Anna

Aikuisopiskelijan elämää IBD:n kanssa

16.05.2019

IBD ja vertaistuki

Kevät on aikaa, jolloin opiskelut pyörivät monien mielessä esimerkiksi pääsykokeisiin tai ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa, eikä tämä koske vain nuoria. Itse hain yliopistoon opiskelemaan viime vuoden keväällä 32-vuotiaana, ja hakijatilastoihin tutustuttuani tiedän, etten ole ainoa vähän vanhempi hakija.

Perussairaus, omassa tapauksessani Crohnin tauti, on asia, jota ei valitettavasti voi unohtaa opiskelujen yhteydessä. Sairauteni on luultavasti iso syy siihen, miksi minulla jäi nuorempana lukio-opinnot kesken, ja jatko-opinnot sen myötä. Sairasteluni oli erityisen pahaa diagnoosista täysi-ikäisyyteen asti ja vielä peruskoulun puolella selvisin koulusta hyvin arvosanoin runsaista poissaoloista huolimatta, mutta lukiossa asia oli eri.

Kymmenen vuoden valokuvaajan töiden ja yhden suoritetun ammatillisen näyttötutkinnon jälkeen olen kuitenkin nyt viettänyt yliopisto-opiskelijan elämään syksystä 2018 lähtien, opintovapaan turvin. Pidän opiskelusta erittäin paljon, mutta siitä huolimatta se on ajoittain hyvin stressaavaa. Ehkäpä stressin vaikutuksesta, tai sitten ihan muusta syystä, sairauteni on jälleen ollut aktiivisempi opiskelujen aloituksen jälkeen. Kovin paha tilanne ei onneksi tällä hetkellä ole, mutta vaikuttaa joka tapauksessa arkeen, päällimmäisenä yleisen väsymyksen ja mahakipujen kautta.

 

Onneksi opiskelu yliopistolla on kuitenkin jossain määrin joustavaa ja kurssien suoritukseen on ainakin joissain tapauksessa vaihtoehtona verkkokurssi. Verkkokurssin tehtävien tekeminen tai tenttiin lukeminen kun jossain määrin onnistuu myös sängyn pohjalta, mahakivun kanssa kärvistellessä. Luentojen osalta olen itselleni armollinen ja yritän välttää stressiä, jään kotiin. jos olen liian kipeä, ja kun pääsen luennolle, valitsen paikan, josta voin tarvittaessa nopeasti ja huomaamatta lähteä. Kurssien vetäjät ovat yleensä myös ymmärtäväisiä poissaolojen ja deadlinejen venymisen osalta, kun selittää oman tilanteensa rehellisesti.

Opiskelu IBD:n kanssa on mahdollista, mutta oma tilanne ja voimavarat kannattaa ottaa huomioon. Opintopisteet eivät ole sairauden akuuttivaiheen alkamisen arvoisia. Onneksi opintojen suorittamiseen on tarjolla joustavia vaihtoehtoja, aikatauluja ja suoritusten tahti on mahdollista määrittää oma jaksaminen huomioon ottaen.