Ida

Aikuispuolelle siirtyminen

06.06.2019

IBD ja vertaistuki

Ensimmäinen kontrolliaikani aikuispuolella oli tässä kuussa. Itseäni tietenkin hieman jännitti siirtyä aikuispuolelle, kun olen koko sairausaikani ollut saman lääkärin hoidossa. Lastenpuolella lääkärini kanssa oli aina tietyt rutiinit ja olin aina luottavaisin mielin, mitä hän ikinä päättikin hoitoni kanssa tehdä.

Nyt aikuispuolella olin ihan uuden lääkärin kanssa ja huomasin heti, miten asiat muuttuvat. Kontrollit harvenevat ja oma vastuu kasvaa. Jos lastenpuolella on seurattu tiheästi lääkeainepitoisuutta, ei aikuispuolella sitä enää juuri seurata. Tähystyksiä ei tehdä enää nukutuksessa ja omia oireita pitää oikeasti kuunnella tarkkaan ja itse ottaa yhteyttä sairaalaan, jos olo huononee.

Tietenkin tämä kaikki oli itselläni tiedossa ja siirtyminen aikuispuolelle tuntuu jo tässä vaiheessa hyvältä. Kun viime vuoden helmikuussa olin lastenklinikalla tähystyksessä, tuntui sekin hassulta istua siellä taaperoikäisten kanssa. Nyt täytän kuitenkin 19 ja osaan ottaa jo vastuuta ja kuunnella omia oireitani.

Pelkoa viime lääkärikäynnin jälkeen aiheutti kuitenkin se, miten syövän mahdollisuudesta puhuttiin. Lastenpuolella ehkä tuommoiset aiheet aina yritetään sivuuttaa ja ihan ymmärrettävää se onkin. Nyt kuitenkin pohdittiin lääkärin kanssa, onko pidemmän päälle biologisesta lääkkeestä enemmän hyötyä kuin haittaa ja olisiko jossain kohtaa aiheellista biologinen tauottaa tai lopettaa. Tämä on kuitenkin vasta tulevaisuuden kysymys ja tärkeintähän se on, että pystyy elämään normaalia elämää ja on lääke, joka tehoaa. Tulevaisuus sitten näyttää, mihin suuntaan tämänkin lääkkeen kanssa mennään.

Olen nyt kuitenkin saanut olla todella onnekkaassa asemassa, sillä nyt aikuispuolella seuraava kontrollini on vasta tammikuussa 2020. Labroja tulee käydä aina aika-ajoin antamassa, mutta näillä näkymin sairauden kanssa asiat rullaavat oikein hyvin.

Ihanaa kesää kaikille,

Ida