Kaisa

Digi ei vielä auta Crohnin hoidossa

26.01.2017

IBD ja vertaistuki

Monet asiat pystyy nykyään hoitamaan kännykällä tai läppärillä. Myös julkisella puolella: veroilmoituksen voi tehdä verkossa ja Kela-Kerttu auttaa somessa. Julkisessa terveydenhuollossa digiloikka on kuitenkin jäänyt vielä toistaiseksi melko vaatimattomaksi.

Lokakuun lopussa Kanta-järjestelmä avautui vihdoin myös lasten puolesta asiointiin eli pääsen katsomaan Omakannasta, ovatko lapseni reseptit voimassa ja miltä viimeisimmät labratulokset näyttivät. Harmi vain, että Omakannan ajanlasku alkaa vasta tämän vuoden elokuusta eli nyt pitää järjestää hoitava lääkäri kirjoittamaan kaikki reseptit uusiksi. Tähän on varmasti joku hyvä syy, mutta sivustahuutelijan näkökulmasta tuntuu ihmeelliseltä, miksei järjestelmä voitu rakentaa ikkunaksi siihen tietoon, joka jo on olemassa ja jonka yhdistämiseen olemme antaneet kaikille tahoille tarvittavat luvat. Kanta-järjestelmästä kannattaa nyt ottaa kaikki ilo irti, sillä pian se taas meidän perheen osalta sulkeutuu: yli 10-vuotiaan lapsen tietoihin ei aikuinen enää pääse käsiksi.

Näkymää lapsen tietoihin on odotettu, sillä suolipoliklinikat tuntuvat kautta Suomen hukkuvan kasvaneisiin potilasmääriin. Lasten Crohnin taudin hoidossa vanhempien rooli aktiivivaiheiden hoidossa on tärkeä. Vanhempi seuraa oireita ja tietää kokemuksesta, missä kohtaa tihentyneet vessakäynnit eivät enää ole ”jotain ohimenevää”, vaan tilanteeseen pitää puuttua. Tämän päätöksen tekemiseen ei välttämättä tarvita kliinikkoa, mutta esim. tuoreet calprotulokset auttaisivat pohtimaan, milloin lapsi on saanut jo kärsiä tarpeeksi ja lääkitystä pitää muuttaa. Kuka kehittäisi näihin tilanteisiin jonkun kätevän mobiilisovelluksen, jonka avulla saisi tarvittavat labralähetteet ja muistutuksen pahenemisvaiheen lääkitysmuutoksille? Olisi kaikkien etu, ettei pyynnöillä tarvitsisi tukkia sairaanhoitajan puhelimia ja oikeasti konsultaatiota tarvitsevat potilaat saisivat tarvitsemansa avun.