Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Mikroskooppinen koliitti

06.07.2020

IBD:hen sisältyvät Crohnin tauti, haavainen paksusuolitulehdus (Colitis ulcerosa) ja peräsuolen tulehdus (proktiitti). Lisäksi paksusuolen limakalvoa voi vaurioittaa mikroskooppinen koliitti, jonka yleisimmät muodot ovat kollageenikoliitti ja lymfosyyttikoliitti.

Jos mikroskooppinen koliitti on rajuoireinen, voidaan tähystystutkimuksessa todeta tulehdusmuutoksia limakalvoilla ja koepalojen muutokset saattavat viitata IBD:hen. Kun lääkityksellä tulehdus on saatu rauhoittumaan, niin kontrollitähystyksessä otetuissa koepaloissa todetaankin mikroskooppiseen koliittiin sopiva löydös.

Kroonisen ripulin vuoksi tehdyissä paksusuolentähystyksissä noin 10 %:lla löytyy taustalta mikroskooppinen koliitti. Mikroskooppinen koliitti on yleisempi naisilla kuin miehillä. Taudin esiintyminen lisääntyy 50. ikävuoden jälkeen. (1).

Mikroskoppisen koliitin diagnoosi perustuu tähystyksen yhteydessä otettuihin koepaloihin. Kollageenikoliitissa todetaan limakalvon alainen kollageenikerros paksuuntuneeksi. Lymfosyyttikoliitissa todetaan paksusuolen limakalvon alla poikkeavan runsaasti lymfosyyttisoluja. Molemmissa tapauksissa paksusuolen limakalvon toiminta häiriintyy aiheuttaen seuraavia oireita:
Oireena on yleensä krooninen ei-verinen ripuli, jossa oireet ovat pitkäkestoisia ja toistuvia. Lisäksi oireita voivat olla ilmavaivat, vatsan turvottelu, ulosteen pidätyskyvyttömyys ja voimakas ulostamispakko. Oireet voivat haitata elämää huomattavasti.

Mikroskooppisen koliitin hoito on ensisijaisesti oireenmukaista sisältäen samanlaisen ruokavalion kuin ärtyvässä suolessa, myös kuitulisä voi lievittää oireita. Hankalaa ripulia voidaan hoitaa loperamidi-valmisteella. Myös kolestyramiini-valmistetta voidaan kokeilla. Mikäli edellä mainitut hoidot eivät riitä, kirjoitetaan potilaalle  kortikosteroidi-kuuri. Oireet saattavat palata lääkekuurin jälkeen. Tarvittaessa voidaan käyttää IBD:n hoidossa käytettäviä 5-ASA-valmisteita. Hyvin hankalaoireisen taudin hoitoon voidaan joutua käyttämään metotreksaattia, atsatiopriinia tai jopa biologisia lääkkeitä.

Mikäli toistetuissa tähystyksissä otetuissa koepaloissa on IBD:hen sopiva löydös (Crohnin tauti tai haavainen paksusuolentulehdus), voidaan diagnoosia pitää varmana ja hoito kohdistaa IBD:n hoitoon. Toisaalta tulee muistaa, että vaikean mikroskooppisen koliitin lääkehoito on sama kuin vaikean IBD:n hoito.

Suosittelen myös liittymään Crohn ja Colitis ry:n jäseneksi. Crohn ja Colitis ry -yhdistyksellä on mm. verkkovertaisryhmä mikroskooppista koliittia sairastaville potilaille.

 

Lähde:

  • Ritva Koskela. Mikroskooppiset koliitit kroonisen ripulin aiheuttajina. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. 2001; 117 (1): 16-22.