Henna-Maria

Huh hellettä!

09.09.2020

IBD ja vertaistuki

Tänään on heinäkuun 1. päivä, elämäni lämpimin kesäkuu on takana, ja voin kertoa, ettei ole ollut ihana lomakuukausi. Olen syksyihmisiä, mikä varmasti johtuu siitä, että olen syntynyt syyskuussa ja pidän lahjoista, joten automaattisesti yhdistän syksyn ja lahjat.

Vähiten pidän keväästä ja kesästä. Keväällä on liian kirkasta eikä tiedä miten ulos pitäisi pukeutua, aina on joko liian vähän tai liikaa vaatteita. Kesällä on ötököitä, kuuma ilma, koko ajan hiki ja valoisaa. Pidän pimenevistä illoista, villasukista ja teestä. Tämä kaikki pohjustuksena sille, miksi kesäkuu on ollut infernaalinen.

Helteellä elämä avanteen kanssa voi olla haastavaa. Huomasin kesäkuun aikana itse muutaman haasteen avanne + paksusuolettomuus + helle -kombinaatiossa. Ensinnäkin on kuuma ja kaikki vaatteet hiostavat. Sitten on vielä avannepussi. Itse käytän korkeavyötäröisiä alusvaatteita, eli pussi on koko ajan ihoa vasten ilman mitään välikangasta tai muuta vastaavaa. Kun jo valmiiksi pelkkä oleminen hiostaa, niin iho pussin alla on todella suurella koetuksella. Pussi ei tietenkään hengitä mitenkään, joten vähän väliä saa olla kuivaamassa ihoa pussin alta

Hiostaminen ja hikoilu myös vaikuttavat minun avannepussin pohjalevyn kiinni pysymiseen. Pohjalevy on vähän kuin rakkolaastari. Siinä on liimapinta, mikä tulee ihon kiinni ja pitää avannepussin pussiosan paikoillaan. Kun hikoilen, liimapinta kuluu ja pussia saa vaihtaa tiheämmin. Tämä tietenkin tapahtuu aina keskellä yötä, joten yöunet ovat erittäin katkonaisia.

Minulta on poistettu paksusuoli, ja se aiheuttaa myös eniten päänvaivaa kesähelteellä. Paksusuolessa imeytyvät suolat ja nesteet, jotka ovat helteellä tarpeellisia. Olo on etova koko ajan. Unohdan aina juoda. Jos kuitenkin muistan juoda, sitten unohdan syödä. Suolan ja nesteen puutteen huomaan aina päänsärystä sekä sipsin himosta. Ajoittaista huimausta tulee myös, joskin harvemmin kuin mitään muita edellä mainittuja vaivoja. Millähän sitä muistaisi helteellä juoda vissyä. Tai jotain muutakin kuin vain vettä.

Minun onnekseni, ja luultavasti kaikkien muiden ihmisten inhoksi, alkavat ilmat pikkuhiljaa viiletä. Ainakin joksikin aikaa. Heinäkuun lopussa tulee varmasti vielä uusi helleaalto. Sitä en odota.