Henna-Maria

”10 asiaa…” tai ”10 kysymystä…”- listauksia

24.03.2017

IBD ja kipuIBD ja ruokaIBD ja vertaistuki

Facebookissa jälleen tulee vastaan näitä “10 asiaa…” tai “10 kysymystä…” -listauksia. Itsekin olen tällaisen joku aika sitten kirjoittanut. Minun kirjoitukseni liittyvät siihen, mitä ihmiset ovat tietämättömyyttään sanoneet. Nyt minua vastaan tuli peloista kertova listaus ja haluaisin vastaavan koota itsestäni. En viitsinyt ihan 10 kohtaa listata, joten tässä on 6 pelkoa, joita minulla on liittyen Crohnin tautiini ja elämään avanteen kanssa.

  1. Missä kunnossa oikeasti olen?

Viimeksi, kun sairauteni aktivoitui, ei ollut mitään hälyttäviä merkkejä, ei pahoinvointia, ei kipuja, ei mitään ja tulehduksen olemassaolo tulikin yllätyksenä. Nyt tuntuu, että joka kerta, kun on maha kipeä tai muuten kummallinen olo, ajattelen heti pahinta. Kontrolliverikokeet kertovat kuitenkin suhteellisen hyvin, onko tulehdusta suolistossa.

  1. Tukkeumat

Joskus on lääkäri minulle sanonut, että jos tulehdusta ei hoideta, niin se voi aiheuttaa ohutsuoleni kapenemista niin, että suoli menee jossain vaiheessa tukkoon. Suolistotukkeumia voivat aiheuttaa myös vääränlaiset ruokailutottumukset. Joka kerta, kun syön jotain mistä tiedän, että voi aiheutua tukosvaaraa, esim. appelsiinit tai banaani, ja jos ruoansulatus hidastuu, mietin vain, miten eräässä katsomassani sairaalasarjassa potilaalle tuli ns. musta suoli eli suolistoon oli tullut tukos ja osa suolesta meni kuolioon. Potilasta ei voitu enää pelastaa ja hän menehtyi. Voitte vain kuvitella miten panikoin, jos syömäni banaani ei muutaman tunnin päästä tulekaan ulos.

  1. Mitä jos avannepussi pettää?

Yllättävän hyvin on avannetarvikkeet minulla toiminut. Pieniä ohivuotoja on silloin tällöin, mutta aina on säästytty suuremmilta sotkuilta. Kauhukuvina mielessäni vain pyörii, että joku yö avannepussini on pettänyt ja tavaraa on valunut pitkin patjoja koko yön. Tai, että olen jossain julkisessa matkalla jonnekkin ja pussi hajoaa, tavaraa valuu joka paikkaan. Ei vaihto- tai peseytymismahdollisuuksia ja tavaran tuloa ei voi pysäyttää.

  1. Uskallanko hätätilanteessa käyttää inva-vessaa?

Iän ikuinen inva-vessa probleema. Vaikka olen oikeutettu käyttämään inva-vessaa, en sitä tykkää edes hädän hetkellä käyttää. Ihmiset katsovat niin syyttävästi, jos menee inva- vessaan. Monesti mietinkin, että millaisessa kunnossa pitäisi olla, että ei saisi syyttäviä katseita ja olisi joidenkin ihmisten mielestä oikeutettu käyttämään inva-vessaa.

  1. Tyhmät ihmiset

Ei kukaan halua kertoa tuntemattomille omista vessassa käynneistä tai mistään vastaavista. Vessa-asiat ovat tabuja ja kakkajutuille enemmänkin nauretaan kuin, että pidetään oikeasti vakavina asioina. Ja tähän kun vielä heittää avanteen, niin on taattua pitkät katseet ja ihmettelemisen aiheet. Monille ihmisille avannepussi on mielikuvissa kauppakassin kokoinen koko ajan haiseva säkki, mikä on kyljessä kiinni ja minne avanteesta jatkuvalla syötöllä tulee tavaraa. Jopa harmittaa, että ihmiset eivät ymmärrä tai ota asioista selvää, ennen kuin kertovat tosiasioina omaa tietoaan. Ihmisiä pitäisi valistaa.

  1. Hajottaako tämä sairaus lopulta minut?

Välillä pelottaa, että mitä seuraavaksi? Minulle on tähän mennessä kokeiltu kaikki markkinoilla olevat lääkkeet ja jos nykyinen päättää lopettaa vaikutuksen, niin mitä jää jäljelle? Kyllähän lääketiede koko ajan etenee ja uusia lääkkeitä ja tutkimuksia tehdään jatkuvasti. Mutta onko mitään minulle sopivaa? Mitä jos nyt sairauteni aktivoituu ja markkinoilla ei ole mitään uutta, mikä voisi auttaa. Mitä sitten tehdään?