Ravitsemusterapeutti Kaisa Seppänen | Reunapaikka

Kaisa Seppänen

Ruokavalio-ohjeita avanneleikatulle IBD:tä sairastavalle

20.05.2019

IBD:n hoidossa joudutaan välillä turvautumaan avanteen tekoon, kun kirurgittomat hoitovaihtoehdot eivät enää riitä. Avanneleikatun henkilön ruokavaliossa on syytä kiinnittää erityistä huomiota muutamiin seikkoihin, joita avaan tässä kirjotuksessa.

Avanteen paikka vaikuttaa suolen toimintaan ja ruokavalio-ohjeistuksiin. Ohutsuoliavannetta tehtäessä paksusuoli yleensä poistetaan ja toisinaan lisäksi osa ohutsuoltakin. Paksusuoliavanne taas sijaitsee nimensä mukaisesti paksusuolessa eli silloin on leikattu pois vain osa paksusuolta. Paksusuoliavanne voi sijaita eri kohdissa paksusuolta. Jos paksusuoliavanne sijaitsee paksusuolen loppuosassa, uloste on aluksi löysää, mutta se kiinteytyy useimmiten muutamien kuukausien jälkeen leikkauksesta. Jos avanne taas sijaitsee lähellä ohutsuolta, uloste saattaa pysyä löysänä aina. Ohutsuoliavanteessa uloste on aluksi todella löysää, mutta nesteen imeytyminen paranee ajan kuluessa jonkin verran, jolloin uloste siis kiinteytyy.

Avanneleikkauksen jälkeen onkin tärkeää huolehtia riittävästä nesteen ja suolojen saanneista. Erityisen tärkeää se on ohutsuoliavanteen saaneilla henkilöillä, koska heillä nesteitä erittyy elimistöstä pois enemmän kuin paksusuoliavannepotilailla. Tarvittava nesteenmäärä on yksilöllinen ja siihen vaikuttavat mm. suolieritteen määrä, mutta nyrkkisääntönä voi sanoa, että päivittäin nesteitä tulisi saada noin 2-3 litraa. Tämä määrä sisältää sekä juodut nesteet että ruoan mukana saatavat nesteet. Vieläkin reilummin nesteitä avanneleikattu tarvitsee ollessaan kuumeessa tai ripulitaudissa tai jos hän hikoilee reilusti. Vettä paremmin suolesta imeytyvät mm. laimea mehu, mehukeitto, liha- ja kasvisliemi sekä urheilujuomat eli kannattaa suosia niitä etenkin ripulitautien aikana. Maitotaloustuotteista kannattaa valita vähälaktoosiset tai laktoosittomat vaihtoehdot.

Jos avanneleikatulla on esim. väsymystä, janon tunnetta, vähäistä virtsanmäärää, päänsärkyä tai lihaskramppeja jaloissa eli neste- ja suolavajauksen oireita, kannattaa tarkistaa riittävä nesteen ja suolojen saanti. Suolaa voi lisätä tavanomaista enemmän ruokaan tai syödä reilusti suolattuja tuotteita kuten suolakurkkuja, oliiveja, fetaa tai suolakeksejä, jolloin saa tarvittavan suolalisän eli reilummin natriumia ruokavalioonsa. Kaliumia taas saa mineraalisuolasta, maitotuotteista, banaanista, kuivatuista hedelmistä ja perunasta. Magnesiumia saa helpoimmin magnesiumvalmisteesta, jos magnesiumtasot ovat liian matalat.

Heti avanneleikkauksen jälkeen suoli ei välttämättä siedä kaikkia samoja ruokia kuin mitä ennen on voinut syödä ilman oireita. Suoli kuitenkin sopeutuu vähitellen sietämään huonosti sulavia ruokiakin. Kannattaa nauttia niitä pieni määrä kerrallaan ja vähitellen kasvattaa annoskokoa. Jos suoli ei kestä tuoretta leipää tai suolen eritys on suurta, voi aluksi syödä sen tilalla näkkileipää, puuroja tai täysjyvämuroja tai kokeilla sopiiko leipä paahdettuna. Kasvikset kannattaa nauttia aluksi kypsennettyinä ja salaatit soseutettuina pieninä annoksina. Banaania, pastaa, riisiä ja juustoa voi kokeilla kiinteyttämään ulostetta, jos kärsii löysistä ulosteista.

