Elina

IBD ja koulunkäynti

30.03.2017

IBD ja kipu

Nuoren elämässä ison osan ottaa koulu. Aloitin viime syksynä lukion, joten opiskelu on tällä hetkellä tärkeässä roolissa.
Miten opiskelu sitten onnistuu, kun on 365 päivää vuodesta sairaana, ja joskus sairaala on ainoa vaihtoehto? Moni IBD:tä sairastavan nuoren vanhempi, tai itse nuorikin, voi ottaa kovaa stressiä koulunkäynnistä sairastamisen rinnalla.

Ylä-asteella, satojen poissaolotuntien kertyessä, täytyy myöntää, että tulevaisuus huoletti. Nyt kuitenkin lukio on lähtenyt hyvin käyntiin ja ollaankin jo voiton puolella ensimmäisen vuoden suhteen! Täytyy myöntää, että välillä olen kyllä sinnitellyt kipeänä koulussa, ja jotkut viikot ovat olleet aika rankkoja. Oma hyvinvointi ja jaksaminen kannattaa asettaa etusijalle ja mennä sen mukaan. Kokeilemalla oppii jäsentämään viikkoja ja koulutöitä.

Ei kannata ajatella, että sairauden kanssa ei tule pärjäämään koulussa, että se unelma-ammattikin täytyy nyt sairauden takia hylätä. Ei missään nimessä! Asioilla on tapana järjestyä, ja esimerkiksi lukiota voi venyttää oman voinnin ja jaksamisen mukaan. Mukava vapaa-ajan tekeminen ja harrastukset tasapainottavat rankkoja kouluviikkoja.

Väitän, että omalla toiminnallaan voi myös helpottaa koulunkäyntiä. Toimitin tarvittavat todistukset sairaudestani koululle jo ennen lukion alkamista, joten mahdollisten erityisjärjestelyiden ja poissaolojen kanssa ei tarvitse sitten nähdä turhaa vaivaa. Koulutöitä ei tietenkään kannata jättää viimetippaan, sillä stressihän tunnetusti pahentaa myös sairauden oireita.

Toivon, ettei kukaan antaisi IBD:n, tai minkään muun sairauden, seisoa tulevaisuuden suunnitelmien tiellä, vaan lähtisi toiveikkaana kohti unelmia.