Anne Pohju

Ruoan riskit vastustuskykyä heikentävän lääkehoidon aikana

09.05.2017

Tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoon voidaan käyttää lääkkeitä, jotka heikentävät elimistön vastustuskykyä. Vastustuskykyä alentavan lääkehoidon aikana ruokamyrkytyksen riski on suurentunut. Hyvästä elintarvikehygieniasta huolehtiminen onkin tärkeää tällaista lääkehoitoa käyttäville IBD-potilaille.

Listeriabakteeri muodostaa erityisen riskin henkilölle, jonka elimistön vastustuskyky on alentunut, koska listerian aiheuttama infektio voi olla vakava. Siksi on tärkeä tuntea keskeisimmät riskituotteet listeriabakteerin suhteen. Listeriabakteeri tuhoutuu vain riittävän korkeassa lämpötilassa. Se voi lisääntyä jääkaappilämpötilassa, eikä pakastaminen tai suolaus tuhoa sitä.

Raaka kala, mäti ja äyriäiset voivat sisältää listeriabakteeria. Siksi vastustuskykyä alentavaa lääkehoitoa käyttävän tulisi syödä näitä vain kunnolla kypsennettynä: siten, että tuotteen sisälämpötila on kauttaaltaan vähintään 70 astetta. Näin ollen graavisuolattu tai kylmäsavustettu kala, oli se sitten itsetehtyä tai valmiiksi pakattua, eivät ole suositeltavia, kuten ei myöskään raakaa kalaa sisältävä sushi tai puolisäilykkeeksi luokiteltava silli. Tyhjiö- tai suojakaasuun pakattua kalaa voi käyttää kypsennettynä, esimerkiksi uunikalana tai kalakeiton ainesosana.

Pastöroimatonta maitoa tai siitä tehtyjä juustoja ei suositella käyttöön ilman kuumennusta. Raakamaito ei siis ole suositeltavaa juotavaksi sellaisenaan, mutta sitä voi käyttää esimerkiksi pannukakun valmistukseen. Pastöroimattomasta maidosta tehdyt juustot ovat turvallisia kuplivan kuumaksi kuumennettuina, kuten vaikka keittojen joukossa.

Listeriariskin vuoksi myös pakastevihannekset tulee kuumentaa ennen käyttöä ja tarvittaessa jäähdyttää ennen salaattiin lisäämistä. Samoin valmiit einesruoat tulee kuumentaa kiehuvan kuumiksi ennen nauttimista.

Hyvän elintarvikehygienian kulmakiviä ihan kenelle tahansa on käsien pesu ennen ruoanlaittoa ja ruokailua sekä aina WC-käynnin jälkeen. Myös raa’an lihan, kalan ja multajuuresten käsittelyn jälkeen, sekä siirryttäessä käsittelemään uusia raaka-aineita, kädet tulee pestä.

Raakojen ja kypsien elintarvikkeiden käsittelyssä tulee käyttää eri työvälineitä, esimerkiksi kypsää lihaa ei tule leikata samalla leikkuulaudalla kuin raakaa, ellei leikkuulautaa ja veistä (sekä käsiä) ole huolella pesty välissä. Kasvikset on syytä pestä huolellisesti ennen käyttöä.

Elintarvikkeet tulee säilyttää oikeassa lämpötilassa niin kaupassa, kauppareissun ajan kuin kotona. Varmista, että jääkaappisi lämpötila on kotona alle +6 astetta. Jos elintarvikkeita joutuu kuljettamaan pitkään, vaikka matkalla kesämökille, kuljetuksen aikana täytyy varmistaa helposti pilaantuvien tuotteiden oikea säilytyslämpötila. Helposti pilaantuvissa tuotteissa viimeistä käyttöpäivää koskeva merkintä tulee tarkistaa ennen tuotteen nauttimista. Avatut tuotteet olisi hyvä nauttia mahdollisimman pian.

Kuumana tarjottava ruoka on paras nauttia heti ja jäähdyttää nopeasti, jos ruokaa jää jäljelle. Uudelleen lämmitettävä ruoka tulee kuumentaa kauttaaltaan ennen nauttimista.

Koko väestöä koskevia elintarvikehygieniaohjeita on se, että liha ja siipikarjan liha tulee syödä kokonaan kypsennettynä. Lihan sisälämpötila tulee olla yli 70 astetta ja siipikarjan lihan yli 75 astetta. Ulkomaisten pakastemarjojen keittäminen kahden minuutin ajan tai 5 minuutin kuumennus 90 asteessa ennen käyttöä on suositeltavaa, koska ulkomaisissa pakastemarjoissa on varsin usein havaittu mm. noro-virusta. Myös raaka punajuuri kuuluu riskituotteisiin ruokamyrkytyksen suhteen, mutta kypsennettynä tai etikkasäilykkeenä sitä voi turvallisesti käyttää.

Ajantasaisen ohjeistuksen elintarvikkeiden turvallisesta käytöstä löydät Ruokaviraston verkkosivustolta.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0313
01/2023