Henna-Maria

5 asiaa, jotka minulle on sanottu, jotka olisi voinut jättää sanomatta

17.12.2015

IBD ja kipuIBD ja vertaistuki

Internetin ihmeellisessä maailmassa on tullut useampaan otteeseen vastaan erilaisia versioita ”– things not to say to someone with IBD”, ja niiden innoittamana kirjoitan nyt omani. Tässä on muutama, mitä minulle on sanottu, mitä sanoja olisi voinut hieman miettiä ja mitä ei ollut kiva kuulla.

  1. Et näytä sairaalta.

Tämä oli monessa niistä, mitä netissä olen nähnyt myös ensimmäisenä ja mielestäni ihan oikeutetusti. Jos sairastaa tällaista kroonista sairautta, joka tulee, lääkkeillä hoidetaan, tulee taas, hoidetaan jne. koko elämän ajan. Niin kuka haluaa näyttää sitä? Kuka haluaa näyttää sairaalta? Vaikkei se näy päällepäin, ei tarkoita, ettei sitä ole. Ja jos on tarvetta näyttää sairaalta, niin aina voi laittaa vierekkäin kuvat terveestä suolenpinnasta ja tulehtuneesta, ja todeta, että tältä näytän.

  1. Tarttuuko se?

Minua on katsottu kauhistuneena ja vieressäni istuva on siirtynyt kauemmas, kun on saanut kuulla, että sairastan jotain tulehdusta. Kaikista eniten on ehkä kuitenkin kolahtanut se, kun erään kerran minua vietiin sairaalan päivystyksestä pyörätuolissa osastolle, kun olin niin huonossa kunnossa, ettei jalat enää kantaneet. Osastolla vastassa ollut hoitaja huusi kauhistuneena, kun sai kuulla oireeni, että ei sitä tänne voi tuoda. Se tartuttaa kaikki muutkin! Siinä sitten istuin tuolissa viimeisillä voimillani pinnistellen, että en ala itkeä. Onneksi päivystyksestä minua kuskannut hoitaja kuitenkin tokaisi toiselle, että tämä ei tartu.

  1. Oletko kokeillut … ?

Tähän kohtaan kuuluu ehkä älyttömin asia, minkä olen hoitohenkilökunnan suusta kuullut. Tätä ei suoraa minulle sanottu, vaan äidilleni, joka vuosia sitten, kun tauti oli taas aktivoitunut ja olin niin huonossa kunnossa, etten jaksanut nousta sängystä. En syönyt paljon mitään ja kaikki mitä söin tuli heti ulos veren kanssa. Äiti oli yhteydessä sairaalaan, että jotain täytyy tehdä, kun tätä on jatkunut jo monta viikkoa. Hoitaja vastasi, että koittakaa kestää, oletko mustikkakeittoa kokeillut. Ei siinä enää mustikkakeitot auttaneet.

  1. Voitko hetken odottaa?

Kun tarvitsee päästä vessaan, niin siinä vaiheessa, kun joku kysyy ”voitko odottaa vähän aikaa?” on jo liian myöhäistä.

  1. Et saisi käyttää invavessaa!!!

Minulle on useasti käynyt niin, ettei ole enää pystynyt pidättämään ja ainoa vapaa vessa on ollut invavessa. On aina riski mennä invavessaan. Ihmiset eivät tiedä, että on siihen yhtälailla oikeutettu. Saa ”pahaa silmää”, kun poistuu vessasta tai jopa ilkeitä kommentteja siitä, että ethän sinä terve ihminen saa käyttää tätä meille invalideille tarkoitettua vessaa. Melkein aina tällaisessa tapauksessa jään kyllä kommentoijalle kertomaan, että kyllä saan ja miksi saan ja näytän vielä kahta eri korttia, joissa niin lukee. Mutta joskus sitä vaan ei jaksa, tai sanat satuttavat niin, että juoksee vaan hammasta purren karkuun ja äkkiä.