Reunapaikka IBD-blogi

Sirpa

IBD ja koronarokote – saanko olla epävarma?

03.06.2021

IBD ja vertaistuki

Rokotevastaisuus, rokotekriittisyys, rokotepelko, rokote-epäröinti… Kaikki näistä tarkoittavat eri asioita, mutta rokotekeskusteluissa ne tuntuvat silti helposti niputtuvan yhdeksi ja samaksi asiaksi. Varsinkin nettikeskusteluiden perusteella vaikuttaa siltä, että jos pelkäät tai epäröit, olet yksinkertaisesti rokotevastainen ja muita ihmisiä vihaava itsekäs roisto.

Minä olen rokote-epäröijä ja koen rokotepelkoa. Aiemmat elämänkokemukset vaikuttavat siihen, miten tämän asian koen. Olen lukenut koronarokotteista ja kaikki se tieto painaa vaakakupissa yhdessä omien kokemusteni kanssa. Kupit ovat kiikunkaakun vaakatasossa.

Minulla on oikeus pelätä, minulla on oikeus epäröidä. En tahallani ole hankala enkä halua kenellekään mitään pahaa. Usein nämä rokotekeskustelut tuntuvat painostamiselta ja silloin pelokkaasta tuntuu helpommalta vaihtoehdolta laittaa pää pensaaseen ja toivoa parasta. Toivon, että joku voisi jutella kanssani tästä asiasta kielellä, jota ymmärrän. Toivon, ettei minua tuomittaisi rokotevastaiseksi vain, koska en ole varma. Haluan tehdä oikean päätöksen kaikkien kannalta, myös itseni.

Gastroenterologit ovat nyt ottaneet kantaa IBD:tä sairastavien koronarokotuksiin muun muassa täällä Reunapaikalla https://reunapaikka.fi/kysy-laakarilta/koronarokote-ibd-potilalla/ ja yhdistyksen sivuilla https://ibd.fi/suolistosairaus-koronarokote/. Tuntuu hyvältä, kun joku asiantuntija puhuttelee suoraan minun potilasryhmääni, juuri meitä askarruttavista asioista. Tätä minä pelokkaana ja epäröivänä eniten kaipaan päätökseni tueksi.

Minulta on monta kertaa lähiaikoina kysytty, aionko ottaa rokotteen koronavirusta vastaan. Vastaan vaihtelevasti että ehkä, en tiedä tai luultavasti. Minusta ne ovat ihan yhtä oikeita vastauksia kuin pelkkä yksiselitteinen kyllä.

Oli kantamme rokotuksiin mikä tahansa, muistetaanhan nettikeskusteluissakin, että toisen mollaaminen ei useimmiten auta ketään muuttamaan kantaansa toiseksi.