Anne Pohju

Vahvana leikkaukseen!

04.10.2017

IBD-tautia sairastavalle voi matkan varrella tulla eteen tilanne, jossa joudutaan etenemään suunniteltuun leikkaukseen. Ravitsemuksella on merkitystä leikkaushoidon lopputuloksien kannalta, sillä huono ravitsemustila altistaa mm. leikkauksenjälkeisille komplikaatioille. Jos haluaa ravitsemuksen keinoin edistää leikkauksesta toipumista, hyödyllisin hetki panostaa ruokailuun on jo leikkausta edeltävästi.

Painon pitäminen vakaana on hyvä tavoite leikkausta edeltäville viikoille. Tämän ohella fyysisen kunnon ylläpitäminen tai jopa kohentaminen esimerkiksi kävelylenkkeilyn, pyöräilyn, uinnin tai lihaskuntoharjoittelun avulla on keskeistä.

Jos paino on ollut tahattomasti laskusuuntainen, laihtuminen tulisi saada pysäytettyä. Painon kääntäminen varsinaisesti nousuun muutaman viikon aikana voi olla vaikea saavuttaa, etenkin jos leikkausta edeltävästi esiintyy paljon syömistä haittaavia oireita, kuten kipua, pahoinvointia tai ripulointia. Laihtumisen pysäyttäminen todennäköisemmin onnistuu.

Monipuolinen, maistuva ja ravitsemuksellisesti laadukas ruoka on ensisijainen valinta leikkausta edeltävien viikkojen aikana. Erityisesti tulee huolehtia riittävästä proteiininsaannista. Käytännössä siis ruokavalioon tulee sisällyttää päivittäin kalaa, lihaa tai kananmunia, maitoa ja maitovalmisteita tai soijan, papujen ja herneiden kaltaisia kasviproteiinin lähteitä. Näiden ohella kasvisten, marjojen, hedelmien, kasviöljyjen sekä täysjyväviljatuotteiden käyttö osana täysipainoista ruokavaliota on paikallaan. Päivän ruokamäärä on hyvä jakaa useammalle ruokailukerralle, ja tarvittaessa syödä välipaloja pääaterioiden välillä.

Jos ravinnonsaanti tavanomaisesta ruoasta jää niukaksi leikkausta edeltävien viikkojen aikana, kliinisten täydennysravintovalmisteiden käyttö 1–2 viikon ajan ennen leikkausta on suositeltavaa, jotta ravinnontarve saadaan katettua. Liian vähäiseksi jäävä ravinnonsaanti on itsessään riskitekijä leikkauksen jälkeisille haitoille.

Leikkaukseen on hyvä tulla elimistön varastot täydennettyinä. Siksi nykyaikaisessa kirurgiassa leikkausta edeltävänä iltana ja jopa leikkausaamuna tankataan hiilihydraatteja. Tämä tehdään tähän tarkoitukseen suunnitellun erityisen juoman avulla. Pitkä paastoaminen (ns. ravinnotta puolesta yöstä) ennen leikkausta on useimmille potilaille tarpeetonta. Vielä kuusi tuntia ennen anestesiaa voi syödä aterian ja kaksi tuntia aiemmin juoda kirkkaita nesteitä. Omasta hoitopaikasta annettuja ohjeita mm. leikkausta edeltävästä syömättömyydestä tulee kuitenkin noudattaa.

Leikkausta edeltävillä käynneillä lääkärin ja hoitajan vastaanotolla ravitsemuksen tulisi olla asia, josta keskustellaan ja johon liittyen tarvittaessa annetaan lisäohjausta. Ravitsemushoidolla kun pystytään vaikuttamaan leikkaushoidon tuloksiin, erityisesti vajaaravitsemuksen korkeassa riskissä olevilla henkilöillä. Muista siis kysyä ravitsemuksesta ennen leikkausta!

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0315
01/2023