Nina Eriksson

661 sanaa seksistä

08.11.2016

Kävin Tampereella tapaamassa ystävääni. Istuimme ravintolassa ja juttelimme – seksistä, koska Mirka on kaiken muun lisäksi seksuaalineuvoja. Tuntuu, että seksi ja seksuaalisuus on huomioitu potilastyössä pidempään ja laajemmin monissa muissa sairauksissa kuin IBD:ssä. Onneksi meille tämänkin alan lääkäreille ja etenkin IBD-hoitajille on yhä useammin tarjolla koulutusta seksuaaliasioista. Toivoisin, että jokainen luottaisi siihen, että voi puhua lääkärin ja hoitajan kanssa seksiin liittyvistä asioita; niistäkin, jotka tuntuvat vaikeilta, ahdistavilta ja ehkä hävettäviltäkin. Useimmat oireet ja ongelmat ovat meille aiemminkin vastaan tulleita, vaikka sinusta tuntuisi ”ettei varmaan kukaan muu tästä kärsi”.

Seksistä puhuminen voi tuntua vaikealta. Kyse on henkilökohtaisesta asiasta eikä asian esiin ottaminen ole välttämättä luontaista sen enempää kaikille potilaille kuin lääkäreillekään. Opiskellessani lääkäriksi, ei aihe kuulunut mihinkään ainesisältöön mainintaa enempää. Mutta suunsa kerran avattuaan on aina helpompi jatkaa keskustelua. Mirka kertoi vakiparisuhteessa elävästä asiakkaastaan, joka sanoi pelkäävänsä ulosteen karkaamista kesken yhdynnän eikä tiennyt, miten voisi sen puolisolleen selittää. ”Mikset sano, että pelkäät ulosteen karkaavan kesken yhdynnän?” Niinpä, uskaltaisimmepa avata suumme. Mirka taitaa olla oikeassa sanoessaan, että seksistä puhuminen on parasta suuseksiä.

Seksi ja seksuaalisuus ovat iso osa elämäämme, mutta ne ovat harvemmin sitä mitä elokuvat, lehdet ja mainokset saavat meidät kuvittelemaan. Elokuvien kiillotettu kiima ja kiiltokuvamainen seksi ovat kaukana todellisuudesta. Kumppaniemme haaveet voivat olla paljon lähempänä ”kotoisia omia toiveitamme” kuin luulemmekaan. Paineita ja ongelmia tuovat oletukset. Totuuden saamme selville puhumalla, kysymällä ja kertomalla.

Seksuaalisuus ja seksikin ovat muutakin kuin temppuja, mutta toki yhdyntä eri tavoin on osa seksuaalista nautintoa. IBD, leikkaukset ja avanne voivat vaikuttaa monella tavoin ”temppulogiaan”. Voi olla tuntopuutosia ja -muutoksia erogeenisellä alueella, erektiovaikeuksia, orgasmivaikeuksia, kipuja ja limakalvojen kuivuutta. Moniin suoritusvaikeuksiin löytyy ratkaisuja, kun, jälleen kerran, avaa suunsa, puhuu ja lähtee hakemaan ratkaisuja. Kama Sutra ei liene paras hakuteos upeista kuvistaan huolimatta, mutta asianmukaista suomalaista seksikirjallisuutta löytyy vaikkapa nimillä Syvyyttä seksiin, Lisää orgasmeja, Miehen seksuaalisuus/Naisen seksuaalisuus, Avoimena seksuaaliseen kasvuun, Haluttaako- seksuaalisen halun ääriviivoja. Liukastevoiteita saa marketeista ja seksin apuvälineitä sekä apteekeista että netistä.

Ihanteellista olisi, että voisi avoimesti puhua seksistä oman kumppaninsa kanssa; niin kaikesta siihen liittyvästä hyvästä kuin myös mahdollisista ongelmista. Joskus voi olla tarpeen puhua yksin tai yhdessä jonkun ulkopuolisen kanssa. Ratkaisut löytyvät lopulta usein itseltä tai parilta yhdessä, mutta tarvitaan joku ohjaamaan, rohkaisemaan, antamaan tietoa ja puhumaan suoraan asioista asioina niiden oikeilla nimillä. Jos IBD-hoitohenkilökunta ei pysty antamaan riittävästi tukea, voi apua pääkaupunkiseudulla saada Väestöliitosta tai Sexposta, jonne muualtakin voi soittaa. Sexpossa on oma kanava nuorille. Oman terveyskeskuksen psykologilla on laaja-alaista koulutusta ihmisten ja ihmissuhteiden ongelmien ratkaisuista. Yksityispuolen seksuaaliterapeuttien nimiä löytyy esim. seksologisen seuran nettisivuilta. Hyödynnä myös vertaistukea sopeutumisvalmennuskursseilla ja yhdistyksen sivujen keskustelupalstoilla.

Pohdin Mirkan kanssa, mistä ongelmat seksissä johtuvat. Sairaiden ja ns. terveiden ongelmat ovat monesti samankaltaisia. On pelkoja: kelpaanko minä, onko kroppani tarpeeksi kaunis, osaanko, onnistunko? On häpeää: olen likainen, en jaksa loppuun asti, minua ei haluta tai haluni ovat erilaisia. On syyllisyyttä: en pysty antamaan tarpeeksi tai puoliso syyllistää itseään toivoessaan seksiä, vaikka toinen on kipeä. Mietimme näille sanoille vastapareja. On rohkeutta: kasvan sinuksi sairauden kanssa, uskallan puhua, luotan kumppaniini. On inhimillinen ihmisyys: olemme erilaisia, minussa saa olla vikoja ja niin saa olla kumppanissankin, annan mahdollisuuden itselleni ja myös parilleni, seksuaalisuuteni on enemmän kuin seksi.

Sairastuminen tuo moninaisia vaiheita seksiin ja seksuaalisuuteen. Sairastumisen kriisi aiheuttaa psyykkisiä haasteita ja fyysiset vaivat vähentävät monella tavalla haluja ja kykyjä seksuaalisuuden kokemiseen. Suurelta osin seksuaalisuus palautuu ajan kanssa vähintään sairautta edeltävälle tasolle. Seksiin liittyvät ongelmat ovat yleisiä ja ehkäpä sairastuminen, joka usein pysäyttää ja opettaa ja pakottaa puhumaan enemmän auttaa puhumaan kumppanin kanssa myös seksistä. Kenties nyt uskallat kertoa toiveistasi, haluistasi ja myös siitä mistä et pidä tai mitä pelkäät. On hyvä muistaa, että myös kumppani voi pelätä satuttavansa fyysisesti, loukkaavansa puheillaan ja näin hänkin saattaa etääntyä, välttää omaa seksuaalisuuttaan ja seksiä. Kannattaa varmistaa, että hänellä on faktatietoa sairaudestasi. Eikä kannata olettaa hänen ajatuksiaan vaan kysyä ääneen hänen mietteitään.

Seksuaalista hyvää oloa voi tuottaa ja vastaanottaa monella nautinnollisella tavalla mielikuvista kosketukseen ja se voi eri tilanteissa olla muutakin kuin ”antamista, saamista, tulemista ja panemista”.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0330

01/2023