Anne Pohju
Onko probiooteilla roolia IBD:n hoidossa?
19.01.2018
Suoliston mikrobikanta on IBD-tautia sairastavilla erilainen kuin henkilöillä, joilla tautia ei ole. Vaikka ei olekaan selvää, ovatko mikrobikannan muutokset IBD:n syy vai seuraus, suoliston mikrobikantaan vaikuttamista on tutkittu mahdollisena vaihtoehtona taudin hoidossa. Probioottien avulla onkin saatu lupaavia tuloksia haavaisessa paksusuolitulehduksessa.
Probiootteja käytetään suun kautta otettuna. Niitä voi olla lisättynä elintarvikkeisiin tai lääkevalmisteiden muodossa, kuten kapseleina tai jauheina. Probiootit ovat tyypillisesti bakteereita, mutta ne voivat olla myös esimerkiksi hiivapohjaisia. Probioottien avulla pyritään saamaan suotuisa vaikutus suolen toimintaan ja suoliston mikrobikantaan. Markkinoilla on runsaasti erilaisia tuotteita, joissa on erilaisia probioottikantoja, joten on hyvä muistaa, että kaikkia probioottituotteita tai -kantoja ei ole tutkittu IBD-tautia sairastavilla.
Tällä hetkellä vakuuttavinta tutkimusnäyttöä on probioottien käytöstä niillä haavaista paksusuolitulehdusta sairastavilla, joille on tehty paksusuolen poisto ja J-pussi. Noin puolella J-pussileikatuista esiintyy ns. pussiittia eli J-pussin tulehdusta. Eurooppalaiset IBD:n ravitsemushoitosuositukset toteavat, että tietyn probioottivalmisteen käyttö saattaa auttaa ehkäisemään J-pussitulehdusta ja sen uusiutumista tilanteessa, jossa tulehdus on hoidettu antibiootein.
Nämä vuonna 2017 julkaistut suositukset lisäksi toteavat, että lievässä haavaisessa paksusuolitulehduksessa tietyistä probioottivalmisteista saattaa olla hyötyä remission ylläpidossa ja probioottien käyttöä voidaan harkita lievän akuutin paksusuolitulehduksen rauhoittamiseksi. Sen sijaan Crohnin taudissa probioottien käyttöä ei suositella remission ylläpitoon eikä aktiivin taudin hoitoon. Probioottien käytöstä osana suolistosairauden hoitoa kannattaa keskustella omassa hoitavassa yksikössä, jos aihe tuntuu mielenkiintoiselta.
Ruokavalion keinoin voi myös huolehtia suoliston mikrobeista, ja erityisesti välimerellisen ruokavalion piirteet, kuten runsas kasvisten ja hedelmien käyttö, näyttäisivät olevan yhteydessä mikrobikannan monimuotoisuuteen. Ruoan sisältämä kuitu on myös tärkeää suolistomikrobeille. Paksusuolen bakteerit käyttävät kuitua aineenvaihdunnassaan valmistaen mm. lyhytketjuisia rasvahappoja, joilla mahdollisesti on suotuisa vaikutus tulehdukseen suolessa.
Luonnostaan probiootteja sisältäviä elintarvikkeita ovat hapattamalla ja fermentoimalla valmistetut tuotteet, kuten hapanmaitovalmisteet, hapankaali ja misotahna. Vaikka näiden tuotteiden probiootteja ei erityisesti olekaan tutkittu IBD-taudin hoidossa, ne sopivat hyvin osaksi suolistosairaan monipuolista ruokavaliota.
C-ANPROM/FI/ENTY/0007
11/2022