Simo

Aikasyöppö suolistosairaus

04.01.2022

IBD vie aikaa. Aivan hävyttömästi. Se ei ainoastaan lukitse kantajaansa vessaan tunneiksi päivässä, vaan suoranaisesti varastaa hetkiä elämästämme. Sijoittajille tuttu fear of missing out ei ole IBD-potilaille vain paperikätistä hätäilyä, vaan puhdasta missaamista.

Olen vessan oven läpi kuullut ainakin yhden uudenvuoden laskennan keskiyöllä, yhden syntymäpäivälaulun ja noin 78 Suomen jääkiekkomaajoukkueen arvokisamaalia. Ei niin suuria asioita, mutta ne kalvavat mieltä.

Laskeskelin, että potiessani tiheintä vessaralliaikaani kävin posliinilla 14 kertaa päivässä. Aikaa yhteen kyykintäsessioon kului noin 15 minuuttia. Se tekee 210 minuuttia eli 3,5 tuntia vesiklosettiin heitettyä aikaa. Tuolla ajalla olisin voinut opetella puhumaan vaikka mandariinikiinaa tai opiskella ohjelmointia.

Aikani ei ole niin arvokasta, että voisin sanoa sen olevan rahaa, mutta haluaisin viettää tuntini jossain muualla kuin vessassa. Onneksi vessaan voi kantaa kaikennäköistä tekemistä. Kuten muutkin, selasin alkuun puhelinta ja sen loputtomaksi luulemiani somesovelluksia. Niiden syötteillä olikin pohja. Siskoni tilasi minulle syntymäpäivälahjaksi kolme kuukautta Aku Ankkaa, joita selasin ja muistelin tehneeni samaa viisivuotiaana. Aku Ankoissa ei kuitenkaan sivut riittäneet, ja se ilmestyi vain keskiviikkoisin. Sanomalehti oli aivan liian iso, varsinkin se vanha lakanan kokoinen, jota ei levittämisen jälkeen enää kukaan tahtonut saada taiteltua siististi kasaan. Rupesin siis kantamaan vessaan kirjoja. Elämäni parhaimpia päätöksiä. Tulin vessasta ulos joka kerta punaiset kyynärpäiden painamat laikut reisissä, ja tulen yhä.

Näin jälkeenpäin mietittynä, aika vessassa on samaa aikaa kuin muualla. Ei pönttö niin paljon eroa tuolista tai vessa olohuoneesta. Olisin oikeasti voinut opiskella koodailemaan miljoonasovelluksia pöntöllä tai valmistautua mahdolliseen diplomaattiuraani Kiinassa, jos vain olisin viitsinyt. Toisaalta sukujuhlat, ystävien tapaamiset ja puolison kanssa vietetty aika harvoin tapahtuu vessassa. Niiden missaamista harmittelen eniten. Onneksi niitäkin hetkiä vielä tulee.

C-ANPROM/FI/IBDD/0194