IBD:n komplikaatiot

Komplikaatioilla tarkoitetaan tulehdukseen liittyviä suoliston alueen liitännäis- tai pitkäaikaisongelmia. Komplikaatiot ovat tavallisempia Crohnin taudissa kuin haavaisessa paksusuolentulehduksessa.

Verenvuoto

Haavaisessa paksusuolentulehduksessa, mutta myös Crohnin taudissa verenvuoto suolesta voi olla niin runsasta, että se johtaa anemiaan ja joskus jopa sairaalahoitoon. Yleensä vuoto saadaan loppumaan tulehdusta rauhoittavalla lääkityksellä. Anemia hoidetaan rautalisällä ja tarvittaessa punasolusiirroilla.

Suoliahtaumat eli striktuurat

Crohnin taudin tulehdus voi aiheuttaa paikallisen arpeutuneen suoliahtauman, joka voi aiheuttaa suolitukosoireita. Oireileva striktuura joudutaan usein hoitamaan leikkauksella tai tähystyksen yhteydessä tehtävällä pallolaajennuksella. Leikkauksen jälkeen on riski uuden striktuuran kehittymisestä leikkaussaumaan, jos tulehdus alueella jatkuu.

Fistelit ja paiseet (absessit)

Crohnin tautiin voi liittyä tulehtuneita, märkiviä kanavia suolenosien tai yleisemmin suolen ja ihon välillä. Fistelit kroonistuvat helposti, jolloin tarvitaan lääke- tai leikkaushoitoa. Myös absessit ovat yleisempiä Crohnin taudissa. Ne ovat tulehduksen aiheuttamia märkäkertymiä, jotka joskus vaativat kirurgisen avauksen, jotta märkä saadaan ulos ja paise pääsee paranemaan. Peräaukon ympäristö on tyypillinen absessin sijaintikohta.

Suolen puhkeama

Vaikea tulehdus voi ohentaa ja haurastuttaa suolen seinämään niin, että se puhkeaa ja kehittyy vatsaontelon tulehdus. Tämä on onneksi harvinainen, mutta vakava komplikaatio, ja vaatii tavallisesti leikkaushoidon.

Paksusuolen syöpä

Pitkäkestoiseen suolitulehdukseen liittyy suurentunut paksusuolen syövän riski. Riski pienenee, jos tulehdus saadaan pidettyä hallinnassa. Suomalaisilla koliittipotilailla on todettu noin kaksinkertainen paksusuolen syövän riski normaaliväestöön verrattuna. Tämän vuoksi suositellaan säännöllistä kolonoskopiaseurantaa potilaille, joilla on pitkäkestoinen (yli 8 v kestänyt) paksusuolen tulehdus. Tähystysväli määräytyy yksilöllisesti, mutta on yleensä 1-5 vuotta. Potilaille, joilla on liitännäissairautena ahtauttava sappiteiden tulehdus eli primaari sklerosoiva kolangiitti, suositellaan tähystyksiä 1-3 vuoden välein.

 

– Johanna Haapamäki, LT, Gastroenterologi

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0269 (10/2022)

  1. Martti Färkkilä, Markku Heikkinen, Helena Isoniemi, Pauli Puolakkainen (toim.) Gastroenterologia ja hepatologia. Duodecim 2018.