Henna-Maria

Avannepäivä

27.10.2016

IBD ja vertaistuki

Avanne ei ole sairaus, vaan osa sairauden hoitoa. Avanne voi olla välttämätön silloin, kun jokin suolen- tai virtsaelinten osa on vahingoittunut ja toiminta on joko häiriintynyt tai lakannut kokonaan. Avanneleikkauksen taustalla voi olla muun muassa syöpä, IBD, polyyppitauti, synnynnäinen epämuodostuma tai tapaturma. Myös suolen ja rakon hermostollisia häiriöitä voidaan hoitaa avanneleikkauksella. Monelle leikkaus on viimeinen mahdollisuus selviytymiseen elämässä eteenpäin.

Suomessa on tuhansia avanneleikkauksen läpikäynyttä, joten avanne voi olla kenellä tahansa. Se ei näy päällepäin eikä muuta avanneleikatun elämää muuta kuin parempaan suuntaan. Avanneleikattu voi harrastaa, käydä töissä ja nähdä ystäviä, toisin kuin esimerkiksi pitkään kroonisesti sairastanut. Elämän laatu paranee leikkauksen myötä. Näin kävi myös minulle. Pitkän kotona vietetyn sairastelujakson jälkeen oli ihana kuulla ystävien toteavan, että kyllä kannatti tuo leikkaus, ja samaa mieltä olen itsekin.

Kaikkea ei kannata googlettaa, varsinkaan mitään terveyteen liittyvää. Äskettäin, kun kirjoitin googleen “avanne”, kolmas otsikko oli “Jos on avanne, valuuko siitä reiästä jatkuvasti paskaa? Aihe vapaa..”. Tällaiset otsikot ja keskustelut pelottavat tietämätöntä ja voivat saada leikkaukseen joutuvan miettimään uusiksi suunnitelmia. Eihän kukaan halua vatsaansa reikää, josta valuu paskaa koko ajan. Eikä kukaan halua haista koko ajan sille itselleen. Ja sitten on tietenkin nämä mieltä ylentävät kommentit: “Meinasi yrjö lentää kuvia katsoessa. MITEN kukaan pystyy elämään tuollaisen kanssa?!“ Aikoinaan olen miettinyt ja vähän jopa toivonut, että tällaiset ajattelijat joskus saisivat kokea sitä samanlaista kipua, mitä minä olen aikoinaan taudin ollessa pahimmillaan kokenut. MUTTA, kun olen ajatellut asiaa pitemmälle, niin olenkin ottanut sanani takaisin, enkä missään nimessä toivoisi kenellekään sitä kipua. Se kipu on muokannut minusta minut.

Lokakuun alussa vietettiin valtakunnallista avannepäivää. Toivoisin, että tällaisina valtakunnallisina päivinä tuotaisiin enemmän julki elämää avanteen kanssa, niin ihmisten ennakkoluulot avannetta kohtaan muuttuisivat. Sillä minulle ja muille avanneleikatuille avannepäivä on joka päivä.