Soile Salo-Hartikainen | Julkaistu 15.04.2022
Mitä tapahtuu IBD-potilaan pistosopetuksessa?
Sana pistosopetus voi antaa vääränlaisen kuvan tilanteesta, kun potilas tulee hänelle varattuun pistosopetukseen, jossa käydään läpi lääkkeen käyttöön liittyviä asioita yhdessä potilaan kanssa. Parempi termi voisi olla lääkehoidon ohjaus. Jokaisella potilaalla on oikeus lääkehoidon ohjaukseen. Näin todetaan myös Sic!-lehdessä (nro 1/2021, Luotettava lääkeinformaatio on edellytys turvallisen lääkehoidon toteutumiselle): ”Lääkkeen käyttäjällä on oikeus näyttöön perustuvaan ja…
Merja Partio-Uitti | Julkaistu 20.01.2022
Luut lujiksi liikkuen ja monipuolisella ravitsemuksella
Liikunta on tärkeää kaiken ikäisenä luuston terveyden kannalta. Liikkuminen vahvistaa ja ylläpitää luun vahvuutta niin lapsilla kuin aikuisilla. Lisäksi liikunta ehkäisee luuston heikkenemistä ikääntyessä. Iäkkäillä kaatumisesta johtuvia murtumia ehkäisee liikunta, joka kehittää kehon hallintaa, tasapainoa, lihasvoimaa ja liikkumisvarmuutta. Luusto on elävää kudosta, joka uusiutuu läpi elämän. Voit vahvistaa itse luustoasi liikkumalla ja syömällä monipuolisesti. Luustoterveyden…
Soile Salo-Hartikainen | Julkaistu 14.12.2021
Jos muutan ulkomaille, miten onnistuu IBD:n hoito
Elämme ajassa, jossa työtä voi tehdä tai opiskella muuallakin kuin kotimaassa. Tähän on mahdollisuus, vaikka sairastaisi kroonista sairautta. Tosin huolellinen valmistelu lääkehoidon ja sairaudenhoidon suhteen on viisasta. Esiin nousevat kysymykset, miten kuljetan lääkkeet ja miten saan uusia lääkkeitä kohdemaassa? Samoin missä on IBD-sairauksien hoitoa antava yksikkö ja mitkä ovat hoito- ja lääkekustannukset? Meille IBD-hoitajille tulee…
Merja Partio-Uitti | Julkaistu 15.11.2021
IBD-potilas osana tiedettä ja tulevaisuuden terveydenhoitoa
Moderni lääketiede ja hoidot perustuvat tutkittuun tietoon. Tämän päivän tutkimustietoa käytetään tulevaisuudessa luomaan uusia, entistä parempia ja tehokkaampia hoitoja eri sairauksiin ja potilasryhmille. Voit olla osana tiedettä muun muassa luovuttamalla biopankkinäytteitä ja osallistumalla hoitoyksikössäsi käynnissä oleviin lääketieteellisiin tutkimuksiin. Oletko jo kuullut biopankeista? Tiedätkö, miten ne toimivat ja miten näytteitä niihin kerätään? Kansalaisten tietoisuutta biopankkitoiminnasta yritetään…
Marjukka Salonen-Jänkälä | Julkaistu 20.10.2021
Kanta-palvelut ja kuntien omat sähköiset terveyspalvelut
Uusi sairaus, uusi lääkehoito, tietotulva, miten se nyt menikään, onko resepti voimassa? Kanta, Omakanta vai joku muu: Eli mistä löytää tietoa hoidostaan? Oli sitten kyseessä ensikäynti diagnoosin jälkeen, kontrollikäynti tai puhelinaika lääkärille/hoitajalle tietoa tulee paljon. Mielessä voi olla monta muuta asiaa, pahenemisvaiheen vuoksi väsyttää niin että muisti ei pelaa ja puhelu tulee kaupan kassajonossa. Tässä…
Soile Salo-Hartikainen | Julkaistu 15.09.2021
