Elina

Asenne ratkaisee?

01.03.2018

IBD ja vertaistuki

Harmittavan usein vointi huononee juuri silloin, kun siihen on vähiten varautunut. Vaikka kuinka yrittää valmistautua pettymyksiin ja takaiskuihin, niin välillä ne tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Välillä tuntuu, että on hankala löytää enää mitään, minkä avulla jaksaa taas eteenpäin vastoinkäymisistä huolimatta. Oma asenne on kuitenkin valtavan suuressa roolissa.

Sairastin juuri pahan flunssan, ja viikko kuluikin kotona stressatessa myös IBD-oireiden pahenemisesta. Pitkästä aikaa tuntui siltä, että juuri nyt ei jaksa. Pian muistin kuitenkin sen, mitä olen aina toitottanut itselleni: säilytä positiivinen asenne. Ajattelin, ettei tämäkään ole maailmanloppu, tuli lisää vastoinkäymisiä tai ei, niin selviän kyllä. Kun on hankalaa ja sairastaminen ottaa koville, tulee muistaa nauttia arjen pienistäkin iloista.

IBD vaatii valtavasti sinnikkyyttä, mutta ne paremmat jaksot ovat sen arvoisia. Vain minä itse voin päättää, että en anna periksi. Välillä ihmisten asenteet, sairauden paheneminen ja sopivan hoitomuodon hakeminen vievät kaikki voimat. Näinä vaikeina hetkinä täytyy muistaa, että sairaudet tulevat vain niille, jotka ne jaksavat kantaa.