Monet avanneleikatut pelkäävät suolentukkeumia. Riski niiden kehittymiselle on suurin ensimmäisinä kuukausina leikkauksen jälkeen. Ruoka kannattaa aina pureskella hyvin ja juoda riittävästi nesteitä etenkin ”kuivia” ruokia syödessä. Annoskoot kannattaa pitää myös kohtuullisina. Tukkeutumisten välttämiseksi kannattaa välttää sitkeärakenteisten ja kovakuoristen kasvisten, hedelmien ja marjojen syömistä sellaisenaan eli ne tulee pehmentää kypsentämällä tai kuoria. Näin ollen esim. tomaatti, maissi ja sienet kypsennetään tai tomaatin voi kuoriakin aluksi. Sitrushedelmien lohkojen kalvot kannattaa poistaa ja kovakuoriset marjat ja kuivatut hedelmät kannattaa pureskella kunnolla tai nauttia soseutettuina ja kiisseleinä. Siemeniä on myös hyvä välttää kokonaisina.

Rauhallinen syöminen ja kunnollinen pureskelu ehkäisevät myös ilmavaivojen kehittymistä, jotka saattavat olla avanneleikatun kiusana varsinkin heti leikkauksen jälkeen. Kaasun muodostumista eli ilmavaivoja voivat aiheuttaa myös jotkin ruoka-aineet kuten sokerialkoholit eli esim. ksylitoli ja sorbitoli suurina määrinä. Purukumeja ei siis kannatta jauhaa useita päivän aikana. Myös mm. tuore leipä, kaalit, sipuli, paprika, herneet, pavut, sienet, omena ja hiilihapolliset juomat voivat aiheuttaa ilmavaivoja. Kaalit, sipulit ja palkokasvit voivat myös lisätä kalan ja kananmunan ohella avanne-eritteen hajun muodostusta. Hajua taas voivat hillitä hapanmaito- ja viljavalmisteet sekä maitohappobakteerit.

Paksusuoliavannepotilailla ongelmana voi olla myös ummetusta, jolloin on tärkeää huolehtia riittävästä kuidun ja nesteen saannista. Liikunta auttaa myös ummetukseen ja tarvittaessa voi kokeilla myös erilaisia kuituvalmisteita. Jos näilläkään ummetus ei helpotu, kannattaa keskutella ummetuslääkkeiden käytöstä hoitohenkilökunnan kanssa.

Jos ohutsuolen loppuosa on leikattu pois, rasvojen ja B12-vitamiinin imeytymiset voivat olla heikentyneitä. B12-vitamiinia annetaan tarvittaessa pistoksina säännöllisesti. Rasvojen huono imeytyminen ilmentyy rasvaripulina, jolloin voi olla tarpeen kokeilla MCT-öljyä, joka imeytyy tavanomaista rasvaa paremmin. Myös MCT-öljyn käytöstä kannattaa keskustella hoitohenkilökunnan eli ravitsemusterapeutin tai lääkärin kanssa.

Kaiken kaikkiaan erilaisten ruoka-aineiden vaikutukset avanneleikatun suolen toimintaan ovat yksilöllisiä, joten ruokavaliota ei kannatta rajoittaa turhaan, vaan välttää vain niitä ruoka-aineita, jotka oireita aiheuttavat. Tärkeää on myös kokeilla niiden lisäämistä ruokavalion hiljalleen suolen sopeutumisvaiheen jälkeen. Sopeutusmisvaiheen aikana kannattaa tarvittaessa käyttää täydennysravintovalmisteita sekä vitamiini- ja kivennäisainelisiä, jos ruokavalio ei ole riittävän monipuolinen ja energiapitoinen.

 

C-ANPROM/FI/ENTY/0031
01/2023