Janika

Crohnin tauti nuorella aikuisella

21.12.2021

IBD ja matkustusIBD ja vertaistuki

Moikka teille taas ja ihanaa joulun odotusta! Minun opintoni ovat jo päättyneet ja saan pian tutkintotodistuksen sosionomiopinnoistani. Valmistuminen on ihana joululahja ja hyvä päätös vuodelle 2021. Te lukijat olette saaneet olla mukana opintojeni loppurutistuksessa ja kuulla minun fiiliksiäni. Toivottavasti sitä on ollut mielenkiintoista lukea, mutta nyt ajattelin jatkaa kirjoittamalla millaista Crohnin taudin kanssa on ollut nyt nuorena aikuisena. Nuori aikuisuuteni on pitkälti linkittynyt korkeakouluopiskeluun, joten pääsette siitä kuulemaan lisää.

Crohnin tautini on tässä aikuisiällä ollut remission ja akuutin vaihtelua. Aloitettuani korkeakouluopinnot 20-vuotiaana niin minulla oli toimivat lääkkeet ja sairauteni oli remissiossa. Noin vuoden päästä korkeakouluopintojeni alkamisesta minun maksa-arvoni alkoivat kohoamaan. Minulta otettiin sen seurauksena erilaisia kokeita ja tehtiin maksan magneettikuvauskin. Mitään muuta selittävää tekijää ei löytynyt kuin lääkkeestä johtuva maksa-arvojen kohoaminen, joten lääkkeeni jouduttiin lopettamaan.

Ehdin olla vuoden ilman lääkkeitä, kunnes eri kokeet ja kolonoskopia kertoivat akuutista tilasta ja jouduin aloittamaan uudet lääkkeet. Tänä aikana jatkoin opiskelua ja työssäkäyntiä ihan tavallisesti. Kävin tänä aikana myöskin tekemässä harjoittelun Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa (kuva 1 ja kuva 2). Harjoitteluni kuitenkin sujui hyvin.

Nyt olen kyseisiä lääkkeitä käyttänyt noin 1,5 vuotta ja sairauteni on ollut remissiossa siitä asti. Sairauteni kuitenkin näyttäytyy remissionkin aikana arjessani. Minun on esimerkiksi joskus vaikea tunnistaa nälän tunnetta, koska akuutin aikana nälän tunne melkein katoaa olemattomiin. Nälän tunteen palautuminen akuutin jälkeen saattaa viedä minulta monia kuukausia. Väsyn myös melko helposti ja joudun ottamaan useimpina päivinä päiväunet. Kärsin myös melko voimakkaasta sairauden tunnottomuudesta. Akuutissa tilassa en usein tunnista, että olen huonossa voinnissa ja taas remissiossa saatan epäillä, onko akuutista kyse. Saatan huomata akuutin tilan vasta vaa’an numeroista tai siitä, että juoksen vessassa tiuhempaan. Lisäksi Crohnin tauti näkyy välillä psyykkisessä voinnissani. Crohnin tauti tuo paljon epävarmuustekijöitä elämääni ja tulevaisuuteeni. Ahdistuksesta kärsivänä epävarmuus omasta tulevaisuudesta lisää ahdistustani. Olen kuitenkin oppinut elämään sairauteni kanssa ja sairauteni rooli ahdistuksessani on enää melko vähäinen.

Tässä oli hieman minun aikuisiän sairastelustani, joka on ollut melko vaihtelevaa. Toivottavasti minun sairastelustani eri ikäkausina on antanut teille vertaistukea tai syventänyt tietoutta tulehduksellisten suolistosairauksien luonteesta. Kerron toki vain omasta näkökulmastani ja omista kokemuksistani, en kaikkien IBD:läisten puolesta. IBD, niin kuin muutkin sairaudet, on hyvin moninainen ja sen vaikutukset yksilöön hyvin erilaiset. Se on tärkeää ottaa huomioon. Kirjoittelen tänne taas pian!

Kuva 1 ja kuva 2: Tässä kaksi valokuvaa Zagrebista, jossa tein harjoittelun opintojeni aikana. 

C-ANPROM/FI/IBDD/0203