Petri Mäkelä
Proktiitin hoito-ohjeet
02.12.2019
Proktiitissa potilaan peräsuolessa on haavaisen koliitin aiheuttama tulehdus. Haavaisessa koliitissa on yleensä aina myös peräsuolen limakalvo tulehtunut. Peräsuolen tulehduksessa jo vähäinen /lievä tulehdus voi aiheuttaa runsaasti oireita, jotka haittaavat potilaan sosiaalista elämää. Tällaisia oireita ovat mm. tiheä ulostamispakko ja kipu peräsuolen alueella.
Tyypillisesti ainoastaan peräsuoleen rajoittuvaa tulehdusta hoidetaan paikallisvalmisteilla, joihin kuuluvat peräpuikot ja –ruiskeet. Näissä on vaikuttavana aineena mesalatsiini ja hoitovaste on odotettavissa 6 viikon sisällä aloituksesta. Näitä valmisteita käytetään usein lievän tai keskivaikean peräsuolitulehduksen hoidossa. Pahenemisvaiheita hoidetaan paikallisesti annosteltavilla kortikosteroidia sisältävillä peräpuikoilla ja –ruiskeilla. Näitä voidaan käyttää kuuriluontoisesti. Mikäli paikallisvalmisteet eivät auta, joudutaan turvautumaan systeemiseen eli suun kautta otettaviin kortikosteroideihin. Jos potilas tarvitsee vuoden aikana kolme tai useamman kortikosteroidikuurin, niin tulee lääkitystä tehostaa. Tällöin tyypillisesti siirrytään tiopuriinivalmisteisiin (atsatiopriini, merkaptopuriini).
Usein potilaalle voi jäädä oireita vaikka endoskooppisesti todetaan sammunut (remissiossa) oleva limakalvotulehdus. Oireet häviävät yleensä hitaasti. Tällöin voi kokeilla siirtymistä vähäkuituiseen ruokavalioon joksikin aikaa ja kun oireet lievittyvät niin asteittain lisätä kuidun määrää ravinnossa.
Mikäli mukana on peräsuolen/välilihan alueelle paikantuvaa kipua, voidaan kokeilla esim. kipukynnystä lisäävää lääkitystä (amitriptyliini tms.). Pitkä paikoillaan istuminen voi pahentaa oireita, kun paine kohdistuu lantionpohjaan. Tällöin olisi suositeltavaa tehdä töitä seisovassa asennossa (sähköpöydän äärellä) mikäli mahdollista.
Mikäli oireet ovat elämää haittaavia, niin suosittelen ottamaan yhteyttä hoitovastuussa olevaan yksikköön mahdollisten hoitoratkaisujen tekemiseksi.