Ida

IBD ja ihmisten epätietoisuus

02.12.2019

IBD ja vertaistuki

Vaikka tietoisuus IBD:stä lisääntyy, törmään edelleen usein kummallisiin uskomuksiin ja harhakäsityksiin joita sairauteen liittyy.

Ja se on toki ymmärrettävää, enhän minäkään aina tiedä suurimmasta osasta ihmisten sairauksista tai niihin liittyvistä asioista.

Se kuitenkin miten ihmiset suhtautuu, tai miten ihmiset usein ajattelemattomasti lausuu, sitä en ymmärrä.

Usein törmää siihen että joku jo aiemmin asiasta kanssani puhunut, toteaa että ” ai etkö sä oo vieläkään parantunut?”.

Tai kommenttiin että ” No onneksi se ei ole mitään ton pahempaa!”.

Myös lauseet ” Tarttuuko se?” ja ”Ethän sä ees näytä kipeeltä ” on tosi yleisiä.

Saan myös toistuvasti neuvoja siitä miten minun pitäisi tai ei pitäisi syödä.

Nykyään osaan kyllä jo suhtautua näihin kevyemmin, kiitän neuvoista, kerron että en tartuta ja joskus saatan jopa kertoa sanan tai kaksi mistä on kyse.

Silti ehkä peräänkuuluttaisin ihmisiltä enemmän hienotunteisuutta. Ymmärrystä siitä että vaikka näytän ulospäin terveeltä, saattaa olla että sisälläni on käynnissä suurikin taistelu. Ja että ne toistuvat kommentit siitä miten voin parantua syömällä ties mitä, tuntuu lähinnä masentavilta kun olen tehnyt vuosien ajan ajatustyötä että hyväksyisin sen että IBD on seuralaiseni loppuikäni.

Onneksi tietoisuus lisääntyy, ja onneksi oma itsevarmuuteni ja oma ymmärrykseni lisääntyy. Ja on hyvä että asioista puhutaan, toivoisin vain että muistetaan puhuessa että kyseessä on aina ihminen ja henkilökohtainen asia, ei mikään iso massa jota määrittää sairaus nimeltä IBD.