Mari | Reunapaikka

Mari

Erityisestä sisaruudesta

29.10.2020

IBD ja vertaistuki

”Koska minulla on lääkäri tai verikoe”, kysyy Crohnin tautia sairastavan esikoisemme pikkuveli melko tasaisin väliajoin. Isoveljen lääkärikäynnit ynnä muut aiheuttavat tietysti omanlaistaan sisaruskateutta, niin surkuhupaisalta kuin se kuulostaakin. Mutta niin se yksi maailman tärkeimmistä ihmissuhteista vain menee – minä myös, vaikka minkälaisessa tilanteessa.

Pohjimmiltaanhan pikkuveli kuitenkin haluaa tietää, onko myös hän kipeä kuten isoveli, tai voiko myös hän sairastua kuten veli. Ja siksipä tämän esitetyn kysymyksen myötä on aina syytä pysähtyä ja keskustella asioista – peloista ja muista mieltä askarruttaneista jutuista tai kysymyksistä, joita veljen sairaus nostaa pintaan. Avoimuutta ei varmaankaan koskaan voi korostaa liikaa.

Sairastavan lapsen sisarus tai sisarukset ovat väistämättä asian keskiössä heidän kohdatessaan veljen tai sisaren sairastumisen ihan läheltä. He myös tuntevat huolta ja harmia sisaruksesta kaikkien muiden tunteiden ohella. On erinäisiä tekijöitä, jotka voivat toimia suojaavina elementteinä – esimerkiksi sisarusten pieni ikäero tai heidän välisensä läheinen suhde saattavat olla tällaisia. Optimistisen ajattelutavan nähdään toimivan myös eräänlaisena puskurina. Tulevaisuuteen orientoituminen, toivon ylläpitäminen sekä positiivinen suhtautuminen asioihin edesauttavat myös psyykkisen palautumiskyvyn eli resilienssin ylläpitämistä.

Perheemme on matkalla kääntääksemme sairauden myötä elämäämme tulleet asiat voimavaraksi. Niin sairastavan lapsen kuin myös hänen sisaruksensa on mahdollista oppia tällä matkalla suvaitsevaisuutta, rohkeutta, vastuullisuutta ja kiitollisuutta monien muiden hyvien asioiden ohella. Valtavan kaunis on myös ajatus siitä, kuinka pitkäaikaissairaan sisarus voi mahdollisesti olla jonain päivänä ihan paras ystävä myös jollekin toiselle pitkäaikaissairaalle. Sillä hän on nähnyt hyvin läheltä, mistä siinä tilanteessa on kyse.

Niin – sairastavan sisaruksena toimiminenhan ei ole ihan mikä tahansa juttu, vaan ehdottomasti yksi maailman erityisimmistä tehtävistä.

 

Kirjallisuus:

  • Chin WL, Jaaniste T, Trethewie S. The Role of Resilience in the Sibling Experience of Pediatric Palliative Care: What Is the Theory and Evidence? Children (Basel). 2018;5(7):97. Published 2018 Jul 16. doi:10.3390/children5070097