Perttu Lahtinen
Maljapuhe IBD-potilaille, eli ajatuksia alkoholista
13.06.2018
Alkoholi on kuulunut ihmisten elämään kautta aikain. On juhlittu yhteisiä saavutuksia, on haettu rohkeutta haasteiden edessä – onpa alkoholilla ollut ravitsemuksellistakin merkitystä – joskus ennen. Alkoholin tarpeellisuus ei ole enää yhtä ilmeistä, mutta sitä kulutetaan edelleen melkoisesti. Malja nostetaan, kun kohdataan ystävä – kun ollaan yksin, otetaan ryyppy. Alkoholia nautitaan tunnetilojen muutokseen, suruun ja riemuun tai tunnetilojen muuttumattomuuteen, tylsyyteen ja apatiaan. Suomalainen juo keskimäärin 10 litraa 100 % alkoholia vuodessa, kun 60-luvulla kulutus oli 4 litraa.
Valtava osuus terveydenhuollon kustannuksista aiheutuu suoraan tai välillisesti alkoholista – sosiaalihuollon kustannuksista puhumattakaan. Sekä päivystyskäynneistä että pitkäaikaissairauksista merkittävä osa johtuu tavalla tai toisella alkoholista. Alkoholin kirot vaanivat erityisesti työikäisiä, aiheuttaen työkyvyttömyyttä sekä turhia kuolemia. Todellisia terveydenhuoltokustannusten säästöjä saataisiin aikaan, jos alkoholin käyttö saataisiin loppumaan – jos viini muutettaisi vedeksi.
On yleinen väärinkäsitys, että säännöllinen pienen alkoholimäärän nauttiminen olisi terveydelle hyödyllistä. On totta, että suurin osa aikuisväestöstä ovat ns. kohtuukäyttäjiä ja kenties sen takia kohtuukäyttöä pidetään yhteiskuntakelpoisten puuhana, samalla tavalla kuin hampaiden harjaamista ja äänestämistä. Mitään turvarajaa alkoholinkäytölle ei kuitenkaan ole. Ei ole olemassa lääketieteellistä perustetta vähäisellekään alkoholinkäytölle.
Alkoholilla on immunomoduloivia vaikutuksia – se voi vaimentaa elimistön tulehdusvastetta ja siten esimerkiksi altistaa infektioille. Lisäksi alkoholi lisää suolen läpäisevyyttä ulosteen bakteeriston aineenvaihduntatuotteille. Näillä mekanismeilla geneettisesti altis henkilö saattaa saada jo pienemmästäkin alkoholimäärästä maksatulehduksen tai IBD-potilas pahenemisvaiheen.
Koeasetelmassa on havaittu, että viikon säännöllinen ns. kohtuullinen alkoholinkäyttö aiheuttaa IBD-potilaille enemmän suolioireiden lisääntymistä kuin ärtyvän suolen oireyhtymäpotilaille. Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että alkoholi lisää suolen seinämän läpäisevyyttä – sitä kautta se voi pitkässä juoksussa altistaa pahenemisvaiheille. IBD on immuunijärjestelmän sairaus ja IBD- potilailla on usein käytössä maksaan vaikuttavia lääkityksiä, joten alkoholin kohtuukäytön riskit saattavat IBD-potilaalla olla suuremmat kuin väestöllä keskimäärin.
IBD-potilailla pätee samat terveellisen elämän ohjeet kuin muillakin kengänkuluttajilla. Terveysriskit ovat samat kuin Lahtisilla ja Virtasilla, joten alkoholista voi hyvin saarnata IBD- potilaille siinä missä muillekin. Toisaalta Tamperelaistutkijoiden tekemän havainnon perusteella näyttää siltä, että IBD-potilaat kuolevat alkoholiin harvemmin kuin muu väestö. Kenties alkoholin IBD-oireita pahentava vaikutus suojaa alkoholismilta tai sitten IBD-potilaiden elämänhallintataidot ovat vain keskimääräistä parempia.
Yhteiskuntia vertaillessa on todettu, että alkoholismia esiintyy suorassa suhteessa alkoholin kokonaiskulutukseen. Eli mitä enemmän alkoholia myydään, ostetaan ja kulutetaan, sitä enemmän on alkoholisteja. Jokainen ostettu alkoholiannos, jokainen alkoholista lausuttu positiivinen lausahdus, lisää alkoholin hyväksyttävyyttä ja pisarana meressä lisää alkoholismiin sairastuvien määrää – joku lopulta hukkuu ämpäriin. Kenties voin vähentää sekä omaa että läheisteni alkoholisoitumisriskiä vähentämällä omaa alkoholin kulutustani.
Alkoholia ei terveydellisistä syistä tarvita kuin haavojen puhdistuksessa. Mistä sitten olemme saaneet pakottavan tarpeen tissutella? Alkoholiyhtiöiden markkinointi näyttää ainakin purevan ja kaiketi me itsekin olemme ylläpitämässä alkoholia arvostavaa kulttuuria. Kun kerran tiedämme mihin murheeseen, sairauteen ja vararikkoon alkoholi yhteiskuntamme vie, miksi emme keksisi terveellisempiä tapoja relata, humaltua ja hurmaantua? Jokaiselle varmaan löytyy se oma juttu, mikä saa sukat pyörimään jaloissa. Kesällä voi olla mukavaa vaikka rakastua – voi mennä sekaisin tanssimisesta, humaltua taiteesta tai jäädä koukkuun lenkkeilyyn. Taidankin kokeilla noita kaikkia! Ja sitten juon lasin jääkylmää vettä, Ahh!
C-ANPROM/FI/IBDD/0297
01/2023