuin muunkin luuston hyvinvoinnille. Ruokavaliolla saattaa olla merkitystä suuoireiden kannalta. Ilmeisesti laktoositon, runsaasti proteiineja ja vähän kuituja sisältävä ruokavalio voi lieventää suuoireita.

 

C-ANPROM/FI/ENTY/0068
01/2023