IBD: Uudet ja erilaiset hoitamisen muodot
Lukiessani kollegani tekstiä aiemmin tällä samaisella sivustolla digitaalisten hoidon mahdollisuuksista, heräsin itsekin miettimään sen mahdollisuuksia ja haasteita sekä meidän yksikössä että laajemmalti Uudellamaalla. Tiedän, että ainakin Raaseporissa ollaan pitkällä lääkärien etävastaanottotoiminnassa. Olemme tottuneet terveydenhuollossa siihen, että potilas tai asiakas tulee poliklinikalle paikan päälle joko lääkärin tai hoitajan vastaanotolle. Jos on tarvetta ylimääräiselle konsultaatiolle, niin silloin…
Merja Partio-Uitti | Julkaistu 13.08.2021
IBD ja kuukautiset
Kuukautiset ovat luonnollinen osa hedelmällisessä iässä olevan tytön ja naisen elämää vuosikausia. Ne kertovat lisääntymiskyvystä ja hedelmällisyydestä sekä kehon valmistautumisesta mahdolliseen raskauteen. Jos raskaus ei ala, kuukautisten aikana kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta ulos. Tämä toistuu noin 400-450 kertaa naisen elämässä, kunnes noin 50 vuoden iässä alkavat vaihdevuodet, jolloin kuukautiset loppuvat. Joillekin naisille kuukautiset…
Marjukka Salonen-Jänkälä | Julkaistu 02.07.2021
Digitaaliset hoitopolut IBD-potilaan hoidon tukena
Nyt ne ovat vihdoin täällä. Nimittäin IBD-potilaille tarkoitetut digitaaliset hoitopolut, jotka täydentävät perinteistä sairaanhoitoa ja vastaanottokäyntiä. Olen työskennellyt Oulun yliopistollisen sairaalan vatsakeskuksessa IBD-hoitajana nyt kohta 4 vuotta. Tuona aikana yksikkömme potilasmäärät ovat kasvaneet huimaa vauhtia. Valitettavasti hoitohenkilökunnan resurssit eivät ole kuitenkaan kasvaneet samaan tahtiin, päinvastoin. Sanallista viestintää ja kasvokkain tapahtuvaa ohjausta tarvitaan edelleen ja sähköiset…
Jenniina Harno-Tasihin | Julkaistu 11.06.2021
Sinulle, jota biologisen lääkkeen aloitus jännittää
Kohtaan työssäni ajoittain potilaita, joita biologisen lääkityksen aloitus askarruttaa ja jännittää. Se on ymmärrettävää, koska tilanne on uusi ja vieras. Potilas ei ehkä ole saanut aiheesta riittävästi tietoa tai lääkityksen tarvetta ei ole ehkä perusteltu riittävän hyvin. Biologiseen lääkitykseen siirtyminen voi tuntua isolta askeleelta kohti tuntematonta. Myös sivuvaikutukset saattavat pelottaa. Käyn tämänkertaisessa kirjoituksessani läpi, mitä…
Soile Salo-Hartikainen | Julkaistu 15.05.2021
IBD ja iho
Iholla ja sen hyvinvoinnilla on suuri merkitys terveyden, hyvinvoinnin, mukavuuden ja esteettisen ulkonäön vuoksi. Ihon hoitoon syystäkin kiinnitetään huomiota ja ihon hyvinvointi tulee päivittäin esiin, varsinkin talviaikana ja vanhenemisen tai sairastamisen myötä. Ihon hyvinvointiin panostetaan ja vanhenemisen aiheuttamia muutoksia yritetään hidastaa. Ihon tehtävänä on suojella kemikaaleja, mikrobeja, UV-valoa, hankautumista ja iskuja vastaan. Se myöskin estää…
Jenniina Harno-Tasihin | Julkaistu 23.04.2021
Olipa kerran. Yksilöllinen sairaus.
