Pauliina Molander

Voiko colitis ulcerosan aktiivivaiheessa käyttää ripulin hoitoon ns. käsikauppalääkkeitä tai muita vastaavia valmisteita. Onko niistä apua tai haittaa?

05.04.2016

Suolen toimintaa lamaavia lääkkeitä suositellaan käytettävän harkiten, jos laisinkaan, suolitaudin aktiivisessa vaiheessa. Näiden lääkkeiden käytöstä on hyvä sopia hoitavan lääkärin kanssa. Suolitaudin ollessa remissiossa tilanne on toinen ja moni IBD-potilas saakin merkittävää apua ripulilääkkeistä suolitautiin liittyvien toiminnallisten suolioireiden hallintaan.
Saccharomyces boulardii on hiivaprobiootti, joka estää bakteerien haitallisia vaikutuksia suolistossa. Saccharomyces boulardii-valmistetta käytetään ensisijaisesti antibioottihoidon seurauksena mahdollisesti kehittyvän ripulin ehkäisyyn ja hoitoon. Lisäksi sitä voidaan käyttää ehkäisemään turistiripulia ja Clostridium difficilen aiheuttaman ripulin uusiutumista. Moni tulehduksellista suolistosairautta sairastava potilas on saanut hiivaprobiootista hyvän avun ripulioireisiinsa. Hiivaprobioottia voidaan käyttää niin taudin aktiivi- kuin remissiovaiheessa, samaan tapaan kuin perinteisiä maitohappobakteerivalmisteita.