Simo

Hoitoja I:stä D:hen

01.04.2021

IBD ja vertaistuki

IBD:hen on olemassa käsittämätön määrä hoitomuotoja. Skaala alkaa olla niin laaja, että lääkäreillä on valittavana vaihtoehtoja melkein yhtä loputtomasti kuin taikurilla hatustaan.

Ennen J-pussileikkaustani 2016 juttelin kirurgin kanssa, joka sanoi, että muutama vuosikymmen sitten kaikki IBD-potilaat leikattiin. Sitten lääkkeistä tuli tehokkaampi ja järkevämpi hoitomuoto. Nyt lääkkeillä voi saada jo aika pitkälle terveen olon, mutta kuten koko suoliskenessä on vähän tapana, kaikille ne eivät toimi kuten pitäisi. Itsekin sain sulkijalihakseni takaisin vasta leikkauksen jälkeen.

Poistamalla paksusuoli J-pussileikkauksessa, saataisiin melko varma remissio, ja syöpäriskikin pienenisi. Leikkauksella saavutettu remissio kuulosti silloin radikaalilta, ja tiesin, ettei terve meininki jälkeenpäin ei ole ihan täysin kirkossa kuulutettua. Ensin yleensä poistetaan tulehtunut osa suolesta, ja sitten keksitään joku vaihtoehtoinen ulostulo kakalle, jos peräaukkoa ei enää voi käyttää. Välillä leikkaus ei tuota sellaista vastetta kuin halutaan, ja joskus potilaita leikataan uudelleenkin. Kuukauden toipuminen ei ollut mikään houkutteleva hinta ehkä-remissiosta. Omalla kohdallani se tosin kannatti.

Sitten on tietysti vaihtoehtohoidot. Mediat julkaisevat välillä IBD-aiheisia juttuja, ja niiden kommenttikentät ovat täynnä oman elämänsä mikrobiologeja, jotka ovat ehdottaneet vähemmän varteen otettavia hoitomuotoja. Näillä harvoin on tieteellistä näyttöä taustalla, ja ne pohjautuvat yleensä jonkun yksittäiseen kokemukseen.

Vaikka hoitomuotoja on melkein kaikille oma, aina löytyy joku, jolle mikään niistä ei tuota vastetta. Jos olisin saanut valita, mikä hoitomuoto olisi tuottanut itselleni remission, olisin valinnut hörpyn havupuu-uutejuomaa. En sitä kokeillut, mutta uskon silti, että olisin ollut leikkauspöydällä joka tapauksessa.