Nina Eriksson

Tyhjennys – välttämätön paha

27.10.2015

Potilas, lääkäri ja hoitaja pyrkivät tähystystutkimuksessa toivottavasti yhdessä samaan päämäärään eli mahdollisimman vaivattomaan ja teknisesti loppuun vietyyn, tarkkaan tutkimukseen.

Potilas ja hoitaja aloittavat tutkimuksen tyhjennyksen suunnittelusta. Ruokarajoituksia täytyy noudattaa jo päiviä ennen tutkimusta, jotta suolen poimuihin ei jäisi esimerkiksi tähystimen langanohutta imukanavaa tukkivia siemeniä. Pahimpia ovat pienet kuitupitoisissa leivissä käytetyt jyvät ja tomaatin, vadelman yms. siemenet.

Kroonista suolitulehdusta sairastava saa tyhjennysaineet ilmaiseksi tähystyspaikasta.  Mutta vain sen aineen, jonka tähystysyksikkö on valinnut lääkekaappiinsa. Jos haluaa muuta, on itse maksettava aineet, kuten myös vasta oireiden perusteella tutkimukseen tulevan on tehtävä. On potilaita, jotka pitävät tyhjennystä tähystystä hankalampana. Silloin on hyvä tietää, että tyhjennysaineissa on vaihtoehtoja niin maun kuin itse tyhjennysaineen määrän suhteen. Joskus muut sairaudet rajoittavat valikoimaa. Joka tapauksessa on juotava paljon, litratolkulla – yhdessä vaihtoehdossa pelkkää tyhjennysainetta useimmissa tyhjennysaineen lisäksi paljon muuta. Eri yksiköt suosittelevat kokemuksensa mukaan jotain ainetta, mutta potilaan kannattaa kysyä vaihtoehtoja, jos suositeltu aine ei vain mene alas tai tulee heti ylös. Monet luulevat, että muu juoma saa olla vain vettä, koska ohjeissa saatetaan puhua kirkkaista nesteistä. Tämä ei tietenkään tarkoita kirkkaita väkijuomia, vaikka olen sellaisestakin luulosta kuullut.  Kirkas tarkoittaa sitä, ettei juomassa ole ”hituja”, jotka saattaisivat tukkia tähystimen imukanavan. Sallittuja ovat siis esim. tee, mummonmehu, kirkas omenamehu, siilattu lihaliemi, apteekin lisäravinnejuomat ja monet muut, jopa aamukahvi, joista hoitajat tietävät enemmän kuin minä. Nälässä ei tarvitse olla eikä kannatakaan, koska päänsärkyinen, nälkäinen ja kurja olo saa varmasti tutkimuksen tuntumaan ankealta.

Huokausta on vaikea estää silloin, kun potilas tulee tutkimukseen ja kertoo, ettei ole juonut tyhjennysjuomia, mutta on ollut ainakin kaksi päivää syömättä. Silloin tutkimusta ei kannata edes aloittaa. Jos ei laita mitään sisään, ei tule kunnolla mitään uloskaan – mahasuolirefleksi hidastuu. Ja jos jotain tuleekin ulos, jää suolen seinämiin entistä tiiviimpää kökköä. Ajattele pari päivää padassa seissyttä kaurapuuroa. Kun pataa kallistaa, valuu puuroa kyllä ulos, mutta kutsutko pataa pestyksi. Ja mieti vielä, kuinka monta kertaa pataa täytyy huuhdella, kun käytössä ei ole paineistettua vettä eikä tiskiharjaa, ennen kuin laittaisit sen takaisin kaappiin.

Hyvä tyhjennys on ehdoton edellytys paitsi tarkan tiedon saamiseksi (uusilla laitteilla nähdään lähes mikroskooppisen tarkasti, jollei näkyvyys ole ulosteen samentama) myös tutkimuksen helpomman kulun vuoksi. Tutkimuksessa suolen monet mutkat ovat teknisesti haastavia lääkärille ja niissä suoli venyy helpoimmin aiheuttaen ei-toivottuja tuntemuksia potilaalle. Voit arvata, että haaste ja sen myötä suolen venytys kasvaa, jos näissä kohdissa suolessa velloo enemmän tai vähemmän reittiä tukkivaa ulostevelliä. Hiki voi tulla niin lääkärille kuin potilaallekin, kun juuri ollaan pääsemässä haastavasta mutkasta pitkälle suoralle, mutta näkyvyys katoaa suolen supistaessa ja työntäessä linssin ja kuvaruudun pimentävää ulostetta reitille. Sokkona tätä tutkimusta ei voi tehdä.  Läpinäkyvä neste on helppo imeä pois, joten sen jäämistä suoleen tai ulostuloa kesken tutkimuksen ei tarvitse pelätä.

Hyvällä tyhjennyksellä tutkimus on potilaalle helpompi. Tähystysyksiköiden hoitajilla on yleensä lukuisia potilailta saatuja vinkkejä siitä miten monen, mutta ei suinkaan kaikkien mielestä epämiellyttävän, mutta tehokkaan tyhjennysaineen saa juotua.

Tyhjennyspäivänä ulostetta tulee paljon, usein ja paineella. Muuta tekemistä ei tälle ajalle kannata suunnitella. Pyllyreikä ympäristöineen tulee aremmaksi ja herkemmäksi jokaisen istunnon myötä. Puhdistaminen alusta alkaen lämpimällä vedellä huuhdellen ja paperilla taputellen on paperilla hankaamista hellävaraisempi vaihtoehto. Ihon suojaaminen vaikkapa vauvojen peppuvoiteella voi auttaa.

Mieleeni on jäänyt muutama kertomus. Eräs potilas kertoi saaneensa tyhjennysaineen alas juomalla jokaisen hörpyn jälkeen kulauksen Pommacia. Tosin hän sanoi, ettei sen jälkeen voinut kuvitella koskevansa Pommaciin kuohuviinin korvikkeena edes autoilevana juhlijana. Ehkei siis kannata käyttää lempijuomaa. Useimmat kokevat jääkaappikylmän juoman miellyttävimmäksi. Talvella tyhjentäessä voi isosta määrästä kuitenkin tulla kylmä. Eräs potilaani kertoikin juovansa kylmän juomansa aina saunassa. Mies, jonka tähystys oli jääkiekon MM-finaalia seuraavana päivänä, piti pahimpana jatkuvaa WC:ssä ramppaamista kesken matsin. Onneksi antennipiuhaa oli riittävästi ja TV siirtyi WC:n ovelle. Väkevien pastillien ja salmiakin imeskelystä on ollut monelle apua. ”Nenästä kiinni ja kurkusta alas! Ei sitä kannata ruveta ajattelemaan, maistelemaan ja tuhertamaan.”, totesi eräs nuori mies äskettäin.

 

C-APROM/FI/ENTY/0798 2/2022