IBD blogi Johanna

Johanna

IBD ja imetys

23.08.2019

Olen imettänyt esikoistani nyt pian seitsemän kuukautta. Jo ennen raskautumista olin varma siitä, että jos ja kun joskus saan lapsen, aion häntä imettää sen mitä pystyn. Raskausaikana (ks. edelliset tekstini) minua ja sikiötä tarkkailtiin terveitä äitejä enemmän, mutta en muista kenenkään koskaan puhuneen mitään IBD-äidin imetyksestä. 

WHO suosittelee täysimetystä kuuden kuukauden ikään saakka ja jatkamaan rintaruokintaa kiinteiden ruokien lisänä kaksivuotiaaksi. Olen huomannut, että lähes jokaisella terveydenhuollon ammattilaisella neuvolantädistä lastenlääkäriin on omat ajatuksensa imetyksen kestosta, tarpeellisuudesta ja kaikesta muustakin siihen liittyvästä. Olen havainnut, että imettäminen tai imettämättä jättäminen herättävät äideissä monenlaisia tunteita ja että jokaisen imetystaival on omanlaisensa. Olen luvannut itselleni, että vastedes kunnioitan jokaisen äidin ajatuksia ja tapoja lapsensa syöttämisestä.  

Näin IBD-potilaana on todella vaikea sanoa, kuinka paljon imetys on vaikuttanut omaan olooni ja terveyteeni. Minulta on diagnoosista asti otettu säännölliset verikoe- ja ulostenäytetestaukset, kuten varmaan kaikilla muillakin suolistosairailla. Viimeisimmän mittauksen mukaan kalpro-arvo on hieman koholla. Myös verikokeiden tuloksista on jonkun sortin tulehdusvaihe havaittavissa. Tautini tila oli erinomainen raskausaikana, mutta nyt suoli on harmillisesti hieman alkanut muistuttaa olemassaolostaan. Tämän elämäntilanteeni aiheuttama väsymys ja hormonimyrsky ovat mahdollisesti aiheuttaneet aktiivin tulehduksen suolessani, ken tietää. Imetyksellä on varmasti osansa ja arpansa niin väsymyksessä kuin hormonihuuruissakin, mutta varmasti ei voi tietää, mistä seikoista saan orastavaa akuuttia vaihetta syyttää.  

Imettävä äiti tarvitsee jonkin verran lisäkaloreita päivän ruokailuihinsa. Joissakin ohjeissa on tainnut lukea, että noin 500 kalorin verran. Minun vireystilani ja vatsani ovat aina tykänneet säännöllisistä ruokailuajoista. Pienen vauvan kanssa tämä on välillä hieman jäänyt, mutta pienillä suunnitelmilla ja etukäteisvalmisteluilla nälkää ei minun onneksi ole tarvinnut potea. Alkuun sorruin makeisiin herkkuihin niiden nopean energiansaannin takia, mutta enää en oikein viitsi syödä, sillä mahani ei niistä tykkää. Juominen ja syöminen ovat siis tärkeitä imetyksen aikana. Veikkaan, että jos äidillä on suoli kovin tulehtunut ja yleiskunto on heikko, ei imetys välttämättä onnistu.  

Olen vertaistukiryhmien kautta saanut kuitenkin selville, että moni IBD-äiti imettää. En kadu tähänastista imetystä vaan päinvastoin olen ylpeä siitä, että olen voinut ruokkia lastani rintamaidollani. Aion jatkaa imetystä vointini mukaan.