Reunapaikka IBD-blogi

Sirpa

Älä kysy mitä muut voivat tehdä hyväksesi, vaan mitä sinä voit tehdä toisten hyväksi

28.11.2019

IBD ja vertaistukiIBD ja ystävät

Varsinkin somessa törmää joskus kärkkääseenkin kommentointiin siitä, ettei vaikkapa jonkun alueella ole vertaistoimintaa. Olen minä sitä kyllä kuullut ihan elävässä elämässäkin ja se saa minun niskakarvani pystyyn. Vertaistoiminta on meidän vapaaehtoisten järjestämää toimintaa, siitä ei kukaan saa mitään palkkaa. Minäkin järjestin hetken omalla paikkakunnallani Crohn ja Colitis ry:n aluetapaamisia juuri siksi, kun kukaan muu ei niitä järjestänyt.

Minun oli kuitenkin lopetettava vertaistoiminnan järjestäminen, koska en saanut kaveria ja oma terveystilanne oli huono. Kaverin kanssa olisin voinut vaikka vuorotella ja vähentää kuormaa sillä tavalla.

Koska meillä on tämä sairaus niin tietenkään aina ei ole hyvä hetki, voi olla pahasti akuutissa tai jaksaminen muuten vaan loppu. Niin käy meille kaikille välillä. Siksi olisikin niin hyvä, kun olisi useampia vapaaehtoisia järjestämässä toimintaa. Silloin se ei olisi vain yhden ihmisen harteilla, jos se jaksaminen yhtäkkiä loppuukin.

Onneksi vapaaehtoistoiminta on muutenkin joustavaa ja oman voinnin mukaan toteutettavaa, asioita voi kokeilla ja todeta, ettei se ollutkaan minun juttuni. Tai huomata itsestään jonkun ihan uuden puolen tai taidon, jota haluaakin jatkaa ja kehittää.

Oman voinnin huonontuessa voi jäädä väliaikaisesti pois eikä kukaan ajattele siitä mitään pahaa. Voi jäädä pois myös kokonaan, jos tuntuu ettei vapaaehtoistoiminta kokonaisuudessaan kiinnostakaan.

Siksi toivoisin, että ne ihmiset joiden mielestä toiminnassa on puutteita, tarttuisivat rohkeasti itse tuumasta toimeen ja kokeilisivat. Jos alueellasi ei tapahdu mitään, laita tapahtumaan. Jos mielestäsi vaikka chatteja on liian vähän, ryhdy vetämään niitä. Jos et jaksa tai tykkääkään, ei ole pakko jatkaa.

Vapaaehtoistoiminta ei tietenkään ole kaikkien juttu, sekin on totta ja se on hyvä tunnistaa itsestään. Siinä tapauksessa toivoisin kuitenkin, että ajateltaisiin hetki ennen kuin vaikka kirjoitellaan sinne someen mitä päähän pälkähtää. Crohn ja Colitis ry:n vapaaehtoisia on ympäri maata tekemässä täydestä sydämestään vapaaehtoistyötä juuri muita sairastavia varten. On mielestäni epäreilua vaatia aina vain lisää ja enemmän, jos ei itse ole valmis tekemään mitään.

Lisätietoja vapaaehtoisuudesta: https://crohnjacolitis.fi/vertaistuki/ryhdy-vapaaehtoiseksi/