Anne Pohju | Julkaistu 04.10.2017

Vahvana leikkaukseen!

IBD-tautia sairastavalle voi matkan varrella tulla eteen tilanne, jossa joudutaan etenemään suunniteltuun leikkaukseen. Ravitsemuksella on merkitystä leikkaushoidon lopputuloksien kannalta, sillä huono ravitsemustila altistaa mm. leikkauksenjälkeisille komplikaatioille. Jos haluaa ravitsemuksen keinoin edistää leikkauksesta toipumista, hyödyllisin hetki panostaa ruokailuun on jo leikkausta edeltävästi.   Painon pitäminen vakaana on hyvä tavoite leikkausta edeltäville viikoille. Tämän ohella fyysisen kunnon…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 25.08.2017

Tähystys tulossa – miten valmistautua ruokavaliolla?

Paksusuolen tähystystutkimus eli kolonoskopia on tutkimus, joka on tuttu käytännössä kaikille IBD-tautia sairastaville. Tutkimuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että suoli on tyhjentynyt mahdollisimman hyvin. Se helpottaa tähystyksen tekemistä ja voi lyhentää tutkimukseen kuluvaa aikaa. Lisäksi tutkimuksen luotettavuus kasvaa, sillä hyvin tyhjentyneessä suolessa limakalvomuutokset ovat helposti lääkärin havaittavissa. Paksusuolen tähystykseen valmistautuminen aloitetaan viikkoa ennen tutkimusta. Tällöin…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 10.07.2017

Minustako kasvissyöjä?

Kasvissyönti on ollut paljon esillä viime vuosina. Kuluttajien lisääntyvä tietoisuus ruoan ympäristövaikutuksista sekä eettiset syyt voivat osaltaan olla kiinnostuksen taustalla. Kasvisruokavalion noudattaminen on myös muuttunut helpommaksi, kun elintarvikemarkkinoille on tullut paljon vaihtoehtoja eläinperäisille tuotteille. Yksi kimmoke on voinut olla sekin, että terveydellisistä syistä punaisen lihan käyttöä on jopa ravitsemussuositusten tasolla kehotettu rajoittamaan. Myös IBD-tautia sairastavien…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 12.06.2017

Rantakunto – jospa se onkin korvien välissä?

Tätä kirjoitettaessa taivaalta vihmoo räntää, mutta kalenterin perusteella kesälomakausi on aivan kulman takana. Varma kesän lähestymisen merkki ovat myös naisten- ja iltapäivälehtien raflaavat otsikot siitä, miten neljässä viikossa saa karistettua ylimääräiset kilot ennen kesää. Listattuina ovat tehovinkit rantakuntoa tavoittelevalle ja täsmäliikkeet tiukkaan kroppaan. Tämä voi luoda tunteen siitä, että sinun kuuluisi olla jotenkin toisenlainen. Vähintäänkin…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 22.05.2017

Miten syödä terveellisesti, jos kasvikset eivät sovi?

Siinä missä suomalaiset ravitsemussuositukset, myös valtaosa ihmedieeteistä kannustaa runsaaseen kasvisten käyttöön. Sehän on hyvin tunnettu asia – kasvikset ovat terveellisiä!  Terveyttä edistävässä ruokavaliossa tulisi olla kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä sieniä vähintään puoli kiloa päivässä. Puolet tästä määrästä tulisi olla marjoja ja hedelmiä, loput juureksia ja vihanneksia. Osa näistä olisi hyvä nauttia kypsentämättöminä, osa käyttää…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 09.05.2017

Ruoan riskit vastustuskykyä heikentävän lääkehoidon aikana

Tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoon voidaan käyttää lääkkeitä, jotka heikentävät elimistön vastustuskykyä. Vastustuskykyä alentavan lääkehoidon aikana ruokamyrkytyksen riski on suurentunut. Hyvästä elintarvikehygieniasta huolehtiminen onkin tärkeää tällaista lääkehoitoa käyttäville IBD-potilaille. Listeriabakteeri muodostaa erityisen riskin henkilölle, jonka elimistön vastustuskyky on alentunut, koska listerian aiheuttama infektio voi olla vakava. Siksi on tärkeä tuntea keskeisimmät riskituotteet listeriabakteerin suhteen. Listeriabakteeri tuhoutuu vain…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 15.03.2017

Mikä ohjaa ruokavalintojasi?

Osaatko sanoa, miksi valitsit eilen illalla juuri niitä ruokia, joita söit? Valitsitko ruoan sen vuoksi, että muukin perhe söi broilerinkoipia? Tai siksi, että huoltoaseman kahvilassa oli tarjolla enää vain muutama täytetty sämpylä ja päädyit niistä yhteen? Vai valitsitko syömäsi ruoan siitä syystä, että koit sen olevan ainoa ruoka, jota vatsasi tällä hetkellä edes jollakin tavoin…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 15.02.2017

Kalasta, omega-3-rasvoista ja tulehduksen hoidosta

Edellisessä blogitekstissäni pohdiskelin kalan käyttöä muista kuin ravitsemuksen näkökulmista. Ravitsemuksellisesti kalassa on kuitenkin oma erityispiirteensä, joka on syytä nostaa esille: se sisältää pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja, joita ei juurikaan muista ruoka-aineista saa. (Lisäksi kalassa on D-vitamiinia, jota on luonnostaan hyvin harvassa ruoka-aineessa, mutta D-vitamiinista ei tässä yhteydessä nyt sen enempää.) Omega-3-rasvahappojen merkitystä elimistön tulehdusreaktiossa on tutkittu paljon…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 17.01.2017

Pelkkiä kalajuttuja

Syötkö sinä kalaa 2–3 kertaa viikossa, kuten suomalaiset ravitsemussuositukset kehottavat? Joka viides työikäinen suomalainen ei nimittäin syö kalaa edes yhtä kertaa viikossa. Ravitsemusterapeutin vastaanotolla kuulee, että kalan käytön esteenä on usein käytännön syyt. Kala koetaan työläämmäksi valmistaa kuin vaikkapa jauheliha. Myös kalan hinta nousee monesti esille, sillä kalan kilohinta tuntuu korkealta. Lisäksi kalan turvallisuus, eettisyys…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 14.12.2016

Anemiasta, raudasta ja raudanpuutteesta

Raudanpuute on tavallisin anemian syy niin terveessä väestössä kuin IBD:tä sairastavilla. Anemian oireina voi ilmetä esimerkiksi väsymystä, yleistä heikkouden tunnetta ja heikentynyttä fyysistä suorituskykyä. Ei siis ole ihme, että anemian on todettu merkittävästi heikentävän elämänlaatua IBD:tä sairastavilla. Lähes joka neljäs IBD:tä sairastava kärsii anemiasta. Tulehduksellinen suolistosairaus altistaa raudanpuutteelle, sillä sairastunut suoli tihkuttaa verta, raudan imeytyminen…

Lue lisää...