Anne Pohju

Veden maku suussa

16.08.2016

Ravitsemusterapeutin vastaanotolla kuulee yllättävänkin usein kysymyksen ”Paljonko minun tulisi juoda vettä päivässä?”. Monelle on iskostunut ajatuksiin, että vettä pitää juoda ja mielellään paljon, koska se on hyväksi terveydelle.

Janojuomana vesi onkin suositeltavin valinta. Nimenomaan veden puutteesta on kyse, kun janon tunne iskee. Vesi on hampaille ystävällinen vaihtoehto. Veden mukana ei myöskään tule piilosokeria eikä muita ylimääräisen energian lähteitä. Kaiken lisäksi suomalainen, hyvälaatuinen hanavesi on halpa vaihtoehto – ainakin jos vertaa siihen, että kantaa kaupasta pullotettua vettä.

Osa juo vetensä ihan sellaisenaan, osa ei siitä pidä. Sitruunamehulla tai muulla happamella maustettu vesi voi olla haitaksi hampaille säännöllisesti käytettynä. Kokeile siis maustaa vesi esimerkiksi mintunlehdillä tai kurkkuviipaleilla.

Paljonko sitä vettä sitten tulisi juoda? Koska ihmiset pitävät suorista vastauksista, sanon, että normaaliarjessa tulisi juoda noin 1,5 litraa päivässä. Tämä tarkoittaa 7–8 lasillista.

Avaan kuitenkin vastaustani vähän laajemmin. Lasken 1,5 litraan mukaan kaikki päivän aikana käytettävät juomat, veden ohella siis esimerkiksi teen, mehun, maidon ja kahvin. Tämän lisäksi saamme ruoka-aineiden mukana vettä, joten kehon nesteentarvetta ei tarvitse täyttää pelkästään juomilla. Esimerkiksi kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä on paljon vettä, joten niiden runsas käyttö tuo mukanaan nestettä. Myös keittoruoat, kiisselit, jogurtit ja muut vastaavat juotavat ja lusikoitavat ruoat ovat vesipitoisia. Arviolta ruoan mukana saadaan noin 1 litra nestettä päivässä.

Lisäksi nesteen perusterve riippuu ihmisen koosta. Isokokoinen henkilö tarvitsee enemmän nestettä perustarpeensa täyttämiseen kuin pienikokoinen.

Jos nestettä menettää tavanomaista enemmän, tulee menetykset korvata, jotta elimistö ei pääse kuivumaan. Menetyksiä tapahtuu esimerkiksi lisääntyneen hikoilun myötä, kuten kuumalla kesähelteellä, fyysistä työtä tehdessä tai rivakasti liikkuessa. IBD:tä sairastavalle tuttua on nesteen menetys ulosteisiin – siis ripuli.

Ripuloinnin myötä ei menetetä pelkkää vettä, vaan myös suolaa. Suosittelen lämpimästi käyttämään voimakkaan ripulin aikana suun kautta otettavaa nesteytysliuosta (oral rehydration solution, ORS), koska se imeytyy tehokkaammin kuin pelkkä vesi ja auttaa korvaamaan myös suolamenetystä. Perinteinen keltainen jaffa ei myöskään ole hyvä nestetasapainon palauttaja.

Toimiva ja edullinen resepti ORS-liuokselle on: 1 litra puhdasta vettä, 6 tl sokeria, 0,5–1 tl suolaa. Nämä sekoitetaan keskenään ja valmista liuosta juodaan tasaisesti päivän mittaan. Reseptiin käytetään ihan tavallista valkoista pöytäsokeria ja tavallista ruokasuolaa eli natriumkloridia (NaCl). Mineraalisuolat eivät toimi tässä reseptissä. Yleensä suolaa riittää puoli teelusikallista, mutta henkilöiden, joilla on ohutsuoliavanne, kannattaa käyttää kokonainen teelusikallinen suolaa juoman valmistuksessa. Jos suolainen juoma ei sellaisenaan maistu, sekaan voi laittaa pienen määrän esimerkiksi mehutiivistettä makua antamaan.

Lopuksi vielä muistutus kohtuudesta – veden juominen litratolkulla ei yleensä ole tarpeen, eikä välttämättä edes terveellistä. Huomattavan suurien vesimäärien nauttiminen voi johtaa veren liialliseen laimenemiseen. Tästä voi aiheutua suolatasapainon häiriöistä johtuvia, jopa sairaalahoitoa vaativia oireita, kuten sekavuutta ja kouristuksia.

Janojuomaksi vesi on siis monin tavoin mainio vaihtoehto. Tarvittaessa on kuitenkin muistettava myös suolamenetysten korvaaminen.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0316
01/2023