Anna

IBD ja lapsettomuus

04.07.2019

IBD ja vertaistuki

Lapsettomuus on aihe, johon en ole IBD:stä puhuttaessa juuri törmännyt. Yksikään lääkäri ei ole siitä koskaan maininnut, enkä ole aiheeseen juuri törmännyt vertaistuen piirissäkään. Siksi päätin nyt kirjoittaa tärkeästä, ja mahdollisesti vaikeastakin asiasta, blogikirjoituksen, kertomalla oman kokemukseni ja tarinani lapsettomuudesta.

Puhe lapsien saamisen ja IBD:n yhteydestä keskittyy lähinnä mahdollisuuksiin. Tiettyjä asioita on otettava huomioon, mutta normaali raskaus ja lasten saaminen on täysin mahdollista IBD:n ja myös avanteen kanssa. Nämä ovat tiivistettynä tiedot, joihin törmää aiheesta tietoa etsiessä tai esimerkiksi lääkärien kanssa keskustellessa. Onneksi suurimmalle osalla asia onkin varmasti näin yksinkertainen.

Itse en kuitenkaan voi tulla raskaaksi ja syynä tähän on Crohnin taudin leikkaushoidot. Olen joutunut sairauteni takia leikkaukseen seitsemän kertaa ja yksi näistä leikkauksista toi elämääni pysyvän ohutsuoliavanteen 15-vuotiaana. Leikkaushoidot eivät siis itsessään ole este raskaaksi tulemiselle, mutta valitettavasti kroppani on taipuvainen muodostamaan runsaasti kiinnikkeitä. Kiinnikkeet ovat arpikudosta, jota muodostaa leikkauksen seurauksena ja olen ymmärtänyt, että se on yksilöllisistä, kuinka paljon ja pahasti kiinnikkeitä muodostuu.

Vatsan alueen leikkaukset ovat itselläni muodostaneet kiinnikeitä niin paljon, että ne ovat vaikuttaneet myös munasarjojen toimintaan ja kokonaan tukkineet munanjohtimeni. Tämä on aiheuttanut nesteen kertymistä munasarjoihin, mikä tarkoittaa sitä, että myös hedelmöityshoitojen toteuttaminen hankaloituu, ja kohdallani ne eivät onnistuneetkaan. Tämä asia tuli itselleni ilmi ihan sattumalta muiden tutkimusten ohella, vuosia leikkausten jälkeen. Missään vaiheessa minulle ei ollut suolistoleikkausten yhteydessä tästä mainittu, enkä tiedä, mikä leikkauksista on tämän aiheuttanut. Olisinko voinut nuorempana saada lapsia?

En ole koko elämääni haaveillut äitiydestä, joten suuri tragedia tämä ei ole ollut. Olen vain ihmetellyt tähän liittyvän tiedon ja keskustelun puutetta. Voiko se johtua siitä, että olen ainoa, jolle on IBD:n leikkaushoitojen seurauksena käynyt näin? Toivottavasti asia olisikin niin. Toivoisin kuitenkin, että hoitoa toteuttaessa ja varsinkin leikkauksiin päädyttäessä myös tällaiset asiat otettaisiin puheeksi ja tuotaisiin potilaan tietoon.

Olen hyväksynyt sen, että biologiset lapset eivät tule kuulumaan elämääni tai tulevaisuuden suunnitelmiini. Leikkaushoidot ovat olleet lopulta välttämättömiä siihen, että ylipäätään olen täällä edelleen ja avanneleikkaus on mahdollistanut minulle suurimmilta osin normaalin elämän elämisen. Normaalin elämän, jossa lapsien sijaan keskityn koira-äidin arkeen.