Hyppäät chat-ryhmästä toiseen. Selaat hämmentyneenä nettisivuja. Löydät lisää aiheesta kertovia julkaisuja. Ahmit tietoa. Olet uuden edessä. Diagnoosi, joka kuulostaa vain oudolta kirjainyhdistelmältä. Miksi juuri omalle kohdalle osui, vaikka olet elänyt aina niin terveellisesti. Olet kyllä jo kuullut, että nämä taudit ovat yleistyneet meillä Suomessa hurjaa vauhtia. Uusi kansansairaus jopa, eikä vieläkään tarkkaa tietoa, miksi. Epävarmuus,…
Soile Salo-Hartikainen | Julkaistu 15.02.2021
IBD-potilaan hiusten lähtö
IBD-hoitajan työssä tulee silloin tällöin esille huolenaihe hiusten lähdöstä. Samoin tämä aihe tuotiin toiveena blogikirjoitukseen. Hiustenlähtö voi olla monen tekijän summa. Hiusten hyvinvointia voi parantaa huolehtimalla ravinnosta ja jos pystyy vähentämään stressiä aiheuttavia tekijöitä. Runsaamman hiustenlähdön huomaa yleensä siinä vaiheessa, kun huomaa hiustuppoja harjassa tai lattiakaivossa. Hiuksia ihmisellä on 100 000-250 000, niistä irtoaa 100-150…
Merja Partio-Uitti | Julkaistu 15.01.2021
Muistithan ottaa influenssarokotteen?
Jokavuotinen influenssakausi on alkamassa ja koronapandemiakaan ei ota vielä laantuakseen. Oletkin ehkä jo suojautunut influenssalta ja ottanut rokotteen. Ei pidä myöskään unohtaa tehokasta käsihygieniaa, kasvomaskeja sekä sosiaalisten kontaktien välttämistä ja turvavälien merkitystä infektioiden torjunnassa. Loka-marraskuusta lähtien rokotteita on ollut jaossa niin kunnallisissa kuin yksityisissäkin terveydenhuollon pisteissä. Rokotteita on saanut ajanvarauksella ja jonottamalla. Kysyntä on ollut…
Jenniina Harno-Tasihin | Julkaistu 15.12.2020
IBD-hoitajien yhdistys on perustettu
Me IBD-hoitajat ympäri Suomen sairaanhoitopiirien olemme aika ajoin tavanneet lyödä idearikkaat päämme yhteen ja kypsytellä yhdessä uusia kehittämiskelpoisia ideoita. Kevät 2020 tulee jäämään mieliimme paitsi kurjan koronaepidemian vuoksi, mutta myös mukavampienkin asioiden kautta. Samana keväänä perustettiin Suomen IBD-hoitajien yhdistys. Hauduttelimme haavettamme pitkään. IBD-potilaiden määrät jatkoivat vuosien varrella kasvuaan, mutta koulutettujen IBD-hoitajien määrät laahasivat perässä. Suomessa…
Soile Salo-Hartikainen | Julkaistu 15.11.2020
Tukea IBD-nuoren selviytymiseen
”Nykyisin yli kymmenesosa nuoruusikäisistä tytöistä ja pojista kärsii jostain pitkäaikaisesta vaivasta, ja heidän määränsä on kasvanut” kirjoitetaan lääketieteellisen aikakausikirjan Duodecimin artikkelissa jo vuonna 2007. IBD-sairauksiin (Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus) sairastutaan kaikissa ikäluokissa, mutta nuorella aikuisiällä sairastuvuus on suurinta. Osa näihin sairauksiin sairastuu myös lapsuus- tai jopa vauvaiässä. Kun nuoruudessa on muutenkin paljon elämään ja…
Merja Partio-Uitti | Julkaistu 15.10.2020
Asiaa lääkekorvattavuudesta
Suomessa terveydellä ja sairaudella on vaikutusta useisiin Kelan maksamiin etuisuuksiin, esimerkiksi lääkekorvattavuuteen. Korvattavuusasiat saattavat olla monille outoja tai epäselviä, jonka vuoksi ajattelin lähestyä tätä aihetta blogissani mahdollisimman ymmärrettävästi ja selkokielisesti. IBD-sairauksissa taudin laajuus ja vaikeusaste ratkaisevat minkälaista lääkitystä tarvitaan. Lääkehoito on näissä sairauksissa ensisijainen hoito, joten lääkekorvausoikeus on myös sairauden hoidon toteutumisen kannalta hyvin tärkeä….
Jenniina Harno-Tasihin | Julkaistu 15.09.2020
Mitä me IBD-hoitajat työssämme teemme?
