Petri Mäkelä
Colitis ulcerosa (CU) ja liitännäissairaudet
21.02.2020
Haavaiseen koliittiin liittyy joskus muita, suolenulkoisia sairauksia. Tällöin puhutaan CU:n liitännäissairauksista.
Yleisimpiä liitännäissairauksia ovat nivelkivut, kyhmyruusu ja silmän värikalvon tulehdus (iriitti).
Vaikka taudin toteamisen alkuvaiheessa vain pienellä osalla potilaista on suolen ulkoisia oireita, niin koko sairauden aikana niitä esiintyy noin viidesosalla potilaista. Vaikka joka neljäs IBD-potilas saa jossain vaiheessa liitännäissairauden, ne ovat yleensä hyvin hoidettavissa. Varmin tapa estää liitännäissairauksien ilmaantuminen on pitää tauti hyvin kurissa lääkityksellä. Näin vältetään taudin pahenemisvaiheet, ja tauti pysyy mahdollisimman pitkään remissiossa.
Maksaan ja sappiteihin liittyviä liitännäissairauksia ovat rasvamaksa, autoimmuuni maksatulehdus ja primaari sklerosoiva kolangiitti eli PBC (sappitietulehdus). Vaikka vain hyvin pienellä osalla IBD:ta sairastavista on PBC, enemmistöllä PBC:ta sairastavista on yleensä tulehduksellinen suolistosairaus. IBD voi kuitenkin olla hyvin vähäoireinen. Jos IBD:n toteamisen alkuvaiheessa ei ole todettu PBC:ta, on sen kehittymisen riski jatkossa hyvin pieni. Potilailta otetaan IBD:n rutiinikontrollien yhteydessä myös maksakokeet (ALAT, AFOS). Jos niissä havaitaan pysyvää nousua, johtaa se yleensä jatkotutkimuksiin.
Mielestäni ei kannata murehtia mahdollisista liitännäissairauksien kehittymisestä. Olennaista on pitää IBD remissiossa lääkityksellä ja elämäntavoilla. Mikäli tästä huolimatta liitännäisoireita ilmaantuu, ne voidaan hoitaa saatavilla olevilla lääkityksillä. Olennaista on säännölliset laboratoriokontrollit ja pysyvä hoitokontakti hoitavaan lääkäriin.
C-ANPROM/FI//0434 2/2022