Liikunta ja sinä

31.10.2017

Säännöllisen liikunnan on havaittu tuovan runsaasti terveysetuja IBD-potilaille – aivan kuten muillekin ihmisille. Liikunta antaa lisäenergiaa, vähentää stressiä ja parantaa unen laatua sekä henkistä hyvinvointia. IBD ei saisi estää liikunnan fyysisistä ja psyykkisistä hyödyistä nauttimista. Tästä artikkelista saat vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun tai palaat vanhan liikuntaharrastuksesi pariin IBD-diagnoosin jälkeen.

Mitä hyötyä liikunnasta on?

Jos kärsit tavanomaista IBD:n oireista, ensimmäinen reaktiosi ajatukseen liikunnasta saattaa olla: ”Kiitos, mutta ei kiitos!”. Uupumus tai huoli siitä, pääsetkö riittävän nopeasti vessaan, saattavat saada liikunnan kuulostamaan huonolta ajatukselta. Kohtalainenkin fyysinen aktiivisuus, kuten kävely tai uinti, voi kuitenkin vaikuttaa positiivisesti elämääsi ja auttaa IBD:n hallinnassa. Liikunta voi parantaa IBD-potilaan ruoansulatuskanavan toimintaa, vähentää stressiä, ja lievittää sekä ehkäistä tulehduksia. Kaikki nämä tekijät voivat puolestaan lievittää taudin oireita ja pienentää pahenemisvaiheiden riskiä. IBD-potilailla on myös suurentunut osteoporoosin (luun haurastumisen) riski; liikunta auttaa myös luuston ja lihasten terveyden ylläpitämisessä.

Terveyshyötyjen lisäksi voit saada liikunnasta myös mielihyvää. Valitse sellainen liikuntamuoto, josta pidät – silloin myös jatkat sitä todennäköisemmin. Ehkäpä voit aloittaa jonkun lajin, jota voit harrastaa muiden kanssa. Saatat olla huolissasi siitä, että sinun pitää keskeyttää liikuntasuoritus kesken IBD:n vuoksi. Sairaudesta avoin puhuminen tuo helpotusta tähän asiaan. Terveydenhuollon henkilöstöltä voit pyytää apua siihen, miten kertoa sairaudesta muille kanssaihmisille.
Kun liikuntaan liittyy myös sosiaalinen puoli, se on entistä mukavampaa. Ryhmä voi myös motivoida silloin, kun et muuten jaksaisi lähteä mukaan.

Miten pääset alkuun?

  • Valitse kevyt liikuntamuoto, kuten kävely, uinti, pyöräily tai jooga.
  • Lisää liikuntaa vähitellen.
  • Jos lähdet lenkille, suunnittele reitti etukäteen ja selvitä vessojen sijainti reittisi varrella.
  • Juo riittävästi ennen liikuntaa ja sen aikana.
  • Älä liiku väkisin ‒ se voi lisätä oireita tai huonontaa oloasi.

Voit pitää liikuntapäiväkirjaa harrastamastasi liikunnasta, sen kestosta, miltä sinusta tuntui heti liikuntasuorituksen päätteeksi sekä muutaman viikon säännöllisen liikunnan jälkeen. Voit hyödyntää seurannassa myös esimerkiksi älypuhelinten liikuntasovelluksia sekä sovelluskaupasta ilmaiseksi ladattavaa IBD:n omaseurantaan tarkoitettua Olotila-sovellusta. Olotila-sovellus pitää kirjaa voinnistasi, ja helpottaa näin hoidon seurantaa ja suunnittelua yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0284
01/2023

Lähteet

  1. Siffledeen, JS, ym. Bones and Crohn’s: Risk factors associated with low bone mineral density in patients with Crohn’s disease. Inflamm Bowel Dis 2004; 10:220-8.
  2. Minderhoud IM, ym. IBS-like symptoms in patients with inflammatory bowel disease in remission; relationships with quality of life and coping behaviour. Dig Dis Sci 2004; 49:469-74.
  3. Tanaka M, ym. Factors affecting difficulties of life and psychological wellbeing of patients in remission. J Clin Nurs 2005; 14:65-73.
  4. Bernklev T, ym. Health-related quality of life in patients with inflammatory bowel disease measured with the short form-36: Psychometric assessments and a comparison with general population norms. Inflamm Bowel Dis 2005; 11:909-18.
  5. Benefits of exercise. NHS Choices. Saatavilla osoitteessa: https://www.nhs.uk/Live-well/exercise/exercise-health-benefits/ Haettu 11.1.23.
  6. C. P. Loudon, ym. The effects of physical exercise on patients with Crohn’s disease. The American Journal of Gastroenterology 1999; 94:697–703.