Mikäpä sen hienompaa kuin saada mahdollisuus kertoa teille omasta työstäni! Kuka sen kissan hännän nostaisi, jos ei kissa itse. Meidän IBD-hoitajien työ vaihtelee hieman työpaikasta riippuen. Moni meistä työskentelee poliklinikoilla, osa endoskopiayksiköissä, vuodeosastoilla tai infuusioyksiköissä. Saattaapa joku tehdä työtään yksityiselläkin. Suurin osa meistä on suorittanut alan erikoistumisopinnot. Me olemme aktiivista porukkaa. Kouluttaudumme ja päivitämme osaamistamme…
Merja Partio-Uitti | Julkaistu 15.07.2020
Miten voin parantaa vastustuskykyäni?
Ihmisen hyvinvointi koostuu kolmesta tärkeästä asiasta: ravinto, liikunta ja uni. Oma hyvinvointi on tärkeä tekijä immuniteetin eli puolustuskyvyn vahvistamisessa. Immuniteetillä tarkoitetaan elimistön kykyä puolustautua taudinaiheuttajia vastaan. Immuniteetti määräytyy osittain perimän perusteella, mutta voimme itsekin vaikuttaa siihen omilla toimillamme ja valinnoillamme. Iän myötä immuniteetti heikkenee (eli puolustusjärjestelmä rapistuu, kun ikää kertyy) ja esimerkiksi virusinfektiot saattavat olla…
Jenniina Harno-Tasihin | Julkaistu 15.06.2020
Yhden IBD-hoitajan tarina
Ensimmäinen kirjoitukseni. Ilmassa on jännitystä ja intoa. Kerronpa teille ensin, miten minusta tuli IBD-hoitaja. Perheeni pyöritti aikoinaan lääkäriasemaa. Isäni ja pari lääkärikollegaansa pitivät vastaanottoa, äitini hoiti muun toiminnan. Lapsuudessani tuo pieni asema liittyi osaksi isompaa suomalaista lääkäriasemaketjua. Se pysyi edelleen isona osana perheemme elämää vuosikymmenet. Pienenä tyttönä lastenhoitaja ei aina saapunut. Kun muuta vaihtoehtoa ei…
Merja Partio-Uitti | Julkaistu 15.07.2019
Suun terveys Crohnin tautia sairastavilla
Terve suu ja hampaisto ovat tärkeä osa yleisterveyttämme. Aikuisiällä suun terveydellä on paljon vaikutuksia yleiseen terveydentilaan ja hyvinvointiin. Hoitamattomat hammassairaudet ovat yhteydessä moniin sairauksiin, kuten sepelvaltimotautiin, diabetekseen ja lihavuuteen. Tulehdukselliset suolistosairaudet yhdistetään hampaan kiinnityskudossairauksiin ja reikiintymiseen. Suun terveydestä voi huolehtia itse tehokkaalla omahoidolla ja säännöllisillä tarkastuskäynneillä hammaslääkärissä. Elintavat ja terveellinen ravitsemus, napostelun välttäminen ja hampaiden…
Karoliina Ylänne | Julkaistu 19.06.2019
IBD:hen sopeutuminen ja tunteet
Ihmisen elämään kuuluu paljon erilaisia tunteita, niitä hyviä ja niitä ”negatiivisia”. Niin ne hyvät kuin ne ”huonotkin”, kuuluvat meidän elämäämme ja ne voivat kertoa meille meistä itsestämme tärkeitä viestejä. Positiiviset tunteet ovat yleisesti helposti hyväksyttäviä, mutta negatiivisillakin tunteilla on hyvät tarkoituksensa. Negatiiviset tunteet voivat mm. valmistaa meitä haastaviin tilanteisiin, herättää muutokseen, auttaa löytämään uusia vaihtoehtoja…
Karoliina Ylänne | Julkaistu 14.03.2019
IBD ja fistelit
