Peräsuolen ahtauma
Kysyjä kertoo sairastavansa Crohnin tautia. Hänellä on lisäksi todettu peräsuolen kaventuma/ahtauma, ja ulostaminen on hänestä vaikeaa. Crohnin tauti voi sijaita missä tahansa osassa maha-suolikanavaa: yleisesti ohutsuolen loppuosassa ja paksusuolessa, mutta myös peräsuolessa. Pitkäkestoinen tulehdus voi aiheuttaa tulehduskäytävien eli fistelien muodostumisen peräsuolta ympäröivään kudokseen. Lisäksi pitkäkestoisessa tulehduksessa peräsuolen seinämä fibrotisoituu, jolloin peräaukko ahtautuu vaikeuttaen peräsuolen toimintaa….
J-pussiitin hoito
Kysyjälle on tehty IBD:n vuoksi J-pussi. Ongelmana ovat toistuvat J-pussin tulehdukset, joita on ollut viimeisen puolen vuoden aikana kolme kertaa. Vaikean haavaisen koliitin hoitovaihtoehtona on paksusuolen poisto. Leikkauksen yhteydessä ohutsuolesta tehdään säiliö (J-pussi), joka yhdistetään peräaukkoon. Näin uloste tulee luonnollista kehon aukkoa pitkin, vaikkakin yleensä aiempaa tiheämmin ja löysempänä. Toisaalta kyseisellä toimenpiteellä vältetään avanteen teko….
Mikroskooppinen koliitti
IBD:hen sisältyvät Crohnin tauti, haavainen paksusuolitulehdus (Colitis ulcerosa) ja peräsuolen tulehdus (proktiitti). Lisäksi paksusuolen limakalvoa voi vaurioittaa mikroskooppinen koliitti, jonka yleisimmät muodot ovat kollageenikoliitti ja lymfosyyttikoliitti. Jos mikroskooppinen koliitti on rajuoireinen, voidaan tähystystutkimuksessa todeta tulehdusmuutoksia limakalvoilla ja koepalojen muutokset saattavat viitata IBD:hen. Kun lääkityksellä tulehdus on saatu rauhoittumaan, niin kontrollitähystyksessä otetuissa koepaloissa todetaankin mikroskooppiseen koliittiin…
Crohnin tauti ja suolistosyöpä
Kysyjällä on ollut paksusuolen Crohnin tauti 3 vuotta, joka on pysynyt remissiossa 5-ASA-lääkityksellä. Huolena on mahdollinen syövän riski. Ennen nykyisiä lääkkeitä kortikosteroidien käytöstä lähtien IBD:hen liittyi huomattava paksusuolen syövän riski. Uudet lääkkeet ja erityisesti uusi hoitostrategia, missä pyritään potilaan oireettomuuden sijaan tulehduksen sammuttamiseen suoliston limakalvolta, on tiputtanut tuota syövän riskiä huomattavasti. Valitettavasti ei ole tarkkaa…
IBD ja loperamidi
Kysyjällä on IBD ja hänelle on epäselvää, voiko akuutissa vaiheessa käyttää loperamidi-valmisteita. Loperamidia sisältävät valmisteet (kauppanimeltään Imodium®, Imocur®, Lopex®, Lopacut®) vaikuttavat suolen seinämän lihaksistoon hidastaen suolen liikettä (peristaltiikka), jolloin ruokasulan läpikulkuaika suolistossa pidentyy. Lisäksi loperamidi lisää peräaukon supistajalihaksen tonusta, jonka seurauksena ulostamispakko ja mahdollinen ulosteenpidätyskyvyttömyys vähenevät. Lääkkeellä hoidetaan vain oireita, eli se ei vaikuta itse…
IBD, nuuska ja nuori
Nuuskan käyttö nuorison keskuudessa on lisääntynyt sekä tytöillä että pojilla. Tänä päivänä nuuskaa käyttäviä nuoria on jo enemmän kuin tupakoivia nuoria. Suomalaisille lääketieteen opiskelijoille tehdyn kyselytutkimuksen mukaan vastaajista 12,3 % nuuskasi ja vain 4,5 % poltti tupakkaa. Miehet nuuskasivat naisia enemmän (1). Vuonna 2015 suomalaisnuorten yleisin syy nuuskan käyttöön oli halu kokeilla jotain uutta, mikä…
Oireettoman vaiheen seuranta IBD:ssa
Kysyjällä on ollut noin 20 vuoden ajan IBD, joka on ollut rauhallinen ja kysyjän mukaan remissiossa. Yleisesti IBD:n hoitoon kuuluu säännöllisesti toteutettavat seurannat, johon kuuluvat myös tähystystutkimukset. Jos tulehdus on koko paksusuolen alueella, on kahdeksan vuoden sairastamisen jälkeen suositeltavaa tehdä tähystystutkimuksia 1-3 vuoden välein riippuen taudin aktiivisuudesta ja aikaisempien tähystystutkimuksien löydöksistä. Jos kyseessä on ns….
Colitis ulcerosa (CU) ja liitännäissairaudet
Haavaiseen koliittiin liittyy joskus muita, suolenulkoisia sairauksia. Tällöin puhutaan CU:n liitännäissairauksista. Yleisimpiä liitännäissairauksia ovat nivelkivut, kyhmyruusu ja silmän värikalvon tulehdus (iriitti). Vaikka taudin toteamisen alkuvaiheessa vain pienellä osalla potilaista on suolen ulkoisia oireita, niin koko sairauden aikana niitä esiintyy noin viidesosalla potilaista. Vaikka joka neljäs IBD-potilas saa jossain vaiheessa liitännäissairauden, ne ovat yleensä hyvin hoidettavissa….
IBD ja SSRI-lääkitys
Kysyjää mietityttää IBD:n ja masennuslääkkeiden mahdollinen yhteys toisiinsa. Markkinoilla on useita eri lääkevaihtoehtoja masennuksen hoitoon. Kyseisten lääkkeiden yhteyttä IBD:n syntyyn ei ole tutkittu. IBD on globaalisti merkittävä krooninen sairausryhmä. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on osoitettu, että IBD:n esiintyvyys lisääntyy länsimaisen elämäntyylin omaksuneissa maissa (1). IBD voi lisätä riskiä sairastua masennukseen. Sairauden ilmaantuminen nuorelle vaiheessa, jossa pitäisi nauttia…
Proktiitin hoito-ohjeet
Proktiitissa potilaan peräsuolessa on haavaisen koliitin aiheuttama tulehdus. Haavaisessa koliitissa on yleensä aina myös peräsuolen limakalvo tulehtunut. Peräsuolen tulehduksessa jo vähäinen /lievä tulehdus voi aiheuttaa runsaasti oireita, jotka haittaavat potilaan sosiaalista elämää. Tällaisia oireita ovat mm. tiheä ulostamispakko ja kipu peräsuolen alueella. Tyypillisesti ainoastaan peräsuoleen rajoittuvaa tulehdusta hoidetaan paikallisvalmisteilla, joihin kuuluvat peräpuikot ja –ruiskeet. Näissä…