Elina

IBD ja henkinen jaksaminen

23.05.2019

IBD ja vertaistuki

Tämän sairauden kanssa oma jaksaminen on välillä todella koetuksella. Kun menee hyvin, tilanne voi muuttua silmänräpäyksessä, ja ongelmia voi tulla toinen toisensa perään. Löysin muutaman vuoden takaisen päiväkirjani. Olin tuolloin 15-vuotias ja olin juuri saanut Crohnin tauti diagnoosini. Vaikka oireiluni alkoi jo ollessani 9, muistan, kuinka kivut olivat päivä päivältä pahemmat ja tavallinen arki tuntui mahdottomalta.

Nyt kun kolme vuotta myöhemmin palaan takaisin tuohon päiväkirjaan, sivuilta tulee ilmi päällimmäisenä se valtava ahdistus ajatuksesta: tuleeko parempaa huomista? Sairaala ja jatkuvat lääkekokeilut sivuoireineen tulivat tuolloin nopeasti tutuiksi. Muistan, kuinka menin koko ajan kauemmas normaalista elämästäni ja sairaus vaikutti jokaisella elämäni osa-alueella. Herkässä teini-iässä tuon kaiken läpikäyminen vaati valtavasti henkisiä voimia.

Onnekseni tilanne on rauhoittunut ja arki rullaa omalla painollaan. IBD on tuonut elämääni valtavasti uutta, huonoa ja hyvää. Vaikka nyt menee paremmin kuin ennen, takaraivossa on jatkuva pelko siitä, mitä huominen tuo tullessaan. Olen niin monesti nähnyt, mihin tämä sairaus pystyy. Hyvän jakson jälkeen huonot uutiset kolahtavat ja menot saattavat peruuntua nopeallakin aikataululla. Silti on vain uskallettava laatia suunnitelmia ja elää hetkessä.

Kaiken keskellä omista harrastuksista kiinnipitäminen ja kannustava tukiverkosto ovat olleet suuressa roolissa. Vaikka diagnoosin jälkeen elämä oli melkoista vuoristorataa ja kaikki meni uusiksi, sairaus on tehnyt minusta vahvemman. Nykyään huonojenkin uutisten keskellä osaan onneksi ajatella positiivisesti. Koen, että henkisestä jaksamisesta huolehtiminen on valtavan tärkeää. IBD:n kanssa kun ei koskaan tiedä, mitä huominen tuo tullessaan.