Yhdeksän vuoden aikana, jolloin työskentelin kirurgista hoitoa tarvitsevien IBD-potilaiden kanssa, erilaiset fistelit tulivat minulle tutuiksi. Muistan edelleen monet näistä potilaista ja mutkat, joihin hoidossa joskus törmättiin. Myös niitä mutkattomiakin matkoja oli onneksi paljon. Fisteleitä voi olla monenlaisia. IBD:hen liittyvät fistelit luetaan kuuluvaksi IBD-sairauden ”komplikaatioihin”. Fisteleiden aiheuttaja on IBD-potilailla yleisimmin Crohnin tauti. Fisteleitä voi olla erilaisia…
Merja Partio-Uitti | Julkaistu 08.01.2019
Kapseliendoskopia
Gastroenterologi Perttu Lahtinen käsitteli marraskuun 2018 blogitekstissään erilaisia ohutsuolen tutkimusmenetelmiä. Kerron omassa blogiteksissäni hieman enemmän kapseliendoskopiasta. Tämä tutkimus on ollut jo kohta toistakymmentä vuotta käytössä ja se on yksi vaihtoehto, joka antaa lisätietoa ohutsuolen tilanteesta. Kapseliendoskopia on kajoamaton ja yleensä helposti toteutettava ja miellyttävä tutkimus potilaalle. Tavallisimpia tutkimussyitä IBD-potilaille ovat Crohnin taudin laajuuden selvittäminen, verenvuoto…
Karoliina Ylänne | Julkaistu 11.12.2018
Leikkauksen jälkeen reippain pienin askelin!
Leikkaus on ohi ja ensimmäinen leikkauksen jälkeinen toipumispäivä on edessä. Tässä vaiheessa olet mahdollisesti ollut jo ensimmäisiä kertoja liikkeellä. Aika nopeaa, eikö? Kaikki ei kuitenkaan ole samalla tavalla kuin ennen leikkausta ja toipumiseen menee oma aikansa. Edellisessä tekstissä puhuin lempeästä rohkeudesta. Nyt sitä tarvitaan. Joskus toipuminen on nopeaa ja toisinaan siinä tarvitaan paljon sisua ja…
Karoliina Ylänne | Julkaistu 12.09.2018
Leikkauspäivä – mitä nyt tapahtuu?
Leikkauspäivä koittaa, mitä silloin tapahtuu? Kun esivalmistelut on tehty kotona esikäynnillä annettujen ohjeiden mukaan, alkaa jännitys varmasti olla huipussaan. Tässä kirjoituksessa käydään läpi, mitä tapahtuu leikkauspäivänä ja osastolla heti leikkauksen jälkeen. Käytännöt saattavat hieman erota eri sairaaloissa, mutta isot linjat varmasti ovat yhteneväiset. Leikkauspäivänä meidän sairaalassa saavutaan suoraan leikkausosastolle. Leikkausosastolla sairaanhoitaja ottaa sinut vastaan ja…
Karoliina Ylänne | Julkaistu 07.06.2018
IBD ja leikkaukseen valmistautuminen
Tämä on ensimmäinen blogikirjoitukseni ja täytyy myöntää, että vähän on jännitystä sormissa. Onneksi aihe on minulle tuttu. Olen työskennellyt Taysissa vuodesta 2008 gastroenterologian vuodeosastolla ja siellä hoidetaan kaikki meidän eritysvastuualueen IBD:n kirurgista hoitoa tarvitsevat potilaat. Ihmiset ja käytävät ovat siis erittäin tuttuja ja olen kulkenut potilaiden kanssa erimittaisia ja erilaisia jaksoja sairaalassa. Tätä tekstiä kirjoittaessani…
Marjo Palmgren | Julkaistu 09.03.2018
IBD ja avanne
IBD:n sanotaan olevan hiljainen ja näkymätön sairaus. Vaikka oma olo olisi kuinka kurja ja jatkuva väsymys painaa päälle, ei sitä välttämättä kukaan huomaa. Kun sairauden tila johtaa avanneleikkaukseen, tulee siitä vääjäämättä ainakin jollain tapaa näkyvä. Joka tapauksessa vaikutukset ulottuvat huomattavasti laajemmalle, on puoliso, perhe, ystävät ja työ sekä arjen tuomat haasteet. Vaikka avanne on monelle…