Anne Pohju | Julkaistu 10.07.2017

Minustako kasvissyöjä?

Kasvissyönti on ollut paljon esillä viime vuosina. Kuluttajien lisääntyvä tietoisuus ruoan ympäristövaikutuksista sekä eettiset syyt voivat osaltaan olla kiinnostuksen taustalla. Kasvisruokavalion noudattaminen on myös muuttunut helpommaksi, kun elintarvikemarkkinoille on tullut paljon vaihtoehtoja eläinperäisille tuotteille. Yksi kimmoke on voinut olla sekin, että terveydellisistä syistä punaisen lihan käyttöä on jopa ravitsemussuositusten tasolla kehotettu rajoittamaan. Myös IBD-tautia sairastavien…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 12.06.2017

Rantakunto – jospa se onkin korvien välissä?

Tätä kirjoitettaessa taivaalta vihmoo räntää, mutta kalenterin perusteella kesälomakausi on aivan kulman takana. Varma kesän lähestymisen merkki ovat myös naisten- ja iltapäivälehtien raflaavat otsikot siitä, miten neljässä viikossa saa karistettua ylimääräiset kilot ennen kesää. Listattuina ovat tehovinkit rantakuntoa tavoittelevalle ja täsmäliikkeet tiukkaan kroppaan. Tämä voi luoda tunteen siitä, että sinun kuuluisi olla jotenkin toisenlainen. Vähintäänkin…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 22.05.2017

Miten syödä terveellisesti, jos kasvikset eivät sovi?

Siinä missä suomalaiset ravitsemussuositukset, myös valtaosa ihmedieeteistä kannustaa runsaaseen kasvisten käyttöön. Sehän on hyvin tunnettu asia – kasvikset ovat terveellisiä!  Terveyttä edistävässä ruokavaliossa tulisi olla kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä sieniä vähintään puoli kiloa päivässä. Puolet tästä määrästä tulisi olla marjoja ja hedelmiä, loput juureksia ja vihanneksia. Osa näistä olisi hyvä nauttia kypsentämättöminä, osa käyttää…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 09.05.2017

Ruoan riskit vastustuskykyä heikentävän lääkehoidon aikana

Tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoon voidaan käyttää lääkkeitä, jotka heikentävät elimistön vastustuskykyä. Vastustuskykyä alentavan lääkehoidon aikana ruokamyrkytyksen riski on suurentunut. Hyvästä elintarvikehygieniasta huolehtiminen onkin tärkeää tällaista lääkehoitoa käyttäville IBD-potilaille. Listeriabakteeri muodostaa erityisen riskin henkilölle, jonka elimistön vastustuskyky on alentunut, koska listerian aiheuttama infektio voi olla vakava. Siksi on tärkeä tuntea keskeisimmät riskituotteet listeriabakteerin suhteen. Listeriabakteeri tuhoutuu vain…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 15.03.2017

Mikä ohjaa ruokavalintojasi?

Osaatko sanoa, miksi valitsit eilen illalla juuri niitä ruokia, joita söit? Valitsitko ruoan sen vuoksi, että muukin perhe söi broilerinkoipia? Tai siksi, että huoltoaseman kahvilassa oli tarjolla enää vain muutama täytetty sämpylä ja päädyit niistä yhteen? Vai valitsitko syömäsi ruoan siitä syystä, että koit sen olevan ainoa ruoka, jota vatsasi tällä hetkellä edes jollakin tavoin…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 15.02.2017

Kalasta, omega-3-rasvoista ja tulehduksen hoidosta

Edellisessä blogitekstissäni pohdiskelin kalan käyttöä muista kuin ravitsemuksen näkökulmista. Ravitsemuksellisesti kalassa on kuitenkin oma erityispiirteensä, joka on syytä nostaa esille: se sisältää pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja, joita ei juurikaan muista ruoka-aineista saa. (Lisäksi kalassa on D-vitamiinia, jota on luonnostaan hyvin harvassa ruoka-aineessa, mutta D-vitamiinista ei tässä yhteydessä nyt sen enempää.) Omega-3-rasvahappojen merkitystä elimistön tulehdusreaktiossa on tutkittu paljon…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 17.01.2017

Pelkkiä kalajuttuja

Syötkö sinä kalaa 2–3 kertaa viikossa, kuten suomalaiset ravitsemussuositukset kehottavat? Joka viides työikäinen suomalainen ei nimittäin syö kalaa edes yhtä kertaa viikossa. Ravitsemusterapeutin vastaanotolla kuulee, että kalan käytön esteenä on usein käytännön syyt. Kala koetaan työläämmäksi valmistaa kuin vaikkapa jauheliha. Myös kalan hinta nousee monesti esille, sillä kalan kilohinta tuntuu korkealta. Lisäksi kalan turvallisuus, eettisyys…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 14.12.2016

Anemiasta, raudasta ja raudanpuutteesta

Raudanpuute on tavallisin anemian syy niin terveessä väestössä kuin IBD:tä sairastavilla. Anemian oireina voi ilmetä esimerkiksi väsymystä, yleistä heikkouden tunnetta ja heikentynyttä fyysistä suorituskykyä. Ei siis ole ihme, että anemian on todettu merkittävästi heikentävän elämänlaatua IBD:tä sairastavilla. Lähes joka neljäs IBD:tä sairastava kärsii anemiasta. Tulehduksellinen suolistosairaus altistaa raudanpuutteelle, sillä sairastunut suoli tihkuttaa verta, raudan imeytyminen…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 15.11.2016

Käytännön näkökulmia toiminnallisten vatsavaivojen hoitoon ja FODMAP-ruokavalioon

Edellisessä blogikirjoituksessani kerroin, että toiminnallisten vatsavaivojen lievittämisessä ruokavaliomuutoksilla näyttäisi olevan suuri merkitys. Erityisesti huonosti imeytyvien hiilihydraattien vähentäminen, eli niin sanotun FODMAP-ruokavalion noudattaminen on osoittautunut tutkimustiedon valossa tehokkaaksi hoitomuodoksi. Ennen FODMAP-ruokavalion aloittamista on tärkeää, että muut mahdolliset suolisto-oireita aiheuttavat tekijät on suljettu pois, kuten esimerkiksi keliakia. Ravitsemusterapeutin ohjauksessa ruokavalion aloittaminen sujuu turvallisimmin, sillä omatoimiset dieettikokeilut voivat…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 18.10.2016

FODMAP-ruokavalio avuksi myös IBD-potilaan toiminnallisiin vatsaoireisiin?

Tulehdukselliset suolistosairaudet aiheuttavat monenlaisia ruoansulatuskanavan oireita, kuten kipua, ripulia, vatsan turvotusta ja vaihtelevaa suolen toimintaa. IBD:tä sairastavalla voi olla näitä oireita myös silloin, kun varsinainen tulehduksellinen suolistosairaus on remissiossa niin tähystystutkimuksen kuin ulostenäytteestä otettujen määritysten perusteella. Tulehduksen tai muun elimellisen sairauden puuttuessa oireista käytetään nimitystä toiminnalliset vatsavaivat. Voidaan puhua myös ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS, irritable…

Lue lisää...