Nina Eriksson

Miksi ottaa rokotus?

03.05.2016

Rokotukset ovat yksi lempiaiheistani IBD-saralla. Olen ehdottomasti rokotusmyönteinen ihmisenä ja lääkärinä. Lapseni oli koulunsa ensimmäinen poika, joka käveli terveydenhoitajan luo äitinsä ostaman HPV-rokotesarjan kanssa. Etsiessäni rokotuskorttia hänen lähtiessään armeijaan, hän kysyi, eikö riitä, että hän ilmoittaa saaneensa varmasti jo kaikki mahdolliset rokotukset!

Kuuntelin kerran radio-ohjelmaa, jossa nigerialaisnainen kertoi lapsuudenperheestään, jolla oli onneksi varaa perusterveydenhuoltoon. Hän mainitsi erikseen saaneensa rokotuksia, mutta nähneensä naapurustossa leikkitovereita kuolevan lastentauteihin. Silloin mietin niitä eurooppalaisia, jotka katsovat, että heillä on varaa jättää lapsensa tai itsensä rokottamatta. Jotkut niin tekevät onnistuvat toki salamatkustamaan rokotettujen avulla. Tautien leviämistä estää jo se, että riittävä prosentti väestöstä on rokotettu. Lauma on suojattu! Mutta taudit alkavat levitä, jos tämä rokotuskattavuus laskee. Esim. tuhkarokon kohdalla rokotuskattavuuden tulee säilyä yli 95 %:ssa. Rokotuskattavuuden laskiessa ovat vaarassa aina kaikkein heikoimmat, sairaimmat ja ne, joita ei syystä tai toisesta ole voitu rokottaa tai joilla rokotusvaste on monista mahdollisista syistä jäänyt vajaaksi.

Vakavan taudin puhjettua toivomme parantavaa lääkettä. Aina sellaista ei ole. Joskus on vaikeaa saada potilas hyväksymään, ettei useimpiin virustauteihin ole tehoavaa antibioottia eikä niitä siksi esim. tavalliseen flunssaankaan määrätä. Toiset taas eivät haluaisi syödä lääkeitä silloinkaan, kun tauti vaatisi. Rokote ei ole varsinainen lääke. Rokote on luonnon oma mikrobi tai sen tuottama aine tai osa, joka on käsitelty niin, ettei se aiheuta varsinaista tautia. Se aiheuttaa vasta-aineiden tuotannon ja niiden avulla elimistö pystyy puolustautumaan, jos se myöhemmin kohtaa kyseisen elävän taudinaiheuttajamikrobin.

Miksi ottaa rokotus? Rokotteiden sivuvaikutusriskit ovat pienemmät kuin rokottamatta jättämisen. Tässä vaa’assa on mielestäni helppo päättää, kumpaan kuppiin hyppään. Asian voi kääntää toisinkin päin. Moni ei ajattele, että rokottamalla itsensä, suojelee myös muita: kotona, koulussa, työpaikalla, bussissa ja elokuvissa. On erittäin tärkeää, että IBD-potilaan, niin aikuisen kuin lapsenkin, lähipiiri on kattavasti rokotettu. Kun ei sairastu, estää tauteja leviämästä. On toki totta, että useimmat terveistä nuorista ihmisistä selviävät, joskin kärsien, esim. influenssasta, mutta hekin levittävät saamaansa tautia ympäristöönsä. Ja tuo ympäristö on täynnä niitä, joille kyseinen tauti voi olla, jos ei tappava, sairaalahoitoa vaativa tai ainakin päiviksi vuoteeseen kaatava. Tältä vuodelta voin omasta työstäni todeta, että aika kovilla oli nuori potilaani, jonka suolitauti aktivoitui samaan aikaan, kun kuume huiteli yli 39, CRP oli viitearvon ylärajaan nähden satakertainen ja influenssanäyte oli positiivinen. Melko huolissani olin silloin minäkin lääkärinä.

Miksi jotkut jättävät suositusten mukaiset rokotukset ottamatta? Suurin osa tekee sen tietysti viatonta tietämättömyyttään, ajattelemattomuuttaan, ajanpuutteesta tai laiskuuttaan. Taudeista tai niiden haitoista, vaaroista ja jälkitaudeista ja tarjolla olevista rokotuksista ei tiedetä riittävästi, rokotus ei tunnu tärkeältä omalla kohdalla eikä tule ajatelleeksi oman rokotuksen merkitystä muille. Rokotuksen hankkiminen unohtuu ja on vaivalloista. Puhelinaika, jolloin rokotusajan voi varata terveydenhoitajalle menee päivä päivän jälkeen ohi ja ilmaiset rokotusajat eivät sovi päiväohjelmaan. Kaikki rokotukset eivät myöskään ole ilmaisia, jolloin ei-konkreettiseen asiaan panostus voi tuntua ei-ajankohtaiselta talouden ollessa tiukalla. Osa välttää rokotuksia sivuvaikutusriskien pelosta. Negatiiviset uutiset rokotteista ovat saaneet suurta julkisuutta. En kiellä enkä vähättele kärsimystä, jota todelliset sivuvaikutukset ovat joillekin aiheuttaneet. On kuitenkin rokotteita, joita koskevat, kohulla esiintuodut virheelliset tiedot on moneen kertaan pätevin todistein, mutta pientä julkisuutta saaden kumottu. Sivuvaikutukset pitäisi myös osata suhteuttaa laajaan saavutettuun hyötyyn – tässäkin asiassa. Kohtalo on kai helpompi hyväksyä kuin mahdollisuus ”itse aiheutetusta” haitasta. Vaikka aiheutamme kyllä itse itsellemme päivittäin rokotuksia paljon, paljon, hyvin paljon suurempia terveysriskejä ja -haittoja.

C-ANPROM/FI/IBDD/0330

01/2023