Alisa

IBD ja kilpaurheilu

30.09.2021

IBD ja urheilu

Voiko IBD:n kanssa urheilla tavoitteellisesti tai kilpailla? Sanoisin, että voi – ainakin silloin, kun oireet ovat hallinnassa. Monet urheilijat ovat onneksi kertoneet avoimesti sairaudestaan ja näyttävät, että kaikki on mahdollista sairaudesta huolimatta. Ensimmäisinä esimerkkeinä mieleeni tulee suunnistaja Minna Kauppi sekä Suomen ennätyksen tänä kesänä juossut aituri Elmo Lakka. Uusimpana tuttavuutena itselleni olympialaisissa käsipalloa ohutsuoliavanteen kanssa pelannut Jenny Carlson.  Mielestäni on tärkeää, että sairauden kanssa eläville löytyy esikuvia sekä esimerkkejä mitä kaikkea sairauden kanssa voikaan tehdä. Toiselle se voi olla Suomen mestaruus, toiselle viikoittainen liikuntahetki.

Jo kolmatta kertaa takaisin ulko-ovelta takaisin pöntölle kääntyessä tai kesken harjoituksen lähintä vessaa etsiessä, itsellä on käynyt usein mielessä, miten tästä selvitään ja onko mahdollista kilpailla, jos oireita ei saada hallintaan. Tahto on ollut kuitenkin kova ja jääräpäänä en ole suostunut jäämään kotiin tai jättämään treeniä  välistä kovin helposti. Olen ”mieluummin” elänyt reunalla ja jännittänyt kerkeänkö kotiin tai lähimpään vessaan ennen kuin pidätyskyky pettää. Olen myös oppinut, että voihan ne sarjojen väliset palautusajat pöntölläkin viettää! Omalla kohdalla esikuvien tuoman toivon avulla, harjoituspaikkojen ja -reittien suunnittelulla sekä hyvällä tuurilla akuuteista on (ainakin tähän asti) selvitty. Välillä on tarvittu myös ripaus huumoria.

Jälkiviisaana voi todeta, että kroppaa olisi joskus kannattanut kuunnella enemmän ja vain suosiolla jäädä kotiin tai edes tehdä kevyempi treeni. Jos kaikki mitä suuhun laittaa tulee suoraan läpi, ei kovasta treenissä ole mitään hyötyä. Silloin on parempi keskittyä oireiden lievittämiseen, hakea apua lääkäriltä ja yrittää olla itselleen armollinen. Tämän vielä, kun muistaisi itsekin. Terveys tulee kuitenkin aina kaiken edellä ja on tärkeä muistaa, että jokaisen sairaus on yksilöllinen. Toivosta ja unelmista ei kuitenkaan kannata luopua liian helposti.