Sinä ja hoitotiimisi
20.12.2017
Toimiva yhteistyö ja hyvä hoitosuhde lääkärin ja muiden hoitoosi osallistuvien kanssa on tärkeää riippumatta siitä, kauanko sairautesi diagnoosista on aikaa. Hoitotiimiin kuuluu lääkärin lisäksi yleensä IBD-hoitaja ja mahdollisesti ravitsemusterapeutti. Tiimin tehtävänä on tukea sinua kaikin mahdollisin tavoin, jotta selviät hyvin sairautesi kanssa.
Onnistunut, jatkuva yhteistyö terveydenhoitotiimisi kanssa perustuu luottamukselliseen, selkeään ja avoimeen viestintään. Saadessaan riittävästi tietoa sinulta hoitotiimisi pystyy antamaan juuri sinulle oikeita neuvoja kussakin tilanteessa. Sinä puolestasi saat hoitotiimiltäsi tietoa siitä, miten sinun kannattaisi toimia ja mitä voit odottaa hoidoltasi. Voit aina pyytää tiimiäsi selittämään asian selkeämmin ja yksinkertaisemmin, mikäli koet, että et ymmärrä jotakin asiaa.
Alle on listattu vinkkejä entistä tiiviimpään yhteistyöhön hoitotiimisi jäsenten kanssa. Näiden vinkkien avulla saat parhaan mahdollisen hyödyn hoidostasi:
- Puhu vastaanottokäynneillä avoimesti ja rehellisesti. Älä häpeile puhua esimerkiksi ulostamisesta tai oireidesi yksityiskohdista – lääkäri ja IBD-hoitaja ovat kuulleet kaiken mahdollisen jo monesti ennenkin!
- Kerro oireistasi, niiden vakavuudesta tai niissä havaitsemistasi muutoksista mahdollisimman tarkasti. Oireiden ja niiden vaikutuksen kirjaaminen muistiin auttaa hoitotiimiäsi saamaan tarkemman käsityksen kuin muistikuvien pohjalta kertominen. Voit käyttää sovelluskaupasta ilmaiseksi ladattavaa IBD:n omaseurantaan tarkoitettua Olotila-sovellusta vointisi kuvailemisessa ja seurannassa. On hyödyllisempää tarkastella seurantatietojesi luomaa kokonaiskuvaa kuin takertua yksityiskohtiin tai kuvailla lyhyen ajan muutoksia.
- Kerro lääkärillesi, miten voit ja miten sairautesi vaikuttaa elämänlaatuusi ja jokapäiväisiin toimiisi. Kysy lääkäriltäsi, tarvitseeko hän lisätietoja.
- Kirjoita mahdolliset kysymykset muistiin ennen vastaanottokäyntiä, jotta muistaisit kysyä ne. IBD-hoitotiimisi osaa ehkä vastata kysymyksiisi tai neuvoa, keneltä kannattaisi kysyä. Kirjoita vastaanottokäynnin aikana ylös mahdolliset mieleesi tulevat lisäkysymykset tai asiat, joista haluat tarkempaa tietoa. Kirjoita myös saamasi vastaukset muistiin, jotta voit palata niihin myöhemmin.
- Voit hyvin ottaa läheisesi mukaan tueksi, jos jokin asia huolestuttaa sinua tai et halua mennä vastaanotolle yksin – se sopii lääkärille ja IBD-hoitajalle hyvin.
- Kerro aina lääkärille, jos jokin asia hoidossasi askarruttaa sinua, jos olet huolissasi haittavaikutuksista tai haluaisit lopettaa hoidon. Muista, että oireidesi lievittymisessä voi kestää jonkin aikaa – yritä olla kärsivällinen.
Kun sinulla on hyvät välit IBD-hoitohenkilökunnan kanssa, saat parhaan hyödyn hoidostasi ja voitte yhdessä laatia parhaan mahdollisen hoitosuunnitelman. On hyvä pitää puheyhteyttä yllä ja pyytää tarvittaessa apua perheeltä tai ystäviltä, jotka voivat tuoda uudenlaisen näkökulman tilanteeseen.
C-ANPROM/FI/IBDD/0280